Leeuw met strepen

[DOOR DORY] ‘Stap voor stap gaat Jacob de trap op.
Achter hem tikt de stok van de pestdokter op elke trede.’

– Leeuw met strepen –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Leeuw met strepen

We duiken terug de geschiedenis in, waarin de pest veel slachtoffers maakt. Als je de pest krijgt, word je door de pestdokter opgehaald. Dit gebeurt ook bij de moeder van Jacob en Catrijn.

Voordat moeder opgehaald wordt, laat Jacob zijn kleine zusje zich verstoppen in huis. Ze mag er pas uitkomen als Jacob het codewoord zegt. Helaas loopt dit helemaal mis… Er wordt gedacht dat Jacob nu een wees is en hij wordt naar het weeshuis gebracht, maar zijn zusje zit nog helemaal alleen in huis!

Dit boek vertelt de zoektocht van Jacob naar zijn zusje. Vinden ze elkaar nog terug? En waar is de vader van Jacob en Catrijn? Lees dit spannende boek en krijg ondertussen een inkijkje in hoe de mensen leefden toen de pest rondwaarde.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het boek is een spannend avontuur wat zich afspeelt ten tijde van de pest. Het draait voornamelijk om het verhaal van Jacob die op zoek gaat naar zijn zusje. De schrijver laat op een subtiele manier zien hoe de wereld eruit zag tijdens de pest.

‘Zorg dat niemand Cat ziet! Als ze de plekken op haar huid zien,
denken ze misschien dat ze de pest heeft en sturen ze haar naar het pesthuis.’

Hierdoor is het voor kinderen vanaf 9 jaar goed te lezen. Van mij had nog iets duidelijker toegelicht mogen worden wat de pest is en wat dit voor gevolgen had. In de huidige tijd waarin we geconfronteerd worden met het Coronavirus is het onderwerp van dit boek iets waar de kinderen wellicht iets in kunnen herkennen. Achter in het boek staat een woordenlijst waarin moeilijke woorden uitgelegd worden. Dit is slim gedaan, want welk kind weet nu wat het woord chirurgijn betekent?
Tijdens de zoektocht van Jacob draait het niet alleen om de pest, maar juist ook om vriendschap en familie. Hierdoor krijg je als lezer een fijn gevoel!

Houden de kinderen van avontuur, vriendschap en een stukje geschiedenis? Dan is dit boek een echte aanrader!

Ga je in de Kinderboekenweek 2020 aan de slag met boeken dan zou je dit boek goed kunnen gebruiken om het tijdvak De tijd van Regenten en vorsten te verkennen.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Leeuw met strepen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Leeuw met strepen zijn:

 • De doctoren die de mensen met de pest kwamen onderzoeken droegen speciale kleding. Ze droegen een mantel en een groot snavelmasker. Lees bladzijde 5 ‘Zodra de zon…’ t/m bladzijde 5 ‘…is niet ver.‘ voor.
  Leesvraag: Verkleed in jouw boek iemand zich? En waarom?
 • In dit boek draait het om de hoofdpersoon Jacob. Hij heeft een zusje en een moeder. Lees bladzijde 22 ‘De dokter kan…’ t/m bladzijde 23 ‘…van de trap.‘ voor.
  Leesvraag: Wie is de hoofdpersoon in jouw verhaal en heeft hij/zij familie?
 • Jacob komt aan in het weeshuis en wordt hier door een paar jongens gepest. Lees bladzijde 40 ‘Zeker vijftig jongenshoofden…’ t/m bladzijde 42 ‘…ontvangst te nemen.‘ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw verhaal iemand gepest?
 • Jacob moet een plan bedenken om zijn zusje te redden. Dit kan hij niet alleen en daarom vraagt hij de hulp van Willem. Lees bladzijde 57 ‘Jacob denkt aan…’ t/m bladzijde 59 ‘…uit het pesthuis.‘ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek een plannetje bedacht om iets op te lossen? Wat is het plan en lukt het?
 • Jacob ontmoet jongens met bijnamen. Zo wordt een jongen pink genoemd omdat hij een pink aan zijn hand mist. Lees bladzijde ‘Welkom in ons…’ t/m bladzijde 86 ‘…we verdiend weesje.‘ voor.
  Leesvraag: Zijn er bijnamen in jouw boek? Hoe komen ze aan die bijnaam?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Leeuw met strepen

Overige ideeën

 • Er is door de uitgeverij lesmateriaal ontwikkeld bij dit boek.
 • In het boek zitten een aantal bladzijdes waarbij vanuit een bepaald personage geschreven wordt. Deze bladzijdes zijn mooi omrand. Er wordt echter niet verteld welk personage het betreft. Laat de kinderen de stukjes lezen en samen bedenken over welke personage het gaat.
 • Maak een overzicht van de verschillen met de tijd uit het boek en de tijd van nu. Voorbeelden die je kunt gebruiken: kinderen die bier drinken, een jongensschool en een meisjesschool, ontlasting in de gracht gooien, straf geven door lichamelijke straffen. Zijn er ook overeenkomsten? Plaats ze eventueel in een venndiagram: werkblad venndiagram
  Eén eenhoorn, alsjeblieft!
 • Verdeel de klas in groepen en laat elke groep een tijdvak behandelen. Leeuw met strepen voor de tijd van Regenten en vorsten. Kruistocht in spijkerbroek kun je gebruiken voor de Middeleeuwen en bijvoorbeeld Buiten is het oorlog voor Anne Frank.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen