De gemeneriken

[DOOR LINDA] ‘Meneer Grommels gezicht verkleurde opnieuw. Het was niet meer rood. Nee, het was donkerpaars, net als een aubergine. ‘Nu is het genoeg!’ krijste hij. ‘Als wij jou niet gemeen kunnen maken, dan moeten anderen dat maar doen! Jij gaat naar de School voor Gemeneriken!’ ‘De School voor Gemeneriken?’ vroeg Madelief. ‘Ja!’ bulderde meneer Grommel. ‘Jouw moeder en ik zijn er ook geweest!’ Zijn ogen puilden uit, alsof ze uit hun kassen werden gedrukt. ‘We hebben daar de meest afschuwelijke dingen geleerd. Het was een geweldige tijd.’ Hij knikte voldaan en veegde met een smerige mouw de speekselvlokken van zijn lippen. Met een blik alsof hij het al helemaal voor zich zag, keek hij voor zich uit. ‘Ja, dat zal je goed doen. Je zult een echte Gemenerik worden, net als je pa.”
– De gemeneriken –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover De Gemeneriken

Meneer en mevrouw Grommel zijn ontzettend gemeen. Hun dochter Madelief is dat niet. Zij is heel aardig en behulpzaam. Meneer en mevrouw Grommel vinden dat zo verschrikkelijk dat ze Madelief naar de School voor Gemeneriken sturen.

Op de School voor Gemeneriken krijgt Madelief les van de meest verschrikkelijke leraren. Zal het deze leraren lukken om van Madelief een Gemenerik te maken?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

De cover trok mij niet direct om dit boek te gaan lezen, maar na het lezen van de tekst op de achterkant was ik toch wel erg benieuwd. Direct bij de start van het boek wordt duidelijk wat voor een verschrikkelijke man meneer Grommel is. Hij wil graag dat Madelief iets steelt bij de bakker, maar dat wil zij helemaal niet. Als ze er dan ook nog in slaagt om de situatie om te draaien in iets positiefs is meneer Grommel er klaar mee en moet ze naar de School voor Gemeneriken.

Het verhaal is doordrenkt met kattenkwaad en nare grappen. De ene vervelende situatie volgt snel naar de andere. Maar Madelief blijft haar eigen lieve zelf. Hier kun je het in de klas natuurlijk goed over hebben. Thema’s als jezelf mogen zijn en ouders/mensen die iets anders van je verwachten dan wat jij wil, zijn hier goed aan te koppelen.

‘Directeur Tirana veegde de viezigheid van zich af en klom uit het gat. Aan het eind van de gang stonden twee jongen. Ze lachten in hun vuistje. Een van hen had een zaag in de hand. Aan het zaagsel te zien, had hij het gat in de vloer gezaagd. ‘Goed gedaan, jongens!’ schreeuwde directeur Tirana. ‘Alleen was het leuker geweest als er koeienmest in het gat had gelegen. Ik geef jullie een mager zesje.”

Ik heb hard gelachen om alle streken in dit boek en kan zo al een aantal kinderen in mijn klas bedenken die dit boek geweldig zullen vinden.

Kinderen die dol zijn op verhalen waarin veel smerigheid voorkomt en waarin veel kattenkwaad wordt uitgehaald, zijn De ergste juffen en meesters van de wereld en Ontzettend irritant ook aan te raden.

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De gemeneriken

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De gemeneriken zijn:

  • Meneer en mevrouw Grommel zijn gemeneriken, terwijl hun dochter heel aardig is. Lees bladzijde 5 ‘Ken je meneer…’ t/m bladzijde 6 ‘…Goed opletten, Hè?‘ voor.
    Leesvraag: Hoe zijn de hoofdpersonen uit je boek? Lijken ze meer op Madelief of meer op meneer en mevrouw Grommel?
  • Madelief moet van haar vader ook iets pikken bij de bakker, nadat hij het voor heeft gedaan. Maar dat wil ze helemaal niet. Lees bladzijde 7 ‘Madelief zette grote…’ t/m bladzijde 9 ‘…net als je pa.’ voor.
    Leesvraag: Is er in je boek ook iemand die iets moet doen dat hij niet wil?
  • Meneer Grommel wil de directeur eens laten zien wat hij allemaal kan en laat daarvoor boeren en scheten. Lees bladzijde 13 ‘Een normaal kind…’ t/m bladzijde 15 ‘…onsmakelijkheden niet leren?‘ voor.
    Leesvraag: Worden er in je boek boeren en scheten gelaten? Hoe gaan de anderen in het boek daarmee om?
  • Op de School voor Gemeneriken worden een heleboel gemene streken uitgehaald. Lees bladzijde 17 ‘Directeur Tirana liep…’ t/m bladzijde 20 ‘…beste glimlach op.’ voor.
    Leesvraag: Wordt er in je boek een gemene streek uitgehaald met iemand?
  • Juf Achterbaks liegt tegen Madelief. Ze doet alsof ze verdrietig is, maar dat is helemaal niet waar. Lees bladzijde 21 ‘Madelief liep het…’ t/m bladzijde 25 ‘…Madelief niet liegen.’ voor.
    Leesvraag: Is er in je boek iemand die liegt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Gemeneriken.

Overige ideeën

  • Lees bladzijde 17 ‘Directeur Tirana liep…’ t/m bladzijde 20 ‘…beste glimlach op.’ voor. Stel je toch eens voor dat jij op de School voor Gemeneriken zou zitten. Welke streken zou jij dan uithalen?
  • In De Gemeneriken wordt veel gescholden met zelfbedachte scheldwoorden, zoals slijmerige spaghettisliert en gore gehaktbal. Lees bladzijde 38 ‘Weten jullie dat…’ t/m bladzijde 39 ‘…een kokhalzende beweging.’ voor. Bedank zelf een aantal van deze scheldwoorden die in jouw boek goed gebruikt zouden kunnen worden.

Andere boeken van Jeroen van Berckum

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen