De Ickabog

[DOOR DORY] ‘Twee enorme armen, bedekt met lang groen haar dat wel wat op moerasplanten leek, daalden op de vrienden neer. De Ickabog tilde hen moeiteloos op, alsof ze baby’s waren, en sjokte toen weg door het moeras, met de vier in zijn armen.’
-De Ickabog –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

In een land hier ver vandaan, genaamd Steenrijk, is koning Fred de Flinkerd de baas. Alhoewel, is hij de baas? Zijn goede vrienden Baron Ter Sluycks en Baron van Bulckhoven hebben toch wel erg veel invloed op wat er in het land gebeurt… Zeker als de legende van De Ickabog weer tot leven komt.

Ergens diep verscholen in het moeras zou een monster wonen dat schapen, kinderen en soms zelfs volwassenen meesleurt die te dicht bij het moeras komen. Alle ouders waarschuwen hun kinderen voor dit enorme monster, maar weten zelf eigenlijk dat De Ickabog een verzinsel is.

Op een dag komt een oude man langs bij koning Fred om te vertellen dat zijn hond het moeras ingesleurd is door De Ickabog. De koning besluit om zelf naar het moeras te gaan en in het moeras vindt een vreselijk ongeluk plaats. Dat is het startpunt van een sprookje waarin uiteindelijk de waarheid over De Ickabog boven water komt.

Bestaat hij echt of is het toch een verzinsel? Pak gauw dit boek erbij en ga er de hele dag voor zitten en kom achter het antwoord!

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Welke dertiger is er niet opgegroeid met de Harry Potter boeken? Ik kon niet wachten tot elk nieuw deel uitkwam en verslond de boeken. Ik vond het dan ook heel tof dat J.K. Rowling tijdens de coronacrisis besloten heeft De Ickabog uit te geven. Hoewel mijn verwachtingen erg hoog lagen, werd ik zeker niet teleurgesteld!

De namen in het boek spreken weer tot de verbeelding. Denk maar eens aan bijvoorbeeld; Zomphoek, Sudderveen en Baron Ter Sluycks en Baron van Bulckhoven.

Het hele boek lang word je als lezer nieuwsgierig gehouden naar het bestaan van De Ickabog. Bestaat hij echt? Voor je hierachter komt krijg je eerst te maken met misleiding, bedrog en moord, maar ook met vriendschap en het motto ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Het boek heeft een mooi einde met een goede wijze les.

Het boek is geschreven voor 7 tot 12 jarigen. Ik vind het boek voor 7-jarigen nog best pittig door de manier waarop de Baronnen de koning misleiden en moord wordt hierbij niet geschuwd. Daarom zou ik aanraden het boek echt eerst zelf te lezen (geen straf!!) en daarna te besluiten of het boek bij je doelgroep past.

Als je meer van deze schrijver wil lezen, dan zou je Harry Potter en het vervloekte kind kunnen lezen. Wil je nog een boek over wezens die wel/niet bestaan? Dan is Stranders een aanrader, of de serie over de Grijze Jager. Blijf je liever in de hoek van de legendes en sprookjes dan zou je Het geheim van de Malamander of Pages & Co – Matilda en de verloren sprookjes.

Met dank aan Uitgeverij De Harmonie voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De Ickabog

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Ickabog zijn:

  • Dit boek heeft een complexe structuur wat betreft personages. In het eerste hoofdstuk worden personages zoals de koning en de barons goed uitgelegd. Lees bladzijde 13 ‘Er was eens…’ t/m bladzijde 18 ‘…van de Ickabog.’ voor.
    Leesvraag: Heeft jouw boek een duidelijke inleiding? Worden de personages of de plek waar het verhaal zich afspeelt goed uitgelegd?
  • Bert heeft zijn vriendschap met Roos niet goed behandeld en heeft nu enorm spijt dat ze geen vrienden meer zijn. Lees bladzijde 149 ‘In Soesdijk reed…’ t/m bladzijde 151 ‘…vertrokken naar Pluritanië.’ voor.
    Leesvraag: Heeft er in jouw boek iemand spijt? Waarvan?
  • De schrijver besluit in dit hoofdstuk ineens een grote sprong in de tijd te maken. Ze gaat ineens vijf jaar in de tijd verder. Lees bladzijde 172 ‘Er ging een…’ t/m bladzijde 175 ‘…leven zou houden.‘ voor.
    Leesvraag: Hoe is de tijd verdeeld in jouw boek? Gaat het snel of langzaam? Gaan er dagen/maanden/jaren voorbij? Zijn er ook sprongen in de tijd?
  • Roos, Marta ,Bert en Roelof vluchten uit het weeshuis en gaan op een barre reis naar Zomphoek. Lees bladzijde 233 ‘In de hele…’ t/m bladzijde 235 ‘…in zijn armen.’ voor.
    Leesvraag: Gaat er bij jou ook iemand op reis? Hoe gaan ze op reis?
  • Als De Ickabog een kleintje krijgt, gaat hij zelf dood. Dit heet in het boek: De geboording. Dat lijkt heel veel op: De geboorte. Lees bladzijde 284 ‘En nu gebeurden…’ t/m bladzijde 288 ‘…ze naartoe gingen.’ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iets verzonnen dat lijkt op iets in het echt?

Overige ideeën

  • Legendes: Ga op zoek naar legendes zoals het monster van Loch Ness of Yeti. Bestaan die echt?
  • Tekenen: Kinderen hebben de kans gekregen om de tekeningen in het boek te maken. Bekijk deze tekeningen goed en laat kinderen zelf een tekening maken bij het hoofdstuk. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten bij de originele tekening?

Vergelijkbare artikelen