Charles Darwin – Little People, BIG DREAMS

[DOOR LINDA] ‘Tijdens zijn reis viel het Charles al snel op dat de planten en dieren op elke plek net weer iets anders waren. En in Brazilië vond hij de versteende resten van een dier dat duizenden jaren geleden had geleefd maar toch heel erg leek op de zoogdieren die Charles goed kende.’
– Charles Darwin –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Charles Darwin

Charles Darwin was als kind al geïnteresseerd in de natuur en geloofde niet zomaar alles dat mensen hem daarover vertelden. Op verschillende reizen heeft hij de dieren goed geobserveerd en onderzocht. Dit zorgde voor ontdekkingen die het wetenschappelijk denken toen behoorlijk veranderde.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het mooie aan deze serie vind ik dat op een heel toegankelijke manier best ingewikkelde dingen, zoals de evolutietheorie, inzichtelijk worden gemaakt. Dat is in het verhaal van Charles Darwin ook weer erg goed gelukt.

Een mooie boodschap in dit verhaal vind ik dat Charles Darwin niet alles geloofde dat hem verteld werd en daarom zelf op onderzoek ging. Dit vind ik een goede eigenschap en ik probeer deze kritische houding ook altijd aan de kinderen in mijn klas mee te geven.

Dit boek is onderdeel van de serie Little People, BIG DREAMS. In eerste instantie kreeg de serie in Nederland de naam Van klein TOT GROOTS. De vrouwen in de serie hadden allemaal als klein meisje een droom en groeide op tot sterke vrouw met grootse ideeën. Inmiddels zijn in de serie ook boeken over mannen verschenen en wordt de Engelse serienaam aangehouden. Alle boeken in deze serie gaan over belangrijke personen uit de wereldgeschiedenis.

Met dank aan Uitgeverij De Vier Windstreken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Charles Darwin

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Charles Darwin zijn:

Dit boek bevat geen bladzijdenummers daarom begin ik op de eerste bladzijde met tekst met tellen.

  • In de tijd dat Charles leefde vertelde de mensen dat alle dieren en planten zomaar ineens allemaal tegelijk waren verschenen. Charles had hier zo zijn twijfels over. Lees bladzijde 2 ‘De kleine Charles…’ t/m bladzijde 3 ‘…zo zijn twijfels...’ voor.
    Leesvraag: Is er in je boek iemand die ergens twijfels over heeft?
  • Charles komt uit een familie van wetenschappers en ging zelf geneeskunde studeren. Lees bladzijde 6 ‘Charles was niet…’ t/m bladzijde 8 ‘…en de natuur.’ voor.
    Leesvraag: Is er in je boek iemand die gaat studeren?
  • Bij de vogels ontdekt Charles waarom de ene vogel een puntige snavel heeft en de ander een gekromde. Lees bladzijde 12 ‘Tijdens zijn reis…’ t/m bladzijde 14 ‘…Charles zich af.’ voor.
    Leesvraag: Is er in je boek iemand die iets ontdekt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Charles Darwin.

Overig idee

  • Tekenen: Stel je voor dat jij net als Darwin op onderzoek zou gaan en een nieuwe diersoort ontdekt. Teken en beschrijf in welke opzichten dit dier overeenkomsten heeft met dieren die we al kennen en op welke punten hierin verschillen zijn.

Andere delen in de serie Little People, BIG DREAMS

Vergelijkbare artikelen