Alles wat cool is aan dino’s en andere prehistorische dieren!

[DOOR LINDA] ‘Er hebben heel veel dieren op aarde geleefd, en helaas bestaan sommige niet meer. Zelfs plantensoorten kunnen uitsterven. In de prehistorie stierven dieren en planten uit door klimaatverandering, gebrek aan voedsel, te weinig leefgebied, of door andere dieren die zich beter hadden aangepast.’
– Alles wat cool is aan dino’s en andere prehistorische dieren! –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5

Het verhaal

Alles wat cool is aan dino's en andere prehistorische dieren!

Dit informatieve boek over dinosaurussen zit uiteraard bomvol informatie, maar ook vol gekke weetjes, bijzondere illustraties en grappen.

Na de beschrijving van wat een dinosaurus is en een korte geschiedenis van de aarde, wordt je meegenomen langs een heleboel verschillende dino’s tot het uitsterven van de dinosaurussen. Daarna is er nog aandacht voor botten die door paleontologen zijn gevonden en meer prehistorische dieren. Het boek wordt afgesloten met tekenlessen over dinosaurussen en een dino-veldgids, inclusief prehistorische tijdlijn.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het boek staat vol met informatie en een heleboel verschillende illustraties. De dieren op deze illustraties leveren regelmatig commentaar op de informatie die werd gegeven. Ik moest hier erg hard om lachen. De manier waarop de illustraties worden betrokken bij de tekst, doet me denken aan de boeken van Julius Zebra en Professor Kleinbrein.

Het boek leest lekker weg door de afwisseling van informatie, weetjes en illustraties. De bladzijdes zijn goed gevuld en er zijn veel verschillende dingen te zien en te lezen. De tweede keer dat ik het boek bekeek, ontdekte ik nog een aantal dingen die ik de eerste keer niet had gezien. Door de speelse vormgeving is het boek zeer geschikt voor kinderen die niet zo gek zijn op lezen, maar wel geïnteresseerd zijn in dinosaurussen.

Met dank aan Uitgeverij de Fontein voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Alles wat cool is aan dino’s en andere prehistorische dieren!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Alles wat cool is aan dino’s en andere prehistorische dieren! zijn:

 • Toen de dinosaurussen op aarde kwamen, bestond de aarde al een tijdje. De eerste tekenen van leven kwamen waarschijnlijk van de eencellige bacteriën. Lees bladzijde 20 ‘Voordat de dinosaurussen…’ t/m bladzijde 21 ‘…23.58 uur zijn!‘ voor.
  Leesvraag: In welke tijd speelt jouw verhaal zich af?
 • Tijdens het trias regende het heel erg lang, namelijk twee miljoen jaar. Lees bladzijde 46 ‘Door te kijken…‘ t/m bladzijde 47 ‘…belangrijke gebeurtenis, dus.‘ voor.
  Leesvraag: Wat voor weer is het in jouw boek?
 • Net als de dinosaurussen zijn er een heleboel andere dieren die vroeger wel geleefd hebben, maar die nu niet meer bestaan. De wolharige mammoet is daar één van. Lees bladzijde 95 ‘In 2012 stuitte…’ t/m ‘…piramiden werden gebouwd!‘ voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek dieren voor die nu zijn uitgestorven of bijna zijn uitgestorven?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Alles wat cool is aan dino’s.

Overige ideeën

 • Mijn favoriete dino: Kies een dinosaurus uit waar je graag meer over zou willen weten. Kijk in het boek of je informatie over deze dino kunt vinden en maak er een presentatie over. Dit mag op papier of digitaal.
 • Omnivoren, herbivoren, carnivoren: Als je kijkt wat dinosaurussen eten, dan kun je ze opdelen in drie groepen. Lees bladzijde 58 ‘Dinovoer. Wat aten…’ t/m bladzijde 59 ‘…al dood waren.’ voor. Maak een tabel waarin je drie groepen maakt. Bij alle drie de groepen zoek je minimaal vijf dinosaurussen.
 • Dinosaurussen tekenen: In hoofdstuk zeven, vanaf bladzijde 99, zie je hoe je stap voor stap een t.rex, een stegosaurus, een brachiosaurus, een pteranodon en een spinosaurus kunt tekenen.

Andere delen

 • Alles wat cool is aan haaien en andere onderwater wezens! (Verschijnt in 2021)

Bekijk ook: De belangrijke encyclopedie van alle dino’s

Vergelijkbare artikelen