Man op de Maan (AVI-E3)

Het verhaal

Man op de maanNeil gaat op reis naar de maan. Samen met Mike en Buzz reist hij in een raket naar de maan. Het is een bijzondere reis. Nog nooit heeft er een mens op de maan gestaan. Zou het Neil lukken? De eerste man op de maan? Wat zou hij zeggen als hij als eerste mens op de maan landt? En zouden ze veilig thuis komen?

Recensie

Het verhaal over Neil Armstrong is een verhaal wat beginnende lezers zeer aanspreekt. Het is fascinerend dat het de mens gelukt is om op de maan te landen. En het is wederom een kunst van Arend van Dam om dit binnen de AVI richtlijnen tot een mooi verhaal te vertalen. Het is leuk hoe de hoofdstukken gekoppeld zijn aan de dagen rondom de maanlanding. Fijn dat er uitgelegd wordt hoe je de moeilijke namen kunt uitspreken, dit helpt beginnende lezers bij het oefenen van moeilijke woorden. De illustraties van Alex de Wolf zijn wederom prachtig.

Met dank aan Uitgeverij Unieboek | het Spectrum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen?

Over deze reeks

De makers van Lang geleden… hebben een aantal AVI-boeken speciaal voor groep 3 en 4 ontworpen. Deze boekjes worden geschreven door Arend van Dam en geïllustreerd door Alex de Wolf.

Wist je dat er al 9 andere delen op kinderboekenjuf.nl staan?

Ideeën mini leeslessen Man op de maan

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Man op de maan zijn:

 • Lees bladzijde 5 ‘Hoe het begon…‘ t/m ‘‘ voor. Zo begint dit boek. Hoe begint jouw verhaal? Lees de eerste bladzijde voor.
 • Op bladzijde 16/17 lees je over de landing op de maan. Hoe zouden Neil en Buzz zich voelen? Hoe voelt jouw hoofdpersoon zich in jouw boek?
 • De hoofdpersoon Neil maakt iets bijzonders mee. Lees bladzijde 19 ‘Dan doet Neil…‘ t/m bladzijde 23 ‘…naar de raket.‘ voor. Maakt jouw hoofdpersoon ook iets bijzonders mee? Lees een stukje voor.
 • Op bladzijde 25 staat een grappig stuk. Lees bladzijde 25 ‘Neil slaapt acht…‘ t/m ‘…Wat een grap.‘ voor. Is er in jouw boek ook een grappig stuk?
  man op de maan

Lesideeën bij het boek Man op de maan

 • Het boek gaat over de reis naar de maan. Lees bladzijde 8 ‘Hallo aarde…‘ t/m bladzijde 9 ‘…ogen dicht.‘ voor. Ga daarna in gesprek met de kinderen. Wat weten de kinderen over een ruimtereis? Waarom zit eten in een tube? Waarom slapen ze vastgebonden?
 • Stelopdracht: Hoofdpersoon Neil weet nog niet wat hij gaat zeggen als hij als eerste mens op de maan staat. Lees bladzijde 13 ‘Dag 3. Aan…‘ t/m ‘…ik nog wel.‘ voor. Wat zou jij zeggen als jij als eerste op de maan staat? Maak een mooie tekening op een A4 en schrijf daarna met zwarte stift jouw tekst hierover heen.
  man op de maan
 • Laat de kinderen de illustratie op bladzijde 14 zien. Wat zien de kinderen hierin? Ga het gesprek aan. Lees daarna blz. 15 voor.man op de maan
 • Richt een themahoek rondom de maanlanding/ruimtevaart in. Wat kunnen de kinderen meenemen? Laat de kinderen de maanlanding naspelen.

Andere delen van deze AVI-boeken zijn:

Winactie: 8x kans op 1 boek uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden…

De winactie is afgelopen.

De zomervakantie komt er weer aan. Een periode waarin we heerlijk naar buiten gaan, niet naar school hoeven en hopelijk genieten van het weer. Maar ook een periode waarin het heel belangrijk is om te blijven lezen. Met deze actie hoop ik 8 beginnende lezers gelukkig te kunnen maken met 1 deel uit de serie. Ook hoop ik dat zij hierdoor heerlijk lezen tijdens de zomervakantie. 

In samenwerking met Unieboek Uitgeverij Het Spectrum mag ik 1 exemplaar van elk van de 8 delen weggeven.

Wat kun je winnen?

Je kunt één van de 8 boeken uit de AVI-serie Zelf lezen over Lang geleden… winnen.

Winactie

Wat moet je doen?

Reageer vóór maandag 31 juli 2017 20.00 uur onderaan deze pagina waarom jij dit boek zou willen winnen. Reacties na 20.00 uur op 31 juli 2017 tellen niet meer mee.
Er zijn 8 boeken die je kunt winnen. Je mag onder elk boek een reactie achter laten. Echter kun je maar 1 boek winnen.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt op dinsdagmiddag 1 augustus 2017 rond 12.00 uur bekend gemaakt op de Facebookpagina van Kinderboekenjuf.nl. Like deze pagina om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

De winnaar wordt onderaan deze pagina vermeld.

De winnaar zelf krijgt per e-mail te horen dat hij/zij gewonnen heeft. Zorg er daarom voor dat het e-mailadres wat je invult bij de reactie klopt. In de e-mail wordt je verzocht je adresgegevens toe te zenden, zodat het boek naar jou verzonden kan worden.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook. De infromatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens zullen niet voor doeleinden, anders dan deze winactie worden gebruikt.
 • De verstrekte gegevens zullen niet worden verstrekt aan derden.

Vergelijkbare artikelen