Atta (thematitel kbw24)

[DOOR ALICE] ‘Atta wilde huilen om haar moeder, maar dat zou niet helpen. Als ze zo zielig deed, kon ze net zo goed roepen: ‘Enge roofdieren, ik ben een hulpeloze prooi, kom mij maar opeten!’
– Atta –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5 .

Het verhaal

Cover Atta

Atta is geboren in de oertijd en maakt deel uit van de Keverclan. Daar is een vaste takenverdeling. De mannen jagen en de vrouwen verzamelen. Dat wil Atta helemaal niet. Ze heeft er genoeg van om met de vrouwen en kinderen bessen te verzamelen. Zij is niet geboren om een sprokkelaartje te worden. Ze is stoer! Ze wil liever jagen.

Op een dag besluit ze om haar avontuur te beginnen. Ze sluipt achter de jongens aan die op jacht gaan. De jacht verloopt helaas niet zoals ze gehoopt had. Ze komt oog en oog te staan met een immense mammoet. Door haar pijl die in het achterwerk van de mammoet terecht is gekomen, is de mammoet woedend geworden. Ze moet rennen voor haar leven. Dan begint een nieuw avontuur. Atta is verdwaald. Lukt het haar nog om de Keverclan terug te vinden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Lekker eigenwijs. Dat is Atta 100%. Die eigenschap was bij haar geboorte al geconstateerd.

‘Je dochtertje is eigenzinnig als een eekhoorn en heeft de moed van een leeuw,’ vertelde de medicijnvrouw bij haar geboorte aan haar moeder. Ze was geboren om haar eigen gang te gaan, maar niemand leek daar ooit rekening mee te houden.’

Ook tijdens het opgroeien komt haar eigenzinnigheid naar boven. Daarom past dit boek zo goed bij het thema van de Kinderboekenweek 2024 Lekker eigenwijs.

‘Kinderen leren meestal lopen als ze ongeveer een jaar oud zijn, maar Atta had dat geweigerd. Op een dag, toen haar moeder met de andere vrouwen brandnetelthee zat te drinken, ging baby Atta plots staan en deed een perfecte radslag. En toen drie radslagen na elkaar! De hele clan kwam kijken.’

Door haar eigenzinnigheid komt ze in de problemen. Atta is geen klein meisje. Ze wil jagen! Ze is Atta, de Mammoetjager! Plots komt ze oog en oog te staan met de enorme mammoet. Als we de bladzijde omslaan stuitten wij op de prachtige illustratie van de woedende mammoet. Ook zien we hoe klein en teer Atta is in vergelijking met de mammoet. Zeker een illustratie om de tijd voor te nemen.

‘Nu trapt hij me dood, dacht Atta, verlamd van schrik. Hoe kon ze zich verdedigen zonder wapen? Er kwam geen geluid uit het bos: blijkbaar hielden de anderen ook hun adem in. Het was sterker dan haarzelf, ze moest hier wég. Ze draaide zich om en begon te rennen. Niks Atta de Mammoetjager, niks Atta de Krijger, maar Atta die rende voor haar leven.’

Dit is nog maar het begin van Atta’s avontuur! Stap mee de oertijd in en ontdek hoe het avontuur afloopt.

Bij ditzelfde thema passen ook Tuf, het stoerste meisje van de oertijd en Knots. En is een thematitel van de Kinderboekenweek 2024, Lekker eigenwijs.

Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Atta

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Atta zijn:

 • Atta is geboren in de Keverclan. Hier zijn de taken verdeeld: de vrouwen sprokkelen hout en verzamelen bessen, terwijl de mannen gaan jagen. Atta is het hier niet mee eens, ze heeft haar eigen wil. Ze is eigenzinnig en geboren om haar eigen gang te gaan. Lees bladzijde 7 ‘Atta was boos…’ t/m bladzijde 12 ‘…Vervloekte Velden trekken.’ voor.
  Leesvraag: Welke eigenschappen passen bij jouw personages?
 • Als Atta is verdwaald, zit ze in de problemen. Lees bladzijde 33 ‘De vingervormige wortels…’ t/m bladzijde 34 ‘…ruwe schors gleed.‘ voor.
  Leesvraag: Op welke problemen stuit jouw hoofdpersoon? Hoe zou jij die problemen oplossen?
 • Atta wordt aangevallen door een holenleeuw. Met haar laatste krachten probeert ze zich te verdedigen, maar lukt dit? Dit is een cliffhanger. Lees bladzijde 45 ‘Diep in de nacht.’ t/m bladzijde 47 ‘…in de muil.’ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek ook een cliffhanger (een spannend stuk, waardoor je verder wilt lezen) voor? Hoe denk je dat dit afloopt?
 • Als het gelukt is, is Atta trots op haar daad. Lees bladzijde 45 ‘Diep in de nacht…’ t/m bladzijde 48 ‘…een echte krijger.’ voor.
  Leesvraag: Op welke daden kan de hoofdpersoon uit jouw boek trots zijn? Of wat had de hoofdpersoon anders kunnen doen, waardoor hij trots op zichzelf kan zijn?
 • Atta ontmoet een Neanderjongen. Hij praat in zijn eigen taal tegen haar. Lees bladzijde 48 ‘Toen ze weer…’ t/m bladzijde 50 ‘…meer konden snappen.’ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook in eigen bedachte taal of woorden gesproken? Welk woord vind je het leukst bedacht?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Atta.

Overige ideeën

 • Het boek begint met een introductie. In de introductie wordt uitgelegd wie Atta is, in welke tijd het verhaal zich afspeelt en welke stammen er zijn. Laat de kinderen een introductie maken bij hun eigen boek. Wie is de hoofdpersoon, wat is de gezinssamenstelling, waar speelt het verhaal zich af en in welke tijd?
 • Atta wordt duidelijk omschreven en geïllustreerd. Op het werkblad eigenschappen kun je Atta aankleden met de kenmerken die in het boek beschreven staan. Bij de pijlen kun je de eigenschappen schrijven. Dit kunnen de kinderen natuurlijk ook bij hun eigen boek doen.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen