Als alles anders gaat

[DOOR LINDA] ‘Han is heel benieuwd naar de nieuwe jongen. ‘De nieuwe jongen.’ Zo noemt hij hem nou nog, omdat ze nog niet weten hoe hij heet. Toen hij om twaalf uur uit school kwam vertelde mama dat ze gebeld hadden van pleegzorg. Over een jongen van negen jaar. Of hij een tijdje bij hun mocht wonen. Dat gebeurde wel vaker. Er woonden wel vaker pleegkinderen bij hen/ Soms kort, soms wat langer. Maar ze gaan ook altijd weer weg. Zo gaat dat bij een crisis-opvang-gezin.’
– Als alles anders gaat –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Als alles anders gaat

Bij Bob thuis is zijn moeder af en toe te moe om op te staan. De gordijnen blijven dicht en zijn moeder ligt de hele dag in bed of op de bank. Vaak is er geen eten en ook geen geld voor eten. Gelukkig helpt de buurvrouw dan. Bob probeert zo goed mogelijk voor zichzelf en voor zijn moeder te zorgen. Als zijn moeder niet reageert al hij thuiskomt uit school, belt hij 112.

Als zijn moeder is meegenomen naar een plek waar ze goed voor haar kunnen zorgen, hoort Bob dat ze voor hem ook een plekje hebben om tijdelijk te wonen. Hij komt terecht bij Han en zijn ouders. Dat is eerst een beetje gek, maar gelukkig zijn ze heel aardig en heeft hij het er fijn. Af en toe gaat hij op bezoek bij zijn moeder. Altijd samen met zijn voogd. Na een tijdje gaat het een beetje beter met de moeder van Bob. Het gaat haar alleen niet lukken om voor Bob te zorgen. Hij kan niet bij Han blijven, want zij zijn alleen voor de crisisopvang. Hoe moet dat nu? Waar moet hij nu wonen?

Hoe zorg je voor leesplezier? Meld je nu aan voor het gratis webinar door op deze link te klikken.

Recensie

Als alles anders gaat geeft een mooi inkijkje in de wereld van de pleegzorg. Op een heldere manier wordt beschreven hoe het in zijn werk gaat als een kind even niet meer thuis kan wonen en in een crisisgezin terecht komt. Als blijkt dat kinderen helemaal niet meer thuis kunnen worden wordt er daarna een plekje gezocht in een pleeggezin. De ideeën en gevoelens die Bob daarover heeft zijn waarschijnlijk herkenbaar voor alle kinderen die eens in een soortgelijke situatie hebben gezeten.

Het thema van dit boek past goed bij De Kinderboekenweek 2023, met als thuis Bij mij thuis. Andere boeken die goed binnen dit thema passen zijn Twee dinodekbedden en Hier zijn Ari en Loek. Wil je alvast materialen om je klas te versieren? Download het pakket.

Met dank aan Uitgeverij Boekscout voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Als alles anders gaat

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Als alles anders gaat zijn:

 • Bij Han thuis komt een nieuwe jongen voor de crisisopvang. Dat is best een beetje spannend. Lees bladzijde 5 ‘Mam, duurt het…’ t/m bladzijde 6 ‘…voetbaltraining te gaan.’ voor.
  Leesvraag: Komen er in je boek ergens mensen nieuw?
 • Bob woont met zijn moeder samen en nu logeert hij een tijdje bij Han en zijn ouders. Lees bladzijde 11 ‘Bob ligt in…’ t/m bladzijde 15 ‘…valt in slaap.’ voor.
  Leesvraag: Hoe wonen de mensen in je boek? Met wie wonen zij samen?
 • Eindelijk gaat Bob zijn moeder weer zien. Hij gaat bij haar op bezoek. Lees bladzijde 18 ‘Connie gaat met…’ t/m bladzijde 21 ‘…hij nog even.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die ergens op bezoek gaat?
 • Bob krijgt vervelend nieuws. Het is beter als hij helemaal niet meer bij mama gaat wonen, zij kan niet goed voor hem zorgen. Lees bladzijde 30 ‘En nu zitten…’ t/m bladzijde 32 ‘…vinden’, zegt ze.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die vervelend nieuws krijgt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Als alles anders gaat.

Overige ideeën

 • Brief: Je hebt kennisgemaakt met Bob en hebt gelezen/geluisterd hoe het ging toen hij in een pleeggezin woonde. Schrijf Bob een brief waarin je deelt hoe jij het verhaal hebt ervaren. Misschien zijn er nog dingen die je graag aan Bob zou willen vragen nu je het boek het gelezen. Die vragen kun je dan ook in je brief verwerken.
 • Verhaal: Stel je voor dat Bob bij jou voor de deur had gestaan voor de crisisopvang. Lees bladzijde 7 ‘Ze drinken koffie…’ t/m bladzijde 11 …gelukkig, hij speelt.’ voor. We hebben gelezen hoe Bob welkom werd geheten in het huis van Han. Jij gaat nu een verhaal schrijven en daarin mag jij beschrijven hoe jij dat zou doen bij jou thuis.
 • Bij dit boek is een les Close Reading gemaakt in het e-book Close Reading Bij mij thuis.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen