De ergste juffen en meesters van de wereld

[DOOR LINDA] ‘Nu is het eindelijk tijd voor kinderen overal ter wereld om wraak te nemen, en eens en voor altijd de zelfvoldane grijns van het gezicht van de volwassenen te vegen. De rollen zijn omgedraaid. Dit is De ergste juffen en meesters van de wereld. Tien verhalen over leraren tegenover wie de grootste ettertjes wel engeltjes lijken. Het is de meest walgelijke verzameling volwassenen ooit. Deze leraren zijn de grootste nachtmerrie van elk kind. Dus lees vooral verder, als je durft.’
– De ergste juffen en meesters van de wereld –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

De ergste juffen en meesters van de wereld

Er zijn een heleboel heel leuke juffen en meesters op de wereld, maar helaas zijn er ook een aantal die helemaal niet zo leuk zijn. Een enkeling is zelfs zo verschrikkelijk dat de grootste ettertjes ineens heel lieve kinderen lijken.

In dit boek een verzameling  van de meest verschrikkelijke juffen en meesters die je maar kunt bedenken. Maak kennis met de schrikwekkende scootmobiel van mevrouw Spic, Doctor Flatusstein & de stoel van duizend scheten, de strafstortvloed van mevrouw Woest en nog zeven anderen.

Zal jouw leerkracht ertussen kunnen staan? En zullen andere leerlingen van hun vreselijke leerkrachten bevrijd worden?

Recensie

Waarschijnlijk kan iedereen zich nog wel een leerkracht herinneren waarvan hij geen fan was. Grote kans dat deze leerkracht nog niet in de buurt komt bij de juffen en meesters in dit boek. Wat een verschrikkelijke mensen! Ik ben oprecht blij dat deze juffen en meesters nooit mijn leerkracht zijn geweest.

Het gemene en nare gedrag is verschrikkelijk aangedikt, overdreven en gaat van kwaad tot erger. Twee verhalen zijn zo smerig dat ik er daadwerkelijk een beetje naar van werd. Gelukkig zijn er in ieder verhaal kinderen die in opstand komen tegen het verschrikkelijke gedrag en ervoor zorgen dat ze er minder last van hebben.

Als je fan bent van boeken vol humor, dan is dit boek zeker wat voor jou! Heb je het boek uit en wil je nog verder lezen? Dan is Ontzettend irritant vast ook iets voor jou.

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De ergste juffen en meesters van de wereld

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De ergste juffen en meesters van de wereld zijn:

 • Mevrouw IJdeltuit vindt zichzelf een menselijk kunstwerk, ongeëvenaarde schoonprachtigheid, zoals ze zichzelf noemt. Lees bladzijde 104 ‘Mevrouw ijdeltuit vond…’ t/m bladzijde 106 ‘…zichzelf eindelijk goedkeurde.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zichzelf helemaal fantastisch vindt?
 • Mevrouw Ijdeltuit gebruikt een heleboel woorden die in onze taal eigenlijk niet echt bestaan, zoals gefinaliseerd, stilligheid en fabuleusiteit. Lees bladzijde 110 ‘Dus op de…’ t/m bladzijde 115 ‘…te gebeuren stond.‘ voor.
  Leesvraag: Worden er in jouw boek woorden gebruikt die in onze taal niet bestaan?
 • Meneer Bulk is een enorme opschepper, maar de jongens op De Zwetsschool geloven geen woord van al die onzin. Lees bladzijde 217 ‘Bulk vond zichzelf…’ t/m bladzijde 221 ‘…groenten wilde geven.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die onzin vertelt of die enorm opschept over iets?
 • Als meester Bulk alle broodjes heeft opgegeten, lachen de jongens hem uit en maken hem belachelijk. Lees bladzijde 232 ‘Niet dat meester…’ t/m bladzijde 233 ‘…kapitein van Zwets.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die wordt uitgelachen of die belachelijk gemaakt wordt?
 • Juf Kletz regeerde met ijzeren hand, letterlijk en figuurlijk. Ze was heel erg vreselijk, maar had ook echt een hand van metaal. Lees bladzijde 248 ‘Duivels is een…’ t/m bladzijde 251 ‘…dat wel zo.‘ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek figuurlijk taalgebruik voor? Wat wordt er gezegd en wat wordt er echt bedoeld?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De ergste juffen en meesters van de wereld.

Overig idee

 • Stellen: Je hebt verhalen gelezen over de 10 meest verschrikkelijke juffen en meesters. Jij mag zelf het 11e verhaal gaan bedenken. Misschien heb je al weleens een juf of meester gehad die je als inspiratiebron kunt gebruiken en anders mag je het gewoon helemaal zelf bedenken.

Vergelijkbare artikelen