Home / AVI-boek / Man op de Maan (AVI-E3)

Man op de Maan (AVI-E3)

Het verhaal

Man op de maanNeil gaat op reis naar de maan. Samen met Mike en Buzz reist hij in een raket naar de maan. Het is een bijzondere reis. Nog nooit heeft er een mens op de maan gestaan. Zou het Neil lukken? De eerste man op de maan? Wat zou hij zeggen als hij als eerste mens op de maan landt? En zouden ze veilig thuis komen?

Recensie

Het verhaal over Neil Armstrong is een verhaal wat beginnende lezers zeer aanspreekt. Het is fascinerend dat het de mens gelukt is om op de maan te landen. En het is wederom een kunst van Arend van Dam om dit binnen de AVI richtlijnen tot een mooi verhaal te vertalen. Het is leuk hoe de hoofdstukken gekoppeld zijn aan de dagen rondom de maanlanding. Fijn dat er uitgelegd wordt hoe je de moeilijke namen kunt uitspreken, dit helpt beginnende lezers bij het oefenen van moeilijke woorden. De illustraties van Alex de Wolf zijn wederom prachtig.

Met dank aan Uitgeverij Unieboek | het Spectrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Over deze reeks

De makers van Lang geleden… hebben een aantal AVI-boeken speciaal voor groep 3 en 4 ontworpen. Deze boekjes worden geschreven door Arend van Dam en geïllustreerd door Alex de Wolf.

Wist je dat er al 9 andere delen op kinderboekenjuf.nl staan?

Ideeën mini leeslessen Man op de maan

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Man op de maan zijn:

 • Lees bladzijde 5 ‘Hoe het begon…‘ t/m ‘‘ voor. Zo begint dit boek. Hoe begint jouw verhaal? Lees de eerste bladzijde voor.
 • Op bladzijde 16/17 lees je over de landing op de maan. Hoe zouden Neil en Buzz zich voelen? Hoe voelt jouw hoofdpersoon zich in jouw boek?
 • De hoofdpersoon Neil maakt iets bijzonders mee. Lees bladzijde 19 ‘Dan doet Neil…‘ t/m bladzijde 23 ‘…naar de raket.‘ voor. Maakt jouw hoofdpersoon ook iets bijzonders mee? Lees een stukje voor.
 • Op bladzijde 25 staat een grappig stuk. Lees bladzijde 25 ‘Neil slaapt acht…‘ t/m ‘…Wat een grap.‘ voor. Is er in jouw boek ook een grappig stuk?
  man op de maan

Lesideeën bij het boek Man op de maan

 • Het boek gaat over de reis naar de maan. Lees bladzijde 8 ‘Hallo aarde…‘ t/m bladzijde 9 ‘…ogen dicht.‘ voor. Ga daarna in gesprek met de kinderen. Wat weten de kinderen over een ruimtereis? Waarom zit eten in een tube? Waarom slapen ze vastgebonden?
 • Stelopdracht: Hoofdpersoon Neil weet nog niet wat hij gaat zeggen als hij als eerste mens op de maan staat. Lees bladzijde 13 ‘Dag 3. Aan…‘ t/m ‘…ik nog wel.‘ voor. Wat zou jij zeggen als jij als eerste op de maan staat? Maak een mooie tekening op een A4 en schrijf daarna met zwarte stift jouw tekst hierover heen.
  man op de maan
 • Laat de kinderen de illustratie op bladzijde 14 zien. Wat zien de kinderen hierin? Ga het gesprek aan. Lees daarna blz. 15 voor.man op de maan
 • Richt een themahoek rondom de maanlanding/ruimtevaart in. Wat kunnen de kinderen meenemen? Laat de kinderen de maanlanding naspelen.

Andere delen van deze AVI-boeken zijn:

Winactie: 8x kans op 1 boek uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden…

De winactie is afgelopen.

De zomervakantie komt er weer aan. Een periode waarin we heerlijk naar buiten gaan, niet naar school hoeven en hopelijk genieten van het weer. Maar ook een periode waarin het heel belangrijk is om te blijven lezen. Met deze actie hoop ik 8 beginnende lezers gelukkig te kunnen maken met 1 deel uit de serie. Ook hoop ik dat zij hierdoor heerlijk lezen tijdens de zomervakantie. 

In samenwerking met Unieboek Uitgeverij Het Spectrum mag ik 1 exemplaar van elk van de 8 delen weggeven.

Wat kun je winnen?

Je kunt één van de 8 boeken uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden… winnen.

Winactie

Wat moet je doen?

Reageer vóór maandag 31 juli 2017 20.00 uur onderaan deze pagina waarom jij dit boek zou willen winnen. Reacties na 20.00 uur op 31 juli 2017 tellen niet meer mee.
Er zijn 8 boeken die je kunt winnen. Je mag onder elk boek een reactie achter laten. Echter kun je maar 1 boek winnen.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op dinsdagmiddag 1 augustus 2017 rond 12.00 uur bekend gemaakt op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl. Like deze pagina om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar wordt onderaan deze pagina vermeld.

De winnaar zelf krijgt per e-mail te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Zorg er daarom voor dat het e-mailadres wat je invult bij de reactie klopt. In de e-mail wordt je verzocht je adresgegevens toe te zenden, zodat het boek naar jou verzonden kan worden.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De infromatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

20 berichten

 1. Goed te gebruiken bij thema ruimte! De jongens van mijn nieuwe groep 3 zullen het fantastisch vinden! 🙂

 2. Anita Mulder

  Voor mijn lieve zoon Cedric. Halverwege afgelopen jaar een overstap naar groep 3 gemaakt. Nu mag hij groep 3 nog een keer helemaal doen.
  Voor hem zou ik het boek graag winnen

 3. Wat een superleuke winactie! Ik zou het super vinden deze te winnen voor mijn zoontje van 5 die na de vakantie naar groep 3 gaat. Hij is heel nieuwsgierig naar hoe de wereld in elkaar zit, dus ik weet zeker dat dit boekje in goede aarde zou vallen! Maar ook de kleuters uit mijn klas die al meer aan kunnen zouden dit fantastisch vinden, samen met hun juf! 2 vliegen in 1 klap! ?

 4. Rianne Weerd

  Dit lijkt mij echt een superleuk boek voor mijn startende lezers in groep 3

 5. Jannemiek Hanszens

  Dankzij de ruimteplaatjes van de AH is mijn dochter Jara geïnteresseerd geraakt in de ruimte. Dit boek sluit super aan bij haar interesse en leesplezier. Hopelijk krijgt hij binnenkort een plekje in onze boekenkast.

 6. Dit zijn super leuke boeken. Onze kinderen kunnen via school meedoen aan het boeken spaarplan. Onze zoon Jordi heeft zelf de keuze gemaakt voor een boek van Arend van Dam en was enthousiast toen ik vertelde dat er nog meer zijn. We doen graag mee aan deze actie

 7. Voor onze Mats! Hij is nog niet aan t lezen, maar wel bezig met letter-herkenning. Daarnaast is hij gek op de ruimte. Herhaling is alles heb ik wel eens horen zeggen, dus dat kunnen we dan mooi met m gaan doen ? Misschien mag z’n zus het boek dan ook af en toe eens lezen!

 8. Wat een super leuke actie!!! Graag zou ik het boek winnen om te gebruiken in mijn nieuwe speciaal basisonderwijs klas! De interesses zijn volop aanwezig maar het niveau is bij sommige kinderen laag. Met dit boek sla ik 2 vliegen in een klap!

 9. Hilde Maahury

  Ook dit lijkt mij een leuk verhaal om voor te lezen in mijn toekomstige stage klas!

 10. Mijn zoon vind de maan en de ruimte erg interessant. Leuk boek dus voor hem

 11. Karina Stienstra

  Voor onze dochters van 7 en 6 jaar. De oudste is slaaptijd een echte boekenworm en gaat naar groep 5. Onze jongste is een boekenworm in wording ♡ Zij start na de zomer in groep 3! Ik doe graag mee namens boekenworm 1 en 2! ?

 12. Mariska van Opmeer

  Top boek die ik graag zou gebruiken in de klas komend schooljaar!

 13. Judy Goedharr

  Geweldig boek voor in onze nieuwe bieb op onze nieuwe school De Evenaar in Oss. We missen nog goede informatie boeken voor de jongste lezers, dus dit zou perfect zijn!

 14. Jasmijn keller

  Dit ben ik! Om te gebruiken in mijn groep. Beleving van de geschiedenis zonder dat het geschiedenisles heet. Welk kind wil dit nou niet?
  Ik gun ze het boek en zou er graag mee aan de slag gaan!
  Jasmijn

 15. Hilde De Koninck

  Heel leuk boek dat kinderen zal aanspreken.
  Heel fijn om in onze nieuwe speelplaatsbib te plaatsen. Zo kunnen we alle kinderen aanzetten tot lezen.
  Volgend schooljaar wordt bij ons op school een fantastisch leesjaar met heel wat leuke activiteiten rond lezen. Daar hoort een grote variatie aan boeken bij om ieder wat wils te geven!
  Bedankt voor deze winactie! Geweldig leuk idee!

 16. Natuurlijk doe ik heel graag mee aan deze actie! Vanaf aankomend schooljaar gaan we thematisch werken met de hele school tijdens de middagen en dit boek is natuurlijk het perfecte boek om te lezen tijdens een thema over techniek of het zonnestelsel !

 17. Kelly Meijers

  Leuk voor mijn groep 3! Deze boeken zijn erg in trek. Ook leuk voor onze nieuwe bibliotheek in school. Erg goede boeken om de leesbevordering te stimuleren, maar vooral ook het plezier in lezen!

 18. Superboeken van Arend van Dam!
  We komen graag voor een van deze delen in aanmerking. Zowel voor onze dochter als voor de kinderen in mijn klas.

 19. Alette Wintermans

  Eerst samen lezen en dan in onze nieuwe klassebieb… ik weet zeker dat dit boek een hit zal worden! Wat knap van Arend om dit toch lastige onderwerp geschikt te maken voor deze leeftijdsgroep. Want juist ook zij zijn zo gefascineerd over de maan en de sterren! Past geweldig bij Het thema van lijn 3! Dus dit boek hóórt gewoon in onze bieb… duimen maar!

 20. Marrit Heijmans

  Super leuk om leerlingen te laten lezen in groep 3/4 volgend jaar ! Ik ben nog steeds op zoek naar leuke boeken !