Astrid Lindgren – Van klein TOT GROOTS

[DOOR LINDA] ‘Toen Astrid vier was, las haar buurvrouw een sprookje voor. Meteen werd de kamer gevuld met feeën, heksen en reuzen. Ze kwamen uit een voorwerp dat Astrid nog nooit had gezien: een boek.’
– Astrid Lindgren – Van klein TOT GROOTS –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Astrid Lindgren

Astrid groeide op in Zweden, op een boerderij. Op vierjarige leeftijd maakte ze kennis met boeken en toen ze zelf eenmaal kon lezen, las ze ieder boek dat ze kon vinden.

Karin, de dochter van Astrid, bedacht de naam Pippi Langkous en vroeg haar moeder of zij een verhaal kon vertellen over dit meisje. Alle avonturen van Pippi Langkous zijn gebaseerd op eigen ervaringen van Astrid en de herinneringen aan het geluk van haar kindertijd.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Ontzettend leuk om te lezen dat de verhalen van Pippi Langkous zijn ontstaan nadat de dochter van Astrid Lindgren de naam had bedacht en vroeg of haar moeder een verhaalt over Pippi wilde vertellen. Wat een geluk dat alle verhalen zijn opgeschreven, als verjaardagscadeautje voor Karin en dat daardoor heel veel kinderen over de hele wereld van de boeken en televisieserie hebben kunnen genieten!

Dit boek is onderdeel van de serie Van klein TOT GROOTS. De vrouwen in deze serie hadden allemaal als klein meisje een droom en groeide op tot sterke vrouw met grootse ideeën. In de serie verschenen eerder al boeken over Rosa Parks, Frida Kahlo, Marie Curie, Audrey Hepburn, Coco Chanel en Anne Frank. Inmiddels is ook het eerste boek over een man verschenen: David Bowie. Over belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis zijn eerder ook Luister nooit naar je moeder en Iemand in het bijzonder geschreven.

Met dank aan Uitgeverij De Vier Windstreken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Astrid Lindgren

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Astrid Lindgren zijn:

 • Astrid groeit op in Zweden, op een boerderij. Lees ‘Kleine Astrid woonde…’ t/m ‘…altijd jong blijven.’ voor.
  Leesvraag: Waar speelt jouw verhaal zich af?
 • De buurvrouw laat Astrid kennismaken met boeken en als ze zelf eenmaal kan lezen dan leest ze alle boeken in de bibliotheek. Lees ‘Toen Astrid vier…’ t/m ‘…bibliotheek gelezen had.’ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek gelezen en/of voorgelezen?
 • Astrid is lekker opstandig en doet wat ze zelf wil. Lees ‘Maar als tiener…’ t/m ‘…ze Lasse noemde.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die opstandig is?
 • Pippi is heel bijzonder en ze is nergens bang voor. Lees ‘Pippi was meer…’ t/m ‘…nergens bang voor!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die nergens bang voor is?

Andere delen

Vergelijkbare artikelen