De Grompus en zijn gluiperige, gruwelijke kerstplan

Maar ze hebben geen cadeautjes voor elkaar,’ zei De Grompus nors. ‘Ik dacht dat Kerstmis ALLEEN om cadeautjes ging?’
– De Grompus en zijn gluiperige, gruwelijke kerstplan –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6 (voorlezen aan alle leeftijden).

Het verhaal

Cover De Grompus

De Grompus is een vreselijk chagrijnig wezen. In hoofdstuk 2 lees je waar hij allemaal een hekel aan heeft. Hij heeft aan veel dingen een
hekel, maar vooral aan Kerstmis. En als dan ook nog eens zijn spruiten op zijn (jazeker, thuis én in de winkel), dan ontploft hij van woede en
maakt een gluiperig, gruwelijk kerstplan. Kerstmis moet stoppen! Zonder verdere planning vertrekt hij naar de Noordpool om zijn plan uit te voeren.

‘Pas toen keek hij om zich heen en plotseling voelde hij zich niet meer zo zelfvoldaan. Hij besefte dat hij al uren gelopen moest hebben: het
was opeens nacht geworden en hij bevond zich inmiddels in een bos.’

Zou zijn plan lukken?

Benieuwd naar dit boek? Luister naar een fragment.

Recensie

De Grompus is een heerlijk chagrijnig kerstverhaal. Die combinatie klinkt een beetje raar, ik was dus ook sceptisch toen ik het boek zag. Maar de combinatie tussen een hype over een boek dat uitverkocht is en een kerstboek (need I say more?) maakte dat ik hem toch voor mezelf kocht.

En een dag later begon ik enthousiast aan dit boek. Mijn oudste genoot een paar bladzijden mee, maar daarna wilde ik het boek niet weg leggen. Dus las ik dit boek in één dag uit. Nou klinkt dat misschien heftig, maar het is vooral een boek dat heel fijn weg leest. Lekker vlotte hoofdstukken en door het avontuur en de persoonlijke transformatie van De Grompus ben je ook heel benieuwd naar hoe het verhaal af zal lopen.

De Grompus is namelijk van plan Kerstmis te stoppen. Lukt het hem met alle verstoringen die onderweg op zijn pad komen om zijn plan door te
zetten? Dat blijkt niet zo gemakkelijk. Onderweg wordt zijn plan regelmatig verstoord. Zoals ook blijkt uit de titel van Hoofdstuk 12 ‘Waarin er een ramp gebeurt en het plan van de Grompus voor de tweede keer wordt verstoord’. Naast deze verstoringen raakt De Grompus ook met zichzelf in de knoei. Wil hij zijn plan wel voortzetten?

‘Donsbal werd roze van opwinding en huppelde over de sneeuw, zich niet bewust van de vreemdheid van de situatie. De Grompus volgde, steeds zenuwachtiger, en na een paar stappen stond ook hij voor de gigantische voordeur van Kerstkranshuis.’

Het boek is voor dit jaar (2023) uitverkocht en wellicht nog in sommige boekhandels te verkrijgen, maar voor volgend jaar kan ik iedereen aanraden om dit heerlijke boek voor te lezen tijdens de laatste schoolweken voor de Kerstvakantie (of gewoon in de zomer als dat je beter uit komt).

Een kleine waarschuwing (met knipoog) vooraf: dit boek laat je nadenken over de echte kerstspirit, dus begin er alleen aan als je dat aan kunt 😉

Andere leuke kerstboeken zijn Het Kerstvarken, Een jongen met de naam Kerstmis en Het is mis met kerstmis.

Ideeën mini leeslessen De Grompus en zijn gluiperige, gruwelijke kerstplan

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Grompus en zijn gluiperige, gruwelijke kerstplan zijn:

 • Lees de eerste bladzijde van ‘Heb je weleens…’  t/m ‘…raden wie niet…’ voor. Dit is een soort voorwoord van het boek, het maakt je nieuwsgierig.
  Leesvraag: Staat er een voorwoord in je boek? Lees het voor. Staat het er niet in? Bedenk dan een kort stukje om anderen nieuwsgierig te maken naar jouw boek.
 • Lees bladzijde 9 helemaal voor. Er staan woorden in hoofdletters op deze bladzijde. Deze hoor je harder uit te spreken dan de rest. Laat dit horen als leerkracht.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek woorden in hoofdletters voor? Zo ja, lees een stukje voor.
 • Hoofdstuk 2 is een hoofdstuk vol dingen die opgesomd worden die De Grompus helemaal niet leuk vindt.
  Leesvraag: Maak een lijstje met dingen die jouw hoofdpersoon echt niet leuk vindt.
 • Het personage De Grompus vindt Kerstmis echt vreselijk. Lees een stukje voor. Dat kan het begin t/m bladzijde 13 ‘…dit verhaal over.’ zijn of lees alleen bladzijde 10/11 en 12/13 voor.
  Leesvraag: Welke mening heeft jouw personage over Kerstmis? (Ja, deze mag je waarschijnlijk verzinnen.)
 • Dit is een boek vol met illustraties. Wat vind je van de illustraties in dit boek?
  Leesvraag: Bespreek naderhand in tweetallen wat jullie van de illustraties vinden (ook de buitenkant kan als er binnenin geen illustraties in zitten). Wat spreekt je aan en wat niet?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Grompus en zijn glibberige, gruwelijke kerstplan.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen