Costa Banana 6 – Het piranha complot

[DOOR MAAIKE] ”Heeft u nog nagedacht over Rosa’s idee?’ vroeg tante Aletta aan Angelino. ‘Welk idee?’ ‘Om de mensen zelf hun president te laten kiezen.’ zei Rosa. Toen ze het zei voelde ze meteen een angstige kriebel in haar buik. Nu deed ze het weer. Ze bemoeide zich met Angelino. Ze zei dingen die de ooms niet leuk vonden. Ze dacht aan de brief, de dolk, de piranha. Dit was precies wat ze niet mocht doen. 
– Costa Banana 6 – Het piranha complot –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Costa Banana 6 - Het piranha complot

President Pablo Fernando is de baas van Costa Banana. Hij bedenkt de gekste wetten en vindt zichzelf super briljant. Het Prianha complot is het zesde en laatste deel van deze serie en hierin wordt president Pablo Fernando afgezet. Hij is niet langer de baas van het eiland Costa Banana.

Samen met zijn kinderen Rosa en Fico gaat hij op de vlucht en belanden ze op het eiland Costa Kanaria. Op dit eiland is de twaalfjarige Angelino net tot president verkozen. Angelino kiest ervoor om Rosa en Fico tot adviseurs te benoemen, want in je eentje een land besturen blijkt nog niet zo makkelijk.

Dit is het begin van een heleboel problemen. Zo wilt iemand ervoor zorgen dat Angelino stopt met zijn presidentschap. Het is Rosa die ontdekt dat er dingen gebeuren die kloppen en dat er mensen zijn die een complot tegen de president vormen. Zou het haar lukken om het complot tegen de president te ontrafelen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar of de boektrailer:

Recensie

Waar Keesie Kippenkop- de rioolridder het eerste deel is van een nieuwe serie, is Costa Banana 6 – Het piranha complot het laatste deel van de Costa Banana serie. Jozua Douglas heeft enorm veel fantasie gebruikt om je te laten genieten van dit boek. De eerdere exemplaren van de Costa Banana serie heb ik niet gelezen, wel staat er een recensie op Kinderboekenjuf van De Eilandenruzie (het kinderboekenweekgeschenk 2018). Daarom is het in het begin van het boek wel even schakelen wie wie is in het boek. Gelukkig staat er voorin het boek persoonsbeschrijvingen van de hoofdpersonen, zodat je weet wie wie is. Dit zorgt ervoor dat het laatste deel van de serie makkelijk te lezen en te begrijpen is.

Het boek kent vele goede grapjes, waar ik als volwassene erg van kan genieten. Het feit dat onderwerpen als politiek en vrouwenemancipatie ook in dit boek voorkomen, zorgt voor stof tot nadenken en is een mooie tegenhanger van alle komische situaties. Dit laatste deel heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar de eerdere delen van de Costa Banana serie.

Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Costa Banana 6 – Het piranha complot

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Costa Banana 6 – Het piranha complot zijn:

 • Voorin het boek vind je een kaart. Hier speelt het boek zich af.
  Leesvraag: Staat er een kaart in jouw boek? Laat hem zien. Staat er geen kaart in jouw boek? Teken zelf een kaart bij het boek.
 • Op bladzijde 6 t/m 13 introduceert de schrijver het boek op een bijzondere wijze. Zo is er een kaart te zien van Costa Banana en Costa Kanaria en worden de hoofdpersonen uit het boek even voorgesteld
  Leesvraag: Waarom zou de schrijver ervoor hebben gekozen om de hoofdpersonen voor te stellen? Ben jij dit in jouw boek ook tegengekomen?
 • Laat op bladzijde 35 en 36 het krantenbericht zien. Bespreek met de klas waarom de schrijver ervoor heeft gekozen om dit stuk tekst een ander lettertype te geven en anders in te laten springen. Lees bladzijde 35 ‘Generaal Salvador grijpt…’ t/m bladzijde 36 ‘…eiland te sturen.’ voor.
  Leesvraag: Ben je in jouw boek ook een stuk tekst tegengekomen wat een andere opmaak heeft? Waarom is dit gedaan denk je?
 • Lees bladzijde 107 ‘Toen ze terugkwamen…’ t/m bladzijde 108 ‘…mijn werkkamer gaan.’ voor. In dit stukje wordt er gebruik gemaakt van spionagevliegen.
  Leesvraag: Zou de hoofdpersoon uit jouw verhaal iemand in de gaten willen houden? Wie zou dat zijn en waarom zou dat handig zijn?
 • Lees bladzijde 173 ‘Figo weet jij …’ t/m bladzijde 176 ‘…de schuldige is.’ voor. In dit stukje tekst kom je een niet alledaags dier tegen: een schorpioen.
  Leesvraag: Komen er in jouw leesboek dieren voor?
 • In het volgende stukje legt Jozua Douglas uit dat hij met behulp van een prijsvraag aan verschillende namen voor de hoofdpersonen is gekomen. Hij heeft ze dus niet allemaal zelf bedacht. Lees bladzijde 268 ‘In 2019 organiseerde…’ t/m bladzijde 269 ‘...maar te gebruiken.’ voor.
  Leesvraag: Als jij jouw hoofdpersoon een andere (bij)naam zou mogen geven, wat zou dit dan worden?

Overige ideeën bij Costa Banana 6 – Het piranha complot

 • Lees bladzijde 59 ‘Laten we maar…’ t/m bladzijde 61’… dus ik bepaal.‘ voor. In dit stukje vertelt de president al zijn gekke wetten voor de inwoners van zijn land. Laat de kinderen een verhaal schrijven waarin zij aangeven wat zij in Nederland, hun woonplaats of op hun school zouden veranderen als ze president zouden mogen zijn. 
 • Jozua Douglas heeft op zijn website enkele lestips geschreven hoe je enkele boeken uit de Costa Banana serie kunt gebruiken tijdens de aanloop van verkiezingen of om het over democratie te hebben. Ook staan er lestips beschreven, behorend bij dit laatste deel van de Costa Banana serie. 

Andere delen

Vergelijkbare artikelen