Beste broers (Thematitel KBW23)

[DOOR ALICE] ‘Er was eens een jongetje dat helemaal alleen in een bos terechtkwam zonder zijn ouders en zelfs zonder zijn broertje en hij ging zijn opa redden. Ik schijn op de grond; ik zet er mijn voet neer. Nog een stap. Nog een. Ik hoor echt iets! Takjes die breken, iemand komt snel dichterbij. Ik draai me om. Het gaat zo snel dat ik niet eens tijd heb om te schreeuwen. BOEM.’
– Beste broers –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Beste broers

Raf en Robbie, twee beste broers van 9 en 5 jaar. Door Robbie ook wel Waf en Wobbie genoemd, omdat hij de ‘r’ nog niet goed kan zeggen. Ze verhuizen met hun ouders naar een boerderij op het platteland van hun opa en oma. Ze verhuizen vanuit de drukke stad, naar het niets. Want op het platteland is niets, zegt de vriend van Raf.
Op de boerderij is er niemand die oog heeft voor de beste broers. Vader en moeder hebben het druk met ruzie maken en vader weet ook nog eens niet wat hij wil. En opa heeft het druk met het bouwen van een toren op een geheime plek, speciaal voor oma. Oma vangt de jongens vaak op na school en heeft een speciaal plekje in de harten van de broertjes. Maar als oma plotseling ziek wordt, moeten ze zelf een oogje in het zeil houden. Vooral op opa. De broers komen voor een moeilijke keuze te staan, lukt het ze om hun angst aan de kant te zetten en opa te redden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Hoe zorg je voor leesplezier? Meld je nu aan voor het gratis webinar door op deze link te klikken.

Recensie

‘Dit boek is een ode aan het onnuttige, het kinderlijke, het koppige. Het is een ode aan familie en aan dapperheid. Het gaat over een opa die een toren wil bouwen, zelfs al begrijpt niemand waar dat goed voor is. Opa wil het, en dus gaat hij het doen. Iedereen zou af en toe de vrijheid moeten nemen om de wereld te maken zoals hij dat wil. Zelfs al stribbelt de wereld tegen. We mogen best in opstand komen tegen de realiteit.’

De beste broers, die heb ik ook. Broers zijn nou eenmaal koppig. Houden van plagen, stoeien, maar leren je wel om dapper te zijn. Want soms zit de wereld je nu eenmaal tegen. Maar dit boek leert je om de wereld tegen te zitten: vandaar de ode aan koppigheid. Dapper zijn is soms stom, maar je angsten overwinnen is een groot avontuur:

‘Steeds verder loop ik weg van de veilige boerderij, langs het weiland, de hoek om, langs het huis waar ze de eieren verkopen. WRAAAW! Mijn hart stopt en ik val bijna. Naast me springen twee honden tegen het hek op. De bekken open, op en neer als stuiterpotjes, ze blaffen keihard, ik zie slijm druipen als ik mijn zaklamp op ze richt. Ik hol weg. Als het hek maar hoog genoeg is. Veel te snel ben ik al bij het bos. Ik blijf staan. Is dit niet het slechtste plan van de eeuw?’

Dit boek is een thematitel van Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis. Wil je alvast materialen om je klas te versieren? Download het pakket. Bij ditzelfde thema passen ook Kinderen van ver en De jongen met de negen wensen.

Met dank aan Hoogland & van Klaveren voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Beste broers

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Beste broers zijn:

 • Robbie heeft een klein gebrek. Hij kan de R niet zeggen. Lees bladzijde 7 ‘‘Wahaf.’ Robbie zit...’ t/m bladzijde 7 ‘…ik weet dat.’ voor.
  Leesvraag: Kan een personage uit jouw boek ook iets niet?
 • De moeder van de Beste broers heeft een nieuwe baan in het ziekenhuis. Lees bladzijde 7 ‘‘Wahaf.’ Robbie zit...’ t/m bladzijde 9 ‘…Schokje naar voren.’ voor.
  Leesvraag: Welke beroepen komen er in jouw boek voor?
 • Robbie en Raf gaan verhuizen. Lees het eerste hoofdstuk ‘Waf‘ voor.
  Leesvraag: Hoe ziet het huis van jouw hoofdpersoon eruit.
 • In dit fragment komen spullen van vroeger voor. Lees bladzijde 17 ‘We hebben op…’ t/m bladzijde 18 ‘…sterren te zien.‘ voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek ook spullen van vroeger voor? Wat voor spullen? Kun je ook uitleggen wat het is?
 • Opa is bezig met het bouwen van een toren voor oma op een bijzondere plek in het bos. Lees het hoofdstuk ‘Open plek‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook een geheim?
 • In het volgende hoofdstuk moeten de beste broers hun best doen om opa te redden. Dit is een spannend stukje uit het boek. Lees het hoofdstuk ‘Karren‘ voor.
  Leesvraag: Wat is het spannendste stuk in jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Beste broers.

Overige ideeën

 • In wat voor huis zou jij later willen wonen? Teken je droomhuis: Denk aan een boerderij, rijtjeshuis, bungalow, camper, tent, etc. Leg kort uit waarom je hier zou willen wonen.
 • Start de kinderboekenweek met het voorlezen van dit boek (groep 4/5/6). Begin met je eigen thuissituatie bijvoorbeeld: bij mij thuis woont een hond. En laat een leerling hierna kort iets zeggen over zijn thuissituatie. Herhaal dit een aantal keer en start dan met: ‘We gaan nu iets lezen over de thuissituatie van Robbie en Raf, kun jij straks hier iets over vertellen?’

Vergelijkbare artikelen