De kerstman van Blackstove

[DOOR ALICE] ‘Opeens hoorde ik een harde klap op het dak en daarna gestommel achter de werkplaats. Ik liep naar achteren om door het raam van de achterdeur te kijken, maar het raam was beslagen. Ik veegde met de mouw van mijn jas op het raam, zodat ik er doorheen kon kijken en kreeg de schrik van mijn leven. Ik keek recht in de ogen van een rendier. Dat was vreemd! Maar nog niet zo vreemd als wat er daarna gebeurde.’
– De kerstman van Blackstove –

Dit boek is geschikt zelf te lezen vanaf groep 6 .

Het verhaal

Cover De kerstman van Blackstove

In het Engelse plaatsje Blackstove, woont het grote gezin van Dory. Haar man is helaas pas geleden overleden en ze moet in haar eentje het dak boven het hoofd van haar kinderen zien te houden. Dat wordt steeds moeilijker aangezien ze het niet breed hebben en het huis op instorten staat. Met de winter in aankomst lijkt dit zelfs haast onmogelijk! Samen met Nathalie Carpenter maakt Dory schoon bij de rijke familie Penny, om zo wat geld binnen te sprokkelen voor huur en wat brood.

Nathalie en haar man Stanley weten dat Dory het al langere tijd zwaar te verduren heeft en dragen haar een warm hart toe. Toen Stanley op een avond bij Dory naar binnen stapte, schrok hij erg van haar situatie. Het dak stond op instorten en overal in het huis zaten gaten waar de wind geniepig gebruik van maakte. Tot voor kort had Stanley nog zijn eigen meubelmakerij, maar daar gooide de grote meubelfabriek van de rijke familie Penny roet in het eten en moesten ze hun deuren sluiten. Gelukkig bekijkt Stanley het leven altijd positief en daarom twijfelde hij geen seconde toen hij de situatie van Dory zag. Stanley en Nathalie hebben dan wel niet zo’n groot huis, maar wel een groot hart. Ze nemen met liefde het gezin van acht in huis.

Doordat het huis niet zo groot is, vindt al snel één van de kinderen het kerstmannenpak op zolder. Hierdoor komen de kinderen erachter dat Stanley zich al jaren voordoet als de Kerstman van Blackstove. In zijn oude meubelzaak maakte hij prachtig speelgoed voor alle kinderen in Blackstove. Met name voor het kindertehuis wat aan het gebied van de rijke familie Penny grenst. Dit jaar willen de kinderen van Dory de ‘Kerstman’ graag helpen en leert Stanley hen de kneepjes van het vak. Maar dan wordt Stanley plots ernstig ziek! Lukt het Stanley deze kerst nog om de arme kinderen van Blackstove een vrolijk kerst te geven?

Recensie

De kerstman van Blackstove is een verhaal met meerdere kerstgedachtes. Je wordt meegenomen naar de werkplaats van Stanley Carpenter en krijgt een kijkje in zijn leven. Het dagelijkse leven van dit gezin wordt uitgebreid beschreven. Op deze manier leer je Stanley en Nathalie kennen als warme en hartelijke mensen die zichzelf altijd op de achtergrond plaatsen. Het moment dat Stanley te horen krijgt dat hij longkanker heeft, komt dan ook als een mokerslag binnen.

‘Zoals jullie zien, lig ik steeds vaker in dit bed’, begon Stanley, ‘en zoals het ernaar uitziet zal ik deze kerst niet samen met jullie rondgaan als de Kerstman door Blackstove.’ De lach die op de gezichtjes van de kinderen stond, veranderde in een blik vol ongeloof. Ze zouden toch elfjes van de Kerstman zijn?

Tommy van tien jaar, die nog altijd in de kerstman gelooft, schrijft daarom een brief naar de Noordpool. En vanaf dat moment wordt je meegenomen in de magische wereld van de Kerstman.

‘Zonder dat Tommy het zag, ondertekende hij de brief met een traan die zojuist van zijn wang afviel. Op datzelfde moment, duizenden kilometers verderop, op de Noordpool, binnen in een grote berg, begon er een rood lampje te knipperen op een heel groot scherm.

De magie in het boek wordt een klein beetje weggehaald, doordat er bovenaan elk hoofdstuk beschreven staat waar het over zal gaan. Dit vind ik jammer om dat dit het verrassingselement wegneemt.

Door de Kerstman van Blackstove gaat je hart in deze koude dagen weer een beetje branden. Zet de chocomelk maar op het vuur en de openhaard aan. Neem een plekje rondom het vuur en sla het boek open. Dit is namelijk een kerstverhaal om voor te lezen aan het hele gezin of natuurlijk de klas.

Kinderen die dol zijn op kerst vinden Vader Kerstmis en ik, Een jongen met de naam Kerstmis en A Christmas Carol – een kerstvertelling op rijm vast ook interessant.

Met dank aan Boekscout voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De kerstman van Blackstove

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De kerstman van Blackstove zijn:

 • Bovenaan elk hoofdstuk wordt er in korte zinnen een samenvatting gegeven van het hoofdstuk dat komen gaat. Lees hoofdstuk 1 voor.
  Leesvraag: Welke zinnen zou jij boven jouw pas gelezen hoofdstuk kunnen zetten?
 • In het boek komen veel spreekwoorden voor. Zo komt in hoofdstuk 4 het spreekwoord: ‘Wie het laatst lacht, lacht het best’ voor. Lees bladzijde 37 ‘Die morgen was…’ t/m bladzijde 44 ‘…wel goed vond.’ voor.
  Leesvraag: Komen in jouw boek ook spreekwoorden voor? Weet je wat dit betekent?
 • Stanley wordt ongeneeslijk ziek. Lees bladzijde 63 ‘Stanley was aan…’ t/m bladzijde 70 ‘…over en uit.’ voor.
  Leesvraag: Is er iemand in jouw boek ook ongeneeslijk ziek? Hoe gaan ze met deze moeilijke situatie om?
 • De elfjes van de Kerstman hebben makkelijke namen, die passen bij hun functie. Lees bladzijde 81 ‘Hoog boven de…’ t/m bladzijde 83 ‘..na hoeven denken.’ voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek ook roepnamen voor die een functie aanduiden?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De kerstman van Blackstove.

Overige ideeën

 • Filosoferen: Lees hoofdstuk 8 voor of lees het samen met de kinderen. In dit hoofdstuk komen ‘kerstmantijdsnoepjes’, snoepjes die de tijd doen veranderen. Waar zou jij deze snoepjes voor gebruiken? Waarom?
 • Engels: De kinderen kunnen in het Engels een brief naar Stanley (de Kerstman van Blackstove) sturen. Hij maakt van hout speelgoed. Laat de kinderen in het werkblad een ontwerp maken van het speelgoed wat ze graag zouden willen hebben. Laat ze nadenken over hun ontwerp, kan dit gemaakt worden van hout?

Vergelijkbare artikelen