Britt & Esra – Safari te paard

[DOOR ALICE] ‘De meeste mensen die naar Zuid-Afrika komen, willen de grote wilde dieren zien. Dat is prima, niks mis mee, maar er zijn ook heel veel andere dieren die interessant zijn.’
– Britt en Esra – Safari te paard –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5

Het verhaal

Cover Britt en Esra - Safari te paard

Britt & Esra – Safari te paard is het vijfde deel in de serie over de jonge Britt en Esra, gebaseerd op de presentatrices van het YouTube-kanaal PaardenpraatTV.

Britt en Esra mogen logeren bij een vriendin. Alleen is dat logeerpartijtje niet zomaar om de hoek. Het is namelijk helemaal in het prachtige land Zuid-Afrika. Deze vriendin woont in een nationaal park. Dit betekent dat ze zich te midden van de wilde dieren zullen bevinden. Daarnaast heeft deze vriendin dus ruimte genoeg om paarden te stallen. In dit geval een kudde met zwart en bruine ‘boerperden’. Een droom die uitkomt voor Britt en Esra. Ze mogen namelijk op safari en niet zomaar een safari, namelijk een safari te paard! Maar tijdens de safari ontdekken ze iets in de struiken. Al snel zien ze dat het een babyolifantje in nood is. Gelukkig is de redding nabij en schakelen ze de ‘Suid-Afrikaanse olifante beskerming’ in. Maar is het jonge olifantje daar wel veilig?

Nieuwsgierig geworden? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Toen ik de titel van het boek las, was ik meteen tot het boek aangetrokken. Safari te paard. Het deed me namelijk denken aan de tijd dat ik in Zuid-Afrika een safari te paard deed. Toen ik het boek las was ik niet teleurgesteld. Ik was namelijk weer op reis. Op reis in Zuid-Afrika.

 ‘Ik presenteer u Zuid-Afrika: Zuid- Afrika is groen van de bomen en de struiken. En ook een beetje blauw, vanwege de prachtige lucht. Het is veel groener dan dat ik me had voorgesteld. Ik dacht bij Zuid-Afrika aan een grote zandvlakte met hier en daar een leeuw en een giraf. ‘

Foto Britt en Esra safari te paard

Ik werd weer helemaal mee terug genomen naar het prachtige landschap wat in Zuid-Afrika te vinden is, met de prachtige dieren die er leven. Ik kon bijna de geur van het zand ruiken. Van het zand denk je nu vast? JA! De meeste wegen bestaan uit zand. Er heerst veel droogte en de mensen zijn erg blij als het een keer goed hard regent. Als je thuiskomt van safari, moet je eerst het ‘stof’ van je afwassen. Er zijn verschillende safari’s te beleven die in het boek ook genoemd worden. Als je op safari gaat dan wil je natuurlijk de ‘big five’ hebben gezien. De big five bestaat uit de olifant, leeuw, buffel, neushoorn en luipaard. Het leukste van het boek vind ik dat Rania precies dezelfde ervaring had op haar safari als ik. Al snel hebben ze de eerste drie van de grote vijf gezien. Tenminste dat denken ze.

‘De buffel hebben we toch ook al gehad?’ vroeg Rania. ‘Nee dat waren wildebeesten of gnoes.’ ‘Een buffel is onvoorspelbaarder dan een wildebeest, hoewel dat natuurlijk ook gewoon een onvoorspelbaar eh…. wild beest is.’

Foto Britt en Esra - Safari te paard

Tja.. gelukkig gaan de meiden nog veel meer safari avonturen beleven. Zo wordt bijvoorbeeld verteld over een nachtsafari, waarbij je hele andere soorten dieren leert kennen, zoals de bushbaby. Maar ook de Zuid-Afrikaanse taal is grappig om te lezen, het heeft namelijk veel van de Nederlandse taal weg. Het boek beschrijft ook de negatieve kanten van het wilde leven in Zuid-Afrika. Denk hierbij aan de stropers die het gemunt hebben op de slagtanden van de olifanten. Gelukkig zijn er veel vrijwilligers die dit bestrijden en dieren opvangen.

Dit boek van Karakter Uitgevers las ik vanuit mijn eigen boekenkast.

Ideeën mini leeslessen Britt & Esra – Safari te paard

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Britt & Esra – Safari te paard zijn:

 • Een beschrijving over Zuid-Afrika kun je lezen op bladzijde 6 beschreven.
  Leesvraag: In welk land speelt jouw verhaal zich af? Hoe zou je dit land beschrijven?
 • De ‘big five’ wordt omschreven. Lees bladzijde 9 ‘Het is…’ t/m bladzijde 10 ‘….en buffels.’ voor. In het boek worden dieren genoemd die je in het land Zuid-Afrika kunt tegenkomen.
  Leesvraag: Welke dieren worden er in jouw boek beschreven?
 • In het boek wordt een woord genoemd wat wel bedacht lijkt, maar toch echt bestaat. Namelijk een ‘Zorse’ Een combinatie van een zebra en een paard. Lees bladzijde 64 ‘ik wil…..’ t/m bladzijde 65 ‘…brave paardjes.’ voor. Ook kun je het weetje van bladzijde 128 voorlezen. Dit is een kort verhaaltje met beschrijving over een zorse.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek ook een gek samengesteld woord of bedacht woord voor?
 • Op bladzijde 16 tot bladzijde 23 kun je meer leren over de dieren die in Zuid-Afrika in het wild leven. Leesvraag: Welke feitjes kun jij uit je boek halen?
 • Na een lange zoektocht heeft Bibi een houten kont van het paardrijden. Lees bladzijde 98 ‘Toen de…’t/m bladzijde 99 ‘...ik bang.’ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook gebruik gemaakt van beeldspraak?

Overige ideeën

 • Britt en Esra geven op bladzijde 126 en 127 drie slimme tips over paardrijdvakanties. Zou jij nog een andere tip kunnen bedenken? En welke tips kun je bij jouw boek bedenken?
 • Je vindt op bladzijde 128 wordt een weetje uit het boek. Welk weetje zou jij achterin je boek kunnen schrijven?

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen