De jongen die iedereen laat lachen

[DOOR LINDA] ‘Zodra ik het klaslokaal in loop, weet ik dat hij degene is voor wie ik moet uitkijken. Na een tijdje krijg je daar een radar voor. Hij zit schuin op zijn stoel met zijn benen wijd. Alsof hij zoveel mogelijk ruimte in wil nemen. Zijn stropdas zit los en ik weet dat hij daar een schriftelijke waarschuwing voor gaat krijgen, maar hij ziet eruit als het soort jongen dat zich niets aantrekt van schriftelijke waarschuwingen. Waarschijnlijk verzamelt hij schriftelijke waarschuwingen en hangt hij ze thuis op alsof het diploma’s zijn.’
– De jongen die iedereen laat lachen –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

De jongen die iedereen laat lachen

Billie Pieters gaat naar de Middelbare school en hij hoopt dat niemand ontdekt dat hij stottert, vooral de pestkoppen niet. Op de basisschool wist de hele klas van zijn stotteren, maar hier niet en dat wil hij graag zo houden. Hij weet dat pestkoppen alles aangrijpen om je te pakken te nemen en hij doet er alles aan om niet het volgende slachtoffer van een pestkop te worden.

Billie zou later graag cabaretier willen worden, maar daarvoor moet je erg veel praten en laat dat nou juist een probleem zijn. Hij is goed in het bedenken van grappen, maar hij durft ze niet te vertellen. Alleen aan zijn oma wil hij ze laten horen.

Zal het hem lukken om uit de handen van de pestkoppen te blijven? En lukt het hem om zijn droom te verwezenlijken en cabaretier te worden?

Benieuwd naar De jongen die iedereen laat lachen? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

De jongen die iedereen laat lachen is vlot geschreven en leest lekker weg. Je kunt je vrijwel direct inleven in Billie. Ik hoopte heel hard met hem mee dat de reacties mee zouden vallen als duidelijk zou worden dat hij stottert. Het boek zit vol met humor en ieder hoofdstuk begint met een grappig raadsel of een mopje. Om de meeste moest ik hard lachen.

‘Welk voorwerp in het klaslokaal is het nooit met je eens?
De niet-machine’

Niet iedereen kent iemand die stottert, maar de pestkoppen zullen voor iedereen herkenbaar zijn. Alle kinderen hebben waarschijnlijk ervaring met pestkoppen in hun klas en misschien wel met het proberen zo min mogelijk op te vallen. Vooral kinderen die zelf weleens gepest zijn of die hebben geprobeerd vooral niet gepest te worden, zullen heel goed weten hoe Billie zich moet hebben gevoeld.

Voor kinderen die gek zijn op boeken vol humor, zijn Ontzettend irritant en De ergste juffen en meesters van de wereld aanraders. Wil je juist een boek lezen waarin pesten centraal staat? Dan zijn Ik ben is Vincent en ik ben niet bang en Het (on)gewone verhaal over Bo (en Tom) aanraders.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De jongen die iedereen laat lachen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De jongen die iedereen laat lachen zijn:

 • Mensen denken vaak dat mensen die stotteren dom of raar zijn. Lees bladzijde 11 ‘2. De gedachtenlezers…’ t/m bladzijde 12 ‘…of raar bent.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die dom of raar gevonden wordt?
 • De boeren van Hetty zijn de smerigste van de wereld. Ze stinken naar rotte eieren. Lees bladzijde 34 ‘4. Niet boeren…’ t/m bladzijde 35 ‘…hem had gelaten.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets dat stinkt?
 • De mensen in het publiek moeten heel hard om de cabaretier lachen. Lees bladzijde 51 ‘Het helpt als…’ t/m bladzijde 53 ‘…houden met lachen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die heel hard moet lachen?
 • Billie komt in een vervelende situatie en hij wordt gered voor Sigrid. Lees bladzijde 57 ‘Ze hebben me…’ t/m bladzijde 59 ‘…heb hem gemist.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die uit een vervelende situatie wordt gered?

Overig idee

 • Stellen: In De jongen die iedereen laat lachen is Billie erg bang dat de pestkoppen hem te pakken zullen nemen als ze ontdekken dat hij stottert. Dit probeert hij dan ook heel hard te verbergen. Stel je voor dat je erbij bent op het moment dat de pestkoppen ontdekken dat Billie stottert. Sluit jij je dan aan bij de pestkoppen en maak je hem belachelijk? Of schiet je hem te hulp om aan de pestkoppen te ontkomen? Schrijf een verhaal over het verloop van de les waarin dit gebeurt.

Vergelijkbare artikelen