Albert Einstein – Little People, BIG DREAMS

[DOOR LINDA] ‘Op zijn vijfde kreeg Albert van zijn vader een zakkompas. Het werd meteen zijn lievelingsspeelgoed. De magnetische naald van het kompas wees altijd naar het noorden. Het leek wel toverkunst. Albert wilde weten hoe dat nou zat.’
– Albert Einstein –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Albert Einstein

Albert Einstein was altijd benieuwd hoe iets in elkaar zat en hoe het werkte. Al vanaf dat hij een klein jongetje was. School vond hij niet zo leuk. Hij was blij als hij thuis weer in zijn wiskunde- en natuurkundeboeken kon duiken. Deze interesse en zijn onderzoekende houding leverden hem zijn eerste wetenschappelijke artikel op toen hij nog een tiener was. Er zouden er nog vele volgen. Albert Einstein heeft veel ontdekkingen gedaan waar wij vandaag de dag nog altijd dankbaar gebruik van maken. Voor één daarvan ontving hij zelfs de Nobelprijs.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het verhaal van Albert Einstein wekt vanaf de eerste bladzijde mijn interesse. Hij was vier toen hij ging praten. Ik ben dan meteen benieuwd waarom dat zo was. Ook vraag ik mij af hoe de ontwikkeling dan liep vanaf het moment dat hij ging praten totdat hij vloeiend sprak. Dit wordt uiteraard in het boek niet beschreven, want dat is voor de meeste lezers helemaal niet interessant.

Albert Einstein heeft met zijn formule voor het berekenen van de hoeveelheid energie en met zijn relativiteitstheorie de natuurkunde op zijn kop gezet. Er wordt helder uitgelegd waar de ontdekkingen voor zijn. Op een manier die voor kinderen goed te begrijpen is.

Dit boek is onderdeel van de serie Little People, BIG DREAMS. In eerste instantie kreeg de serie in Nederland de naam Van klein TOT GROOTS. De vrouwen in de serie hadden allemaal als klein meisje een droom en groeide op tot sterke vrouw met grootse ideeën. Inmiddels zijn in de serie ook boeken over mannen verschenen en wordt de Engelse serienaam aangehouden. Alle boeken in deze serie gaan over belangrijke personen uit de wereldgeschiedenis.

Met dank aan Uitgeverij De vier windstreken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Albert Einstein

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek TITEL zijn:

Dit boek heeft geen paginanummers. Ik ben begonnen met tellen op de pagina van de eerste afbeelding.

 • Albert Einstein sprak zijn eerste woordjes pas toen hij al vier jaar was. Dit verbaasde mij. Lees bladzijde 2 ‘Er was eens…’ t/m ‘…zou gaan praten.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iets dat jou verbaast?
 • Naar school gaan doet Albert niet graag. Thuis duikt hij het liefst in studieboeken. Lees bladzijde 4 ‘Op zijn vijfde…’ t/m bladzijde 5 ‘…een wetenschappelijk tijdschrift!‘ voor.
  Leesvraag: Gaan de mensen in je boek naar school? Of leren ze net als Albert op een eigen manier?
 • Albert Einstein bedacht theorieën die nog niemand anders had bedacht. Lees bladzijde 10 ‘Albert was een…’ t/m bladzijde 11 ‘…slordige natuurkundige ontmoeten.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die nieuwe dingen bedenkt?
 • In de oorlog heeft Albert niet alleen zijn eigen gezin uit Duitsland verhuisd, maar ook andere wetenschappers hielp hij om ergens anders werk te vinden. Lees bladzijde 15 ‘In alle landen…’ t/m bladzijde 18 ‘…weg konden komen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die anderen helpt?
 • Tijdens de oorlog wil Albert de Verenigde Staten waarschuwen, maar zij gebruikten de informatie om zelf bommen te gaan maken. Lees bladzijde 20 ‘Toen in Europa…’ t/m bladzijde 20 ‘…wapen te maken.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die spijt heeft van wat hij deed, omdat het anders uitpakte dan verwacht.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Albert Einstein.

Andere delen in de serie Little People, BIG DREAMS

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen