Lemony Snickets afschuwelijke avonturen – Het ellendige eerste boek

Als jij van verhalen met een happy end houdt, kun je beter een ander boek lezen. Niet alleen loopt dit boek niet goed af, het begint niet eens goed en er gebeurt ook weinig goeds in het midden. Dat komt doordat er niet veel goeds gebeurde in het leven van de drie kinderen Baudelaire.
– Lemony Snickets afschuwelijke avonturen – Het ellendige eerste boek –

Het verhaal

Lemony Snickets afschuwelijke avonturen - Het ellendige eerste boekDe Baudelaire kinderen genieten van een gewone dag op het strand, die niet zo gewoon afloopt. Meneer Poe komt hen vertellen dat hun ouders overleden zijn in een vreselijke brand. Ze zijn in een klap hun ouders en hun huis kwijt en moeten de eerste nachten doorbrengen bij Meneer Poe. Dit valt de drie wezen erg tegen. Ze hebben weinig privacy, slapen slecht en zijn vooral ook erg verdrietig. Maar als je denkt dat dit al erg is… dan vergis je je! Dit is nog niks vergeleken met wat de wezen nog te wachten staat 😉

Recensie

Ik kan niet zeggen dat ik van dit boek genoten heb, eerder dat ik van dit boek gegruweld en om de wezen getreurd heb. Het is een verhaal dat onder je huid kruipt en je bij blijft. Je gunt de drie wezen alle geluk van de wereld en je bent vooral blij dat ze elkaar nog hebben, maar je bent als lezer op je hoede en vraagt je bij elk ‘gelukje’ af wat er nu weer fout zal gaan.

Naast dat de serie al uit 13 boeken bestaat die sinds 1999 uitgegeven zijn, vertaald is naar verschillende talen en al verfilmd is in 2004, is de serie nu ook verfilmd tot Netflix serie en opnieuw uitgeven door Uitgeverij Lannoo.

Toen de Lemony Snickets a series of unfortunate events serie op Netflix verscheen heb ik de serie voor een groot deel gekeken en me keer op keer verbaasd over alle ellende… Ik werd er ellendig van! Maar laat dat nu ook de bedoeling van dit boek en de serie zijn. Tijdens het lezen van Het ellendige eerste boek zag ik de gehele serie weer voor me. Voor een boeken en filmliefhebber ben ik erg onder de indruk van de overlap. Het boek vertelt precies wat ik gezien heb in de serie en dit was erg fijn voor de beeldvorming.

Als jij van ellendige verhalen, pech, ongelukken en verdrietige situaties houdt, dan is dit boek erg geschikt voor je. Je beseft hoe goed je het zelf hebt en hoe het altijd slechter kan, dat bewijzen de drie Baudelaire wezen wel.
Ik kan dit boek aanraden aan alle kinderen vanaf groep 6 die op zoek zijn naar een ellendig boek.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit exemplaar. Ik heb het boek tijdens week 9 van de Leeschallenge met Kinderboekenjuf gelezen.

Zelf dit boek aanschaffen?

Ideeën mini leeslessen Lemony Snickets afschuwelijke avonturen – Het ellendige eerste boek

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Lemony Snickets afschuwelijke avonturen – Het ellendige eerste boek zijn: 

 • Wil je het boek introduceren en de ellende gelijk duidelijk maken? Lees dan hoofdstuk een voor.
 • Het ellendige eerste boek. Lees bladzijde 9 ‘Als jij van…‘ t/m ‘…verhaal nu eenmaal.’ voor. Ik krijg een ellendig gevoel bij dit boek.
  Leesvraag: Welk gevoel krijg jij bij jouw boek?
 • De personages worden aan je voorgesteld. Lees bladzijde 10 ‘Violet Baudelaire, de…‘ t/m bladzijde 12 ‘…uit de mist opduikt!‘ voor.
  Leesvraag: Worden de personages in jouw boek voorgesteld? Lees een stukje voor.
 • Moeilijke woorden worden in dit boek goed uitgelegd zoals op bladzijde 22. Lees ‘Toen ze naar…‘ t/m bladzijde 23 ‘…huis uit te krijgen.‘ voor. Hoe ga jij om met moeilijke woorden in jouw boek?
  Leesvraag: Lees een stukje met een moeilijk woord voor. Kunnen we er samen achter komen wat het betekent?
 • Letterlijk en figuurlijk. Lees bladzijde 65 ‘Als je jong bent…‘ t/m ‘…voor andere dingen.‘ voor. Ken je nog meer voorbeelden waarin je letterlijk met figuurlijk vergelijkt?
  Leesvraag: Komen er figuurlijke uitspraken voor in jouw boek? Wat bedoelen ze ermee?
 • Jouw kamer is een weerspiegeling van jouw persoonlijkheid. Lees bladzijde 112 ‘Hoofdstuk elf…‘ t/m bladzijde 114 ‘…het was een afschuwelijke kamer.‘ voor. De kamer van Violet en de torenkamer van Graaf Olaf spiegelen duidelijke persoonlijkheden af. Neem een foto mee van jouw kamer en vertel ons waarom dit jouw persoonlijkheid weerspiegelt.
  Leesvraag: Hoe ziet de kamer van jouw hoofdpersoon eruit? Of hoe zou de kamer eruit kunnen zien?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Lemony Snickets afschuwelijke avonturen – Het ellendige eerste boek

Overige ideeën

 • Stelopdracht: Schrijf zelf een ellendig verhaal dat niet goed begint, niet goed verloopt en ook niet goed eindigt.
  Lemony Snickets afschuwelijke avonturen - Het ellendige eerste boek

Andere delen van Lemony Snickets afschuwelijke avonturen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen