Lijfgids

[DOOR BIANCA] ‘In de puberteit beginnen de zweetklieren onder je oksels te werken.
Dat betekent tijd voor actie.

– LIJFGIDS een reis door de puberteit –

Dit boek is geschikt voor kinderen in groep 7/8 om zelf te lezen.

Het verhaal

LijfgidsDit informatieve boek geeft antwoord op vragen over je lijf. Vragen die je misschien niet durft te stellen, maar waar je wel graag het antwoord op wilt weten. Het boek is verdeeld in zeven onderwerpen. Het maakt niet uit in welke volgorde je het leest. Olivia neemt je in het boek mee op reis door je lijf. En vertelt over vette haren, verliefdheid, ongesteld zijn enzovoort. De steeds korte stukjes tekst, in vaak gekleurde kaders, worden ondersteund door mooie tekeningen.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar

Recensie

Lijfgids, het boek dat bij ieder meisje vanaf ongeveer 10 jaar in de boekenkast moet staan. De meest intieme dingen worden allemaal zo beschreven alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

‘Was je vagina met water. Als je je daarbeneden met zeep wast, verwijder je veel van de goede bacteriën, die er thuishoren. Dat kun je dus beter niet doen.’

Door de duidelijke inhoudsopgave kun je zo opzoeken wat je op dat moment bezighoudt. Het boek is ook een fijn formaat en door het lint weet je precies waar je gebleven bent. De illustraties, de vormgeving vond ik heel prettig, jammer dat dit boek er nog niet was toen ik zo oud was.

Dat ook bekende Nederlanders dit hebben meegemaakt, maakt de puberteit weer veel gewoner. Het overkomt iedereen. May Hollerman (actrice uit Brugklas) zegt bijvoorbeeld: ‘Iedereen heeft weleens een offday, dat is heel normaal. Gun jezelf rust…’

Met dank aan Chariva en Uitgeverij Moon voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen LIJFGIDS

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Lijfgids zijn: 

 • Dit boek is geschreven voor meisjes in de puberteit. Lees bladzijde 9 ‘Inleiding De puberteit. Tussen je…’ t/m bladzijde 9 ‘…je moeder je oma, je tante, je zus of een juf op school.’ voor.
  Leesvraag: Voor wie denk je dat jouw boek geschreven is?
 • In dit boek komen veel DIY (Do It Yourself) voor. Lees het voorbeeld van een haarmasker op bladzijde 17 voor ‘DIY Haarmasker voor droog haar…’ t/m bladzijde 17 ‘…van het papje (mmm, best lekker)!’
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook gebruik gemaakt van DIY? Misschien wordt het in jouw boek niet direct DIY genoemd, maar staat er bijvoorbeeld wel een recept of iets anders beschreven.
 • In het boek staan veel slimme tips. Lees op bladzijde 18 ‘Slimme tip Gebruik shampoo en…‘ t/m bladzijde 18 ‘…weg met parabenen!’
  Leesvraag: Staan er ook tips in jouw boek?
 • Op bijna elke bladzijde in dit boek staat wel een handig weetje beschreven. Lees bladzijde 20 ‘Handig weetje Mensen verliezen…’ t/m bladzijde 20 ‘…als je wat haren kwijtraakt.’ voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek ook handige weetjes voor? Als ze er niet in staan zou je dan zelf één kunnen bedenken?
 • Van bijvoorbeeld Sara Dol, Pip Pellens en Jill zijn tips en tricks opgenomen in het boek. Wat zij zeggen herken je doordat het tussen aanhalingstekens wordt gezet, dit noem je een quote. Lees bladzijde 41 ‘Als je een beugel draagt…’ t/m bladzijde 41 ‘…Sara Dol bekend van musical.ly’
  Leesvraag: Komen er ook quotes in jouw boek voor?
 • Eén van de laatste hoofdstukken gaat over online, Snapchat, Instagram en andere vormen van social media. Lees bladzijde 106 ‘Online Jij online Misschien…’ t/m bladzijde 106 ‘…vraag ze eerst even of dat mag.’
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook gebruikt van social media? Zo ja welke en zijn die nog van deze tijd?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Lijfgids.

Overige ideeën

 • In het boek staan veel voorbeelden van DIY. Lees bijvoorbeeld de DIY op bladzijde 17 of bladzijde 42. Heb jij een keer iets zelf gemaakt en gebruikt voor je lijf? Schrijf dan nu je eigen DIY voor je lijf of bedenk er één.
  Heb je nog nooit iets uitgeprobeerd? Bedenk iets wat misschien wel kan werken en probeer het uit.
 • In het boek staan ook heel veel slimme tips. Lees bijvoorbeeld de slimme tip op bladzijde 18 of 30. Welke tip heb jij over je lijf voor de meiden in je klas? Schrijf ze op en deel ze met de meiden.

Vergelijkbare artikelen