Aretha Franklin – Little People, BIG DREAMS

[DOOR MICHELLE] ‘Haar moeder was gospelzangeres en haar vader een predikant die geloofde dat je met muziek niet alleen iemands hart kunt raken, maar zelfs de hele wereld kunt ontroeren’.
– Aretha Franklin –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Aretha Franklin

Aretha Franklin komt al jong in aanraking met gospelmuziek door het werk van haar vader in de kerk. Wanneer de predikant het talent ontdekt van zijn dochter gaan ze op tournee van kerk naar kerk en komen steeds meer mensen in aanraking met haar prachtige, ontroerende stem.

Een platenmaatschappij biedt haar een contract aan en Aretha wordt steeds bekender. Haar liedjes gaan over de leuke en niet-leuke dingen van het dagelijks leven, waardoor ze herkenbaar zijn voor iedereen. Op het toppunt van haar carrière mag ze zelfs op de inauguratie van Barack Obama zingen.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Tijdens het schrijven van dit blog over het boek van Aretha Franklin heb ik heerlijk naar haar muziek geluisterd. Mooi om te ervaren hoe ik onbewust al haar liedjes kent en ik hoop dat dit boek helpt om haar muziek en boodschap te blijven herinneren. Het boek is kleurrijk en de illustraties ondersteunen de rijke tekst. De oproep tot gelijkheid en respect voor witte en zwarte vrouwen en mannen komt op een inspirerende wijze terug.

‘Samen riepen ze mensen op om zich te verzetten tegen racisme’.

Aretha Franklin is een deel van de serie Little people, BIG DREAMS. In deze boeken worden de levens van bijzondere mensen beschreven, die een prominente plek in de wereldgeschiedenis hebben ingenomen door het verwezenlijken van hun droom. Eerder schreef Kinderboekenjuf al een blog over andere delen van deze serie, zoals over Charles Darwin, Astrid Lindgren en Anne Frank.

Met dank aan Uitgeverij De Vier Windstreken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Aretha Franklin

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Aretha Franklin zijn:

 • De vader van Aretha Franklin was een predikant. Later staat er in het boek dat haar vader dominee was in de kerk. Betekent predikant en dominee hetzelfde of is het verschillend? Lees de start van het boek tot ‘betere toekomst’. voor.
  Leesvraag: Welke woorden komen er in jouw boek voor die op elkaar lijken qua betekenis? Oftewel welke synoniemen kun je ontdekken?
 • De mensen huilden van geluk als Aretha Franklin optrad. Aretha huilde toen haar vriend Martin Luther King Junior stierf. Lees ‘Wat een talent….’ t/m ‘…als eerbetoon.’ voor.
  Leesvraag: Welke emoties voelen de personages in jouw boek? Weet je ook wat daar de oorzaken van zijn?
 • Aretha Franklin haar populairste liedje was RESPECT. Lees de bladzijde waar heel groot respect staat en lees de songtekst voor van het lied in het Engels of eventueel de vertaalde Nederlandse tekst.
  Leesvraag 1: Welk liedje past bij jouw boek
  Leesvraag 2: Hebben de personages in jouw boek respect voor elkaar of niet? Hoe weet je dat?
 • ‘Ze was de grootste soulzangeres!’ zeggen miljoenen mensen over Aretha Franklin. Lees het hele boek voor.
  Leesvraag: Hoe zou jij jouw hoofdpersoon typeren? Of welk talent bezit de hoofdpersoon?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Aretha Franklin.

Overige ideeën

 • Jazz, Doowop, Popmuziek, Soul en R&B: Aretha Franklin schreef zelf liedjes en ging deze ook zelf produceren. Ze wisselde af met de muziekstijlen. Ga op zoek naar liedjes van Aretha Franklin en beluister bij welke muziekstijl ze horen. Natuurlijk moet je daarvoor eerst onderzoeken wat elke muziekstijl inhoud en hoe deze klinkt.
 • Aretha Franklin mocht zingen tijdens de inhuldiging van de eerste Afro-Amerikaanse president Barack Obama in 2009. Tijdens belangrijke momenten mogen artiesten vaak een passend lied zingen. Welke gebeurtenissen ken jij waarbij dit gebeurde?

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen