Meester Bakkebaard op glad ijs

[DOOR LINDA] ‘Bij het wak stonden al een paar kinderen naar het dunne ijs te kijken,
maar toen meester eraan kwam, keken ze allemaal met open mond naar hém.
Ze hadden nog nooit en volwassen man gezien die zo slecht kon schaatsen.

– Meester Bakkebaard op glad ijs –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf groep 3.

Het verhaal

Meester Bakkebaard op glad ijsMeester Bakkebaard gaat met zijn klas tijdens de kerstviering het toneelstuk verzorgen. Hier zijn ze hard voor aan het oefenen. Als de voorstelling bijna gaat beginnen is Berber er nog niet en zij speelt Maria. Zullen ze het toneelstuk wel kunnen spelen?

De rest van de winter beleven de meester en de kinderen nog meer spannende verhalen op het ijs en in de sneeuw.

Ook mogen de kinderen de meester helpen om juf Lidewij te vragen of zij met de meester wil trouwen. Gelukkig zegt ze ja! Daarna moeten er voor de bruiloft natuurlijk dingen geregeld worden, zijn er kinderen kwijt en is er een geheim voor de meester. Zal meester bakkebaard doorhebben wat er aan de hand is?

Recensie

Het boek is opgebouwd met een aantal verhalen. De verhalen horen wel bij elkaar, maar volgen elkaar niet direct op. Zo wordt er begonnen in de winter, maar is er ook een verhaal dat zich afspeelt in de lente. Leuk dat er door de rode draad, de winter en de bruiloft van de juf en meester,  wel samenhang in het boek zit.

Het eerste verhaal gaat over de kerstviering op school. De klas gaat het kerstverhaal uitspelen. Dit verhaal is ook goed te gebruiken om in de klas het kerstverhaal te vertellen.

De karakters van de kinderen zijn zo neergezet dat je er kinderen uit je eigen klas in kunt herkennen. Erg grappig gedaan!

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Meester Bakkebaard op glad ijs

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Meester Bakkebaard op glad ijs zijn:

 • Meester gelooft niet dat Morten de kerstbal in de kerstboom kan hangen met zijn ogen dicht. Lees bladzijde 8 ‘Het was december…‘ t/m bladzijde 9 ‘…niks kan zien.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die niet wordt geloofd?
 • Maria en de moeder van Berber hebben allebei een baby in hun buik. Lees bladzijde 13 ‘We zijn dit…‘ t/m bladzijde 14 ‘…een makkelijke taak.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand met een baby in haar buik?
 • Liselot heeft een toverstafje mee en wil van alles toveren; plek in de herberg, andere cadeaus en de kamelen veranderen in eenhoorns. Helaas mag het allemaal niet. Lees bladzijde 14 ‘De volgende dag…‘ t/m bladzijde 15 ‘…van de dieren.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die kan toveren?
 • De meester zegt dat hij alles wel kan maken. Lees bladzijde 30 ‘Meester Bakkebaard begon…‘ t/m bladzijde 33 ‘…nu al trots.‘ voor. Eigenlijk vindt de meester het erg moeilijk en lukt het niet.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zegt dat hij iets kan, wat hij eigenlijk niet kan?
 • De meester is 9 kinderen kwijt en kan ze nergens vinden. Lees bladzijde 48 ‘In alle hoeken…‘ t/m bladzijde 50 ‘…maar weer zitten.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets of iemand kwijt?
 • De kinderen hebben een geheim voor de meester omdat hij bijna gaat trouwen. De meester heeft ook een geheim voor hen. Lees bladzijde 52 ‘De kinderen in…‘ t/m bladzijde 54 ‘…geen geheim meer.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met een geheim?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Meester Bakkebaard op glad ijs.

Overige ideeën

 • Kerstboom knutselen: Lees bladzijde 8 ‘Het was december…‘ t/m bladzijde 9 ‘…niks kan zien.‘ voor. In de klas van meester Bakkebaard gaan ze de kerstboom versieren met hun ogen dicht. Dit is natuurlijk erg moeilijk. Daarom kunnen we in de klas beter een kerstboom knutselen met onze ogen open. Op dit Pinterest bord verzamelde ik hier een aantal ideeën voor.
 • Sneeuwpop knutselen: Lees bladzijde 25 ‘De kinderen stormden…’ t/m bladzijde 27 ‘…binnen te gaan.’ voor. De kinderen in de klas gaan buiten een sneeuwpop maken. In de klas gaan we een sneeuwpop knutselen. Op het Pinterest bord verzamelde ik hier een aantal ideeën voor.
 • Broodtrommel ontwerpen: Lees bladzijde 66 ‘De vier kinderen…’ t/m bladzijde 68 ‘…Dat beloof ik!’ voor. Alle kinderen krijgen een broodtrommel met het gezicht van meester Bakkebaard en een beker met het gezicht van juf Lidewij. Wat voor broodtrommel en beker zou jij leuk vinden om te krijgen? Ontwerp deze zelf.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen