Alles is wiskunde

[DOOR LINDA] ‘Wiskunde redt levens. Of het nu gebruikt wordt bij het testen van een nieuw medicijn, het bestuderen van een ziekte of het uitvoeren van een ingewikkelde operatie. Artsen, verpleegkundigen en wetenschappers zouden geen mensenlevens kunnen redden zonder een enorme hoeveelheid wiskundige analyses.’
– Alles is wiskunde –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Alles is wiskunde

De titel zegt het al: alles is wiskunde. Overal om je heen kom je wiskunde tegen. Je gebruikt het om iets te meten, bij reeksen en patronen, bij logica en kansberekening en als je gaat werken met data.

In dit boek wordt op een duidelijke manier uitgelegd hoe je dit allemaal kunt doel. Er wordt veel gebruik gemaakt van voorbeelden en illustraties. Daarbij worden alle berekeningen uitgeschreven, zodat je het stap voor stap kunt volgen en ook zelf op die manier zou kunnen gebruiken.

Weet jij wat je allemaal met cijfers en getallen kunt doen? Of kun jij nog veel nieuwe dingen leren op dit gebied?

Recensie

Alles in dit boek wordt heel helder beschreven. De uitleg is zo vormgegeven dat je de berekeningen ook zelf toe zou kunnen gaan passen om dingen te berekenen.

Op de eerste pagina’s wordt je meegenomen in de geschiedenis van de wiskunde en zie je een aantal beroepen waarbij wiskunde erg belangrijk is. Ook lees je welke rol wiskunde speelt bij het uitoefenen van dit beroep. Per onderdeel wordt steeds uitgelegd hoe het zich heeft ontwikkeld door de jaren heen en wat we er tegenwoordig van weten en hoe we het gebruiken. Hierbij worden voorbeelden en weetjes gegeven.

Dit boek zal vooral kinderen aanspreken die gek zijn op geschiedenis en weetjes. Is dit boek uit en wil je nog meer leren over de wereld om je heen? Dan zijn De belangrijke encyclopedie van mijn wereld en Alice in wetenschapswonderland vast ook iets voor jou.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Alles is wiskunde

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Alles is wiskunde zijn:

  • Al heel lang worden er door mensen codes gebruikt om berichten en geheimen door te kunnen geven. Lees bladzijde 78 ‘Wat is de…’ t/m bladzijde 83 ‘…proberen te krijgen.‘ voor.
    Leesvraag: Welke taal wordt er in jouw boek besproken?
  • Henri Poincaré dacht dat zijn bakker een bedrieger was en toonde aan dat hij gelijk had door gebruik te maken van berekeningen. Lees bladzijde 90 ‘De Franse wiskundige…’ t/m bladzijde 91 ‘…was dan aangegeven.‘ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die de boel bedriegt?
  • Berekeningen maken met grote getallen kan erg lastig zijn. Door de jaren heen zijn er verschillende machines bedacht die daarbij zouden kunnen helpen. Lees bladzijde 102 ‘Door de geschiedenis…’ t/m bladzijde 105 ‘…zou kunnen oplossen.‘ voor.
    Leesvraag: Worden er in jouw boek machines gebruikt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Alles is wiskunde.

Overig idee

  • Al heel lang worden er door mensen codes gebruikt om berichten en geheimen door te kunnen geven. Lees bladzijde 78 ‘Wat is de…’ t/m bladzijde 81 ‘…weer te geven.‘ voor. Je gaat zelf een gecodeerd bericht schrijven aan een klasgenoot. Deze moet het bericht vervolgens ontcijferen. Bepaal eerst samen welke manier van coderen je gaat gebruiken.

Vergelijkbare artikelen