De enorm eigenwijze eenhoorn

[DOOR LINDA] ‘Het duurde een hele poos voor Mira aankwam bij het lokaal voor haar eerste les. Dirk was namelijk in de gang weer gaan zitten en had geweigerd in beweging te komen. Raheem was haar komen helpen en samen hadden ze Dirk duwend en trekkend de gang door weten te krijgen op zijn billen, helemaal tot aan het lokaal. De eenhoornschool zat in elk geval vol verrassingen. En uitdagingen. Op dit moment vormde Drik een van die uitdagingen, maar Mira wist zeker dat ze een magische tijd zouden beleven zodra ze eenmaal in de klas zaten.’
– De enorm eigenwijze eenhoorn –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

De enorm eigenwijze eenhoorn

Mira mag eindelijk naar de Eenhoornschool. Dit is iets waar ze al heel lang van droomt. Zeker omdat haar zus er twee jaar geleden al mocht beginnen. Mira vindt haar eerst schooldag ontzettend spannend, maar ze ziet er ook erg naar uit om kennis te maken met haar allerbeste eenhoornvriend.

Mira maakt kennis met Raheem en samen gaan ze op zoek naar hun klas. Tijdens de ceremonie waarbij iedereen kennismaakt met zijn eigen eenhoorn, is Mira als laatste aan de beurt. Haar eenhoorn heet Dirk. Vol spanning kijkt ze naar de deur waar de andere eenhoorns doorheen kwamen, maar daar is nu geen eenhoorn te zien. Als ze uiteindelijk kennismaakt met Dirk, is hij niet wat ze ervan verwacht en gehoopt had. Hoe moet dat nu verder? Zal ze vrienden met hem kunnen worden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Onderweg naar de eerste schooldag is Mira ontzettend gespannen. Haar zus besluit ook nog eens om haar in de maling te nemen. Voor veel kinderen zal de spanning herkenbaar zijn en wellicht het plagen van een broer of zus ook.

De eenhoorn die Mira krijgt toegewezen valt ontzettend tegen, maar ze zal hem toch nodig hebben voor haar opleiding. De teleurstelling en haar worsteling om Dirk te laten doen wat ze wil, geven handvatten voor een kringgesprek. Dit zijn dingen waar kinderen wellicht ook tegenaan zullen lopen, thuis of in de relatie met hun klasgenoten. Zelf moest ik erg hard lachen om de streken van Dirk, maar kon ik me haar frustratie ook goed voorstellen. De enorm eigenwijze eenhoorn is een aanrader voor kinderen vanaf groep 4.

Met dank aan Veltman Uitgevers voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De enorm eigenwijze eenhoorn

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De enorm eigenwijze eenhoorn zijn:

  • Rani heeft al een heleboel medailles gewonnen bij magische speurtochten. Lees bladzijde 1 ‘Het was maandagochtend…’ t/m bladzijde 3 ‘…niet zo leuk.‘ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets wint?
  • De moeder van Mira en Rani moet huilen bij het afscheid nemen. Rani schaamt zich voor haar moeder. Lees bladzijde 11 ‘De Magische Toegangspoort…’ t/m bladzijde 13 ‘…telefoon luid klikte.‘ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zich schaamt?
  • Mira komt helemaal niet bij de poort van de eenhoornschool, want Rani heeft haar gefopt. Lees bladzijde 16 ‘Mira sprong uit…’ t/m bladzijde 19 ‘…in Raheems schouder.‘ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die gefopt wordt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De enorm eigenwijze eenhoorn.

Overig idee

  • Stellen: De kinderen op de eenhoornschool maken kennis met hun allerbeste eenhoornvriend. Lees bladzijde 47 ‘Meer en meer…’ t/m bladzijde 51 ‘…haar hand terug.’ voor. Stel je voor dat jij mag kennismaken met jouw eigen eenhoorn Hoe ziet deze ontmoeting er dan uit? Wat zijn de eigenschappen van jouw eenhoorn en hoe ziet hij eruit? Schrijf hier een verhaal over.

Andere delen van de enorm eigenwijze eenhoorn

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen