Lotte laat maar – Chaos in de brugklas

[DOOR BIANCA] ‘Het bruine spul begint te schuimen en gaat groeien, tot over de rand van de buis.
Vanessa springt aan de kant. ‘Ieuw!’ roept ze. ‘Moet dit echt?’’

– Lotte laat maar – Chaos in de brugklas –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen.

Het verhaal

Lotte laat maar - Chaos in de brugklasLotte gaat naar de brugklas en vindt dit heel erg spannend. Haar BFF Tessa gaat namelijk naar een andere school en verder kent ze er ook nog niemand. Aan Pjotr, haar hond, vertelt ze alles.

Volgens Vanessa, die een modevlog heeft, kleedt Lotte zich niet goed, zit haar haar stom en doet ze eigenlijk alles verkeerd. Is dit waar, moet ze zich anders gaan kleden? Gelukkig geeft haar BFF Tessa haar nog wel steeds raad.

De vader van Lotte is 3 jaar geleden overleden en als haar moeder werkt past ze vaak op haar broertje Daan van 3. Ze heeft ook nog een broertje, Max van 10. Sinds kort heeft haar moeder een vriend en die heeft twee kinderen. Samen gaan ze een weekend weg, maar gaat dat allemaal wel goed aflopen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Bekijk ook: Dagbek van een Muts 11 BFF”s voor even

Recensie

Een heel herkenbare graphic novel geschreven vanuit Lotte. De zwart-wit tekeningen zijn hilarisch en maken het verhaal nog leuker. De teksten die bij de tekeningen staan voegen echt iets toe.

Ik denk dat veel meiden van 11/12 jaar zich helemaal kunnen inleven in Lotte en dat veel situaties ook echt voorkomen. Veel kinderen hebben te maken met samengestelde gezinnen. Hoe ga je daarmee om? Lotte beschrijft hoe zij dat ervaart. Ook zijn er veel meiden die in hun eentje op een nieuwe school terechtkomen. Kortom echt een boek dat je wilt lezen als je naar de brugklas gaat of er net in zit.

Met dank aan KokBoekencentrum Uitgevers voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Bekijk ook: Graphic novels in de bovenbouw

Ideeën mini leeslessen Lotte laat maar – Chaos in de brugklas

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Lotte laat maar – Chaos in de brugklas zijn: 

 • Lotte is nieuw op school en zegt: ‘Hoi’ tegen een onbekend meisje. Lees bladzijde 14 ‘De basisschool waar…’ t/m bladzijde 18 ‘…ook, zeg ik.’ voor.
  Leesvraag: Wat zou jouw hoofdpersoon doen in een onbekende situatie waarin hij niemand kent?
 • Lotte doet iets tegen haar zin en dan ziet die hele leuke jongen Aron het ook nog. Lees bladzijde 65 ‘Na het eten…’ t/m bladzijde 69 ‘…gezegd. Life sucks.’ voor.
  Leesvraag: Hoe zou jouw hoofdpersoon met deze situatie omgaan, wat voelt hij, doet hij als hij iets moet doen wat hij eigenlijk niet wil?
 • Wanneer Lotte niet meer weet hoe ze op Vanessa moet reageren, geeft haar moeder haar de tip om haar te negeren. Lees bladzijde 152 ‘Ik zeg niks…’ t/m bladzijde 155 ‘…op te volgen.’ voor.
  Leesvraag: Welke tips krijgen ze in jouw boek als ze het even niet meer weten?
 • Lotte vindt het supereng in het bos, maar laat dat niet merken. Lees bladzijde 187 ‘Max en Jorik… t/m bladzijde 190 ‘…Jotter is weg!’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die niet laat merken hoe hij zich voelt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Lotte laat maar – Chaos in de brugklas.

Bekijk ook: Silvester en de verdwaalde wolf

Overige ideeën

 • Tekenen: Teken jouw klas op de manier van Lotte. Kijk goed naar bladzijde 24 en 25. Schrijf naast de naam ook een kenmerk van die klasgenoot op.
 • Dansen: Lees bladzijde 65 ‘Na het eten…’ t/m bladzijde 69 ‘…gezegd. Life sucks.’ Bekijk het filmpje van Baby Shark en dans daar met de klas net zo op als Lotte en Daan. Hoe voelen jullie je als je dit moet doen?

Andere delen

Vergelijkbare artikelen