De eik was hier

[DOOR MICHELLE] ‘Er praat nooit iemand tegen mij. Behalve één dan, een vogel die wel eens op een van mijn takken komt zitten. Maar verder sta ik hier moederziel alleen in de middenberm van een drukke snelweg.’
– De eik was hier  –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover De eik was hier

In het boek De eik was hier voeren een eik en een gaai een gesprek over het verleden, het heden en de toekomst. De eik bestaat echt en staat in de middenberm van de A58. Aangezien de eik al veel langer leeft dan de gaai kan hij hem veel vertellen over de geschiedenis van de plek waar hij staat vanaf ongeveer 1840. De Eerste en Tweede Wereldoorlog en allerlei andere bijzondere gebeurtenissen worden uitgebreid besproken. Ondertussen wordt het verhaal onderbroken door nieuws vanuit het WotelWijdeWeb oftewel Wortelkoor. Via deze weg hoort de Eik wat op andere plaatsen in de wereld gebeurt, want hij heeft natuurlijk niet de mogelijkheid om te reizen zoals de gaai. De omgeving van de Eik wordt in de loop der jaren steeds eenzamer en drukker. Hoe zal het met de Eik aflopen?

Recensie

Bibi Dumont Tak heeft De eik was hier voor de Maand van de Filosofie geschreven. Vanuit het perspectief van de Eik en de Gaai worden belangrijke gebeurtenissen in de wereld besproken. Eik is hierbij de wijze oude verteller en gaai de jonge druktemaker die hem onderbreekt met commentaar. Mooi om te lezen hoe de schrijfster hun karakter diepgang heeft gegeven en ze elkaar kritische levensvragen stellen. Daarnaast krijg je door het verhaal van Eik tegelijkertijd een vliegensvlugge reis door de geschiedenis van de omgeving net als bij De steen en de tijd. De vraag: Wie zijn er belangrijker bomen of auto’s? Oftewel kiezen we voor de economie of het klimaat is de boodschap die door het hele boek klinkt.

Met dank aan Uitgeverij Querido voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De eik was hier

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De eik was hier zijn:

 • Een man in de auto gebruikt de uitdrukking dat het weer hollen of stilstaan was vandaag. Eik kan niet hollen, alleen stilstaan. Lees bladzijde 7 ‘Weet je…’ t/m bladzijde 9 ‘…aan de Belgen.’ voor.
  Leesvraag 1: Zit er een uitdrukking in jouw boek
  Leesvraag 2: In welk tempo speelt jouw verhaal zich af? Hoeveel tijd gaat er voorbij in 3 bladzijden?
 • Koningin Wilhelmina komt op het landgoed waar de Eik staat wonen. Lees bladzijde 29 ‘Na het oorlogsgeweld...’ t/m bladzijde 30 ‘ …van je verhaal.’ voor.
  Leesvraag: Komen er adellijke personages in jouw boek voor?
 • Alle bomen zijn verschillend qua uiterlijk, behoeften en leefomgeving. Lees bladzijde 31 ‘Het wortelkoor…’ t/m bladzijde 34 ‘..error.’ voor.
  Leesvraag: Welke soort (mens/dier/plant) komt veel voor in jouw boek, maar is onderling toch verschillend?
 • ‘Maar voor hoe lang’ vraagt het wortelkoor. De eik is al 180 jaar oud en gaai vindt deze uitspraak onheilspellend klinken. Lees bladzijde 49 ‘Het wortelkoor…’ t/m bladzijde 53 ‘….met vertellen.’ voor.
  Leesvraag: Door het verhaal weet je wat onheilspellend is. Welk woord heb jij gelezen wat je niet kende? Kun je nu vertellen wat het betekent?
 • Lees het hoofdstuk ‘De eik over de bomenwedstrijd’ vanaf bladzijde 57.
  Leesvraag 1: De eik wil de mooiste boom zijn. Wat is de mooiste zin die jij vandaag hebt gelezen?
  Leesvraag 2: De bijnaam van de eik is Troeteleik. Wie heeft er in jouw boek een bijnaam?

Overige ideeën

 • Begrijpend lezen: Klopt het verhaal met de feiten? Lees het boek vanaf bladzijde 101 Het wortelkoor en het gaaienkoor t/m bladzijde 120. Laat de kinderen daarna dit artikel lezen. Welke feiten zie je terug in het verhaal en wat heeft de schrijfster verzonnen?
 • Biologie: De eik was hier gaat over een monumentale zomereik. Ga op zoek naar monumentale bomen bij jou in de buurt en verzin onderzoeksvragen, zoals Waarom is de boom monumentaal geworden? Welke verschillende soorten worden monumentaal en welke boomsoorten staan er niet bij, hoe komt dit?
 • Biologie: Eiken zijn eenhuizig, dus man en vrouw tegelijk. Dit staat op bladzijde 24. Welke planten en dieren zijn ook eenhuizig? Ga op onderzoek uit.

Andere kinderboeken van de Maand van de Filosofie

Vergelijkbare artikelen