Meneer Konijn en zijn Chocoladefabriek

[DOOR LINDA] ‘Uilskuikens!
Jullie werken niet hard genoeg.
Dus jullie krijgen geen vakantie.

– Meneer Konijn en zijn Chocoladefabriek –

Dit boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf groep 1

Het verhaal

Meneer Konijn en zijn ChocoladefabriekIn de chocoladefabriek van meneer Konijn worden chocolade-eieren gemaakt. De kippen werken erg hard om de eieren te leggen. Meneer Konijn verdient heel veel geld, maar hij vindt het niet genoeg. Hij wil dat de kippen nog harder werken, zodat hij nog meer geld kan verdienen. Hierdoor gaat er van alles mis. Zal het de kippen lukken om meer eieren te leggen? Kan meneer Konijn hierdoor meer geld verdienen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie

Ik heb ontzettend hard gelachen tijdens het lezen van dit prentenboek. Er wordt op iedere bladzijde een kort stukje verteld en dat verhaal wordt aangevuld / verduidelijkt met tekstwolkjes bij de kippen en andere personages. De kippen zeggen soms erg grappige dingen tegen elkaar, zoals:

Je schiet ze er zo uit vandaag, Joke’

en

‘Ik moet straks akelig veel sporten’.

Er zit een mooie boodschap in het boek. Meneer Konijn wil meer geld verdienen, maar de kippen raken overbelast met de nieuwe regels en gaan staken. Als meneer Konijn daarna alles alleen wil doen komt hij erachter dat dit helemaal niet kan. Hij heeft de kippen hard nodig.

Met dank aan Maretak Kleuters voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan in de plaatselijke boekhandel of hieronder:

Ideeën mini leeslessen Meneer Konijn en zijn Chocoladefabriek

In de onderbouw werken de mini leeslessen anders. Het voornaamste doel van het voorlezen in de onderbouw is het leesplezier! Kinderen die graag worden voorgelezen en het fijn vinden om boeken te bekijken, zullen later het lezen sneller oppakken. Bij de keuze van het boek is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
In onderstaande mini leeslessen staat beschreven hoe je Meneer Konijn en zijn Chocoladefabriek interactief kan voorlezen. Interactief voorlezen is een manier om naast het vergroten van het leesplezier te werken aan andere doelen zoals het vergroten van de woordenschat, het inzicht in zinsbouw, verhaalbegrip, de communicatievaardigheid en boekoriëntatie te werken.

– Enkele interactieve vragen bij het boek zijn:

Voor het voorlezen:

 • De kippen staan met borden in hun handen. Ze zijn niet blij. Wat zou er aan de hand kunnen zijn?
 • Lees de tekst op de achterkant voor. In de chocoladefabriek worden chocolade-eieren gemaakt. Heb jij een idee hoe ze dat doen?
 • Wat zie je op de binnenkant van de kaft gebeuren? Wat zijn de kippen aan het doen?

Tijdens het lezen:

 • Op pagina 3 en 4 zie je de chocoladefabriek van meneer Konijn. Hoe worden de chocolade-eieren gemaakt? Wie controleert de kwaliteit?
 • Op pagina 7 en 8 zie je dat het helemaal mis gaat doordat meneer Konijn meer eieren wil verkopen. Wat gaat er allemaal mis? Wat gebeurt er?
 • Op pagina 11 is er van alles aan de hand met de eieren. Welke fouten kun jij allemaal ontdekken?

Na het lezen:

 • Meneer Konijn doet heel naar tegen de kippen omdat hij graag meer geld wil verdienen. De kippen moeten harder werken en mogen niet op vakantie. Lukt het om daardoor meer geld te verdienen?
 • De kippen zijn het niet met de plannen van meneer Konijn eens en gaan staken. Wat doen de kippen als ze gaan staken? Ben jij het weleens niet met iemand eens? Wat doe je dan?
 • Meneer Konijn denkt dat hij alles wel alleen kan, maar dat heeft hij verkeerd. Alles gaat helemaal mis. Hij heeft echt de kippen nodig. Wat doet hij om te zorgen dat ze terugkomen? Samen kun je meer dan alleen. Met wie kun jij goed samenwerken?

Woorden die goed behandeld kunnen worden bij dit boek om de woordenschat te vergroten:

 • Met behulp van de illustraties: legkippen, controleert, staken.
 • Uitleggen met andere woorden: recept, verpakt, kwaliteit, eisen, bedorven, prutser, rauwkost.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Meneer Konijn en zijn Chocoladefabriek.

Overige ideeën

 • De kippen pakken de eieren in, in mooi gekleurde papiertjes. Kun jij een mooi papiertje voor een paasei maken?
 • In de fabriek van meneer Konijn worden allemaal verschillende snoepjes gemaakt. Kun jij zelf een snoepje bedenken?
 • Aan het eind van het boek is de fabriek helemaal aangepast. De kippen kunnen fijn ontspannen. Wat kun jij nog voor de kippen bedenken om ook lekker te kunnen ontspannen?

Vergelijkbare artikelen