Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de junglebende

[DOOR LINDA] ‘Lev staarde door de voorruit naar buiten. Het verhaal van Arie klonk logisch. En het had in de krant gestaan. Maar toch had hij er geen goed gevoel over. ‘Wouter Wobben ging er meteen vandoor,’ zei Lev. ‘En die andere twee ook. Dat zijn de besten van Dinkelberg en misschien wel van het hele land.’ ‘Nou, nou, zo goed zijn die kerels heus niet, hoor,’ zei meneer De Bruin. ‘Jij bent veel beter. Jij bent een wonderkind. Ik durf te wedden dat ze gewoon niet durven. Ze zagen jou en toen wisten ze al dat ze geen schijn van kans hadden. En daarom gingen ze er vandoor. Als een stelletje laffe kontwormen.’
– Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de junglebende –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de junglebende

Meneer de Bruin heeft er alles voor over om beroemd te worden of om te zorgen dat Lev beroemd wordt. Hij heeft zich nu helemaal op zijn detectivebureau gestort en gaat op elke opdracht af die hij voorbij ziet komen.

Als Arie de Haan een opdracht heeft, die hij verpakt als wedstrijd, zijn er een aantal detectives die afhaken. Meneer de Bruin neemt de opdracht uiteraard aan, net als nog een paar andere detectives. Lev vertrouwt het helemaal niet en probeert zijn vader over te halen om niet te gaan, maar die luistert natuurlijk nergens naar. Uiteindelijk besluiten Lev en zijn vrienden om dan ook mee te gaan, zodat ze meneer de Bruin in de gaten kunnen houden en kunnen helpen als hij in de problemen komt.

Vlak nadat ze de opdracht hebben aangenomen ontdekken Lev en zijn vrienden dat er van alles aan de hand is. Er klopt iets niet met de opdracht en het kon weleens behoorlijk gevaarlijk worden. Zal het ze lukken om aan het gevaar te ontkomen en Cor de Haan te vinden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar of bekijk de boektrailer:

Recensie

Dit is het tweede deel over Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S., maar het is geen enkel probleem als je het eerste boek niet gelezen hebt. Alle belangrijke personen worden aan het begin van het boek beschreven, zodat je meteen alle informatie hebt die je nodig hebt.

Ik vind het leuk dat er ook een relatie wordt gelegd met een andere boekenserie van Jozua Douglas en dat de kinderen op onderzoek uitgaan in de jungle van Costa Banana. Dit deed hij eerder ook al door een van de hoofdpersonen uit een ander boek, De verschrikkelijke badmeester, te gebruiken voor deze serie.

Het thema van dit boek sluit goed aan bij de Kinderboekenweek 2022, Gi-ga-groen. Kinderen die nog verder willen lezen in de spannende avonturen van Jozua Douglas zouden eens een kijkje kunnen nemen in Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia, Costa Banana en Keesie Kippenkop – De rioolridder.

Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de junglebende

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de junglebende zijn:

 • Meneer de Bruin is gewoon. Lees bladzijde 7 voor.
  Leesvraag: hoe gewoon zijn de personages in jouw boek?
 • De personages worden aan je voorgesteld. Lees bladzijde 7 ‘Meneer de Bruin’ t/m bladzijde 11 ‘…iets met dieren.’ voor. 
  Leesvraag: Stel de personages uit jouw boek kort voor.
 • Bijna alles in de villa is gemaakt van marmer en goud. Lees bladzijde 14 ‘Al twee maanden…’ t/m bladzijde 15 ‘…zat vol mensen.’ voor.
  Leesvraag: Van wat voor materialen zijn de verblijven in jouw boek gemaakt?
 • Sommige detectives in de kamer hebben een bijzondere eigenschap, iets wat anderen niet kunnen. Lees bladzijde 16 ‘Lev herkende hun…’ t/m bladzijde 19 ‘…in ene verdwenen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met een bijzondere eigenschap?
 • Otto Eksteroog laat meteen weten dat hij niet van plan is om met deze idioten samen te werken. Lees bladzijde 18 ‘Lev en zijn…’ t/m bladzijde 19 ‘…Niks geen spoortje.’ voor.
  Leesvraag: Hoe denken de hoofdpersonen in jouw boek over elkaar?
 • De opdracht, die eigenlijk een soort wedstrijd is, valt niet helemaal in goede aarde. Lees bladzijde 22 ‘U hebt een…’ t/m bladzijde 23 ‘…hun collega aan.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een opdracht krijgt?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets dat niet helemaal goed valt?

Overig idee

 • Jozua Douglas verzamelde allemaal dingen die passen bij zijn nieuwe boek en bij de Kinderboekenweek.

Ander deel

 • Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia (bekijk de ideeën voor mini leeslessen)

Vergelijkbare artikelen