Buitengewone sinterklaasverhalen

[DOOR LINDA] ‘Plukken baardhaar liggen op de grand. Sinterklaas gaat hevig tekeer met schaar in de hand. Hij staat voor de spiegel te knippen wanneer Max, zijn rechterhand, de kamer binnenstuift. ‘Sinterklaas?! Wat heeft dit te betekenen?’ Max wijst naar het haar op de grond. ‘Heeft er iemand eigenlijk ooit gevraagd of ik Sinterklaas wil zijn? En weuil blijven?’ Sinterklaas knipt ondertussen zijn snorhaar bij. ‘En aels ik daet zou woillen,’ gaat hij verder met halfopen mond, ‘wie zeegt daen daet ik deejze look moet houwden? Een lange baard is zo ouderwets!”
– Buitengewone sinterklaasverhalen –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Buitengewone sinterklaasverhalen

Sinterklaas ziet er al jaren hetzelfde uit en als hij in Nederland is zien alle activiteiten rondom zijn komst en zijn verjaardag er ongeveer hetzelfde uit. Maar is dat wel echt zo? In Buitengewone sinterklaasverhalen lees je vijf verhalen die vertellen dat het er bij Sinterklaas soms heel anders aan toegaat dan dat je misschien denkt.

Wist je bijvoorbeeld dat Sinterklaas een keertje stiekem is gaan schaatsen met Max en dat ze daarbij niet herkent wilden worden? Dat liep niet helemaal zoals ze van tevoren bedacht hadden. Daar heeft Sinterklaas wel vaker last van. Zo heeft hij een keer een schoenenverslaving gehad, dat zorgde voor de nodige problemen. Aan iedere schoen wilde de Sint even voelen en ruiken. Zal het dan wel lukken om alle schoenen op tijd te vullen?

Recensie

Ik heb ontzettend hard gelachen om het begin van het tweede verhaal, waarin Sinterklaas zijn haar afknipt omdat hij ook graag sexy wil zijn. In de rest van het boek zijn nog veel meer grapjes en grappige situaties te vinden.

De verhalen hebben allemaal een serieuze boodschap, die helemaal past bij de huidige maatschappij. Zo wordt er gesproken over gescheiden ouders, verslaving, verliefd worden en dat allemaal met Sinterklaas in de hoofdrol. Dat maakt het serieus, grappig en een beetje gek tegelijk.

Andere boeken waarbij Sinterklaas het net even anders aanpakt zijn Prutspiet en Sinterklaas zonder baard.

Met dank aan Uitgeverij Pelckmans voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Buitengewone sinterklaasverhalen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Buitengewone sinterklaasverhalen zijn:

 • Sinterklaas is verdwenen, nergens te vinden. Wat is er toch aan de hand? De pieten hebben geen idee. Lees bladzijde 7 ‘Waar in ‘s hemelsnaam…’ t/m bladzijde 9 ‘…waar Max is?‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die verdwijnt?
 • Sinterklaas is helemaal klaar met zijn lange haren en vindt het tijd voor wat anders. Lees bladzijde 29 ‘Plukken baard liggen…’ t/m bladzijde 30 ‘…denkt hij, bijna...’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een metamorfose ondergaat?
 • Sinterklaas voelt iets wat hij al heel lang niet gevoeld heeft. Hij is verliefd. Lees bladzijde 44 ‘Fred en Sinterklaas…’ t/m bladzijde 47 ‘…(of languit Sinterklaas).’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die verliefd is?
 • De pieten zien niks in het nieuwe plan van Sinterklaas. Ze vinden zelfs dat je zoiets echt niet kunt maken, maar doen het uiteindelijk toch. Lees bladzijde 75 ‘Tijdens de laatste…’ t/m bladzijde 78 ‘…pakjesronde. Zonder hem.’ voor.
  Leesvraag: is er in jouw boek iemand die iets doet waar hij het eigenlijk niet mee eens is?

Overig idee

 • Verhaal: In dit boek lees je 5 verhalen waarin het er bij Sinterklaas net even anders aan toegaat dan je waarschijnlijk verwacht. Je gaat nu zelf ook zo’n gek sinterklaasverhaal bedenken. Wat voor gek of grappigs maakt Sinterklaas mee?

Vergelijkbare artikelen