De aarde heeft jou nodig! (thematitel KBW22)

[DOOR LINDA] ‘Laten we bij het begin beginnen. In de natuur bestaat er geen vervuiling. Het komt gewoon nooit voor. Punt. Alles wat groeit en bloeit op aarde vergaat uiteindelijk en wordt daarna opnieuw gebruikt. Of het nu om planten, plankton, personen of papegaaien gaat: niets blijft ongebruikt achter. Alle bouwsteentjes waaruit een levend wezen bestaat, belanden ooit weer in de aarde. En daar ontstaat nieuw leven uit.’
– De aarde heeft jou nodig! –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover De aarde heeft jou nodig!

De aarde heeft jou nodig! Staat vol met ideeën voor het verminderen van de enorme hoeveelheden afval die mensen produceren.

Je leert hoe afval ontstaat en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw afval gerecycled kan worden. Help jij mee om de plasticsoep te verminderen en de wereld een beetje beter te maken?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Dit boek is ideaal voor kinderen die graag willen weten wat er met hun afval gebeurt. Daarbij krijg je ook allemaal tips om ervoor te zorgen dat je goed kunt recyclen en dat er zo min mogelijk afval op de vuilnisbelt terecht komt. Dit boek kan kinderen helpen om te leren

De aarde heeft jou nodig! is een thematitel voor groep 5/6 voor de kinderboekenweek 2022. Dit boek sluit goed aan bij het thema Gi-ga-groen. Bij dit boek schreef ik een Close Reading les. Je vindt deze les in het e-book Close Reading Gi-Ga-Groen.

Met dank aan Uitgeverij de Fontein voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De aarde heeft jou nodig!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De aarde heeft jou nodig! zijn:

Dit boek heeft geen bladzijdenummers.

  • Als je gebruikt papier inzamelt bij het oud papier dan kan er nieuw papier van gemaakt worden. Gooi je het bij het restafval dan kan wordt het nergens meer voor gebruikt en vergaat het langzaam. Lees het hoofdstuk ‘Waarom is afval zo slecht voor onze aarde?’ voor.
    Leesvraag: Hoe wordt er in jouw boek omgegaan met afval? Gaat alles bij elkaar of wordt er gerecycled?
  • Voor sommige spullen die we niet meer gebruiken wordt een nieuwe bestemming gevonden. Lees bladzijde ‘Nieuwe bestemming’ voor.
    Leesvraag: Zijn er in jouw boek materialen waarvoor een nieuwe bestemming wordt gevonden?
  • Veel pullen die we gebruiken zijn gemaakt van plastic. Wegwerpplastic wordt veel teruggevonden in de plasticsoep in de zeeën. Lees het hoofdstuk ‘Consuminder’ voor.
    Leesvraag: Worden er in jouw boek spullen gebruikt die van plastic zijn?
  • Als je ergens iets aan zou willen veranderen dan kun je bijvoorbeeld een brief schrijven om te vragen of het anders kan, zoals met het plastic verpakkingsmateriaal in de supermarkt. Lees het hoofdstuk ‘Steek je handen uit de mouwen!’ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die ergens iets aan zou willen veranderen? Hoe komt hij in actie?

Overige ideeën

  • In het hoofdstuk ‘Hergebruik’ lees je hoe je een eierdoos een nieuw leven kunt geven door er zelf groenten in te kweken. Dit kun je in de klas natuurlijk ook doen.
  • In het hoofdstuk ‘Zo werkt composteren’ lees je alles over het maken van een eigen compostbak. Met de handige tips kun je zelf snel aan de slag.
  • Veel mensen maken hun eigen buurt afvalvrij. Doe mee met een schoonmaakactie bij jou in de buurt of organiseer er zelf eentje om de omgeving van de school schoon te maken.

Vergelijkbare artikelen