De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen

[DOOR MAAIKE] ‘De Kerstmisaurus vloog naar de boekenkast, pakte het grote boek waar Stoute Kinderen op stond en gaf het aan de Kerstman. We moeten ons geen zorgen maken, als het evenwicht niet helemaal klopt. Dat is wel vaker zo bij de eerste weging. Als het Kerstmis wordt, dan moeten deze twee boeken precies even zwaar zijn… DOINK! De schaal met de Stoute Lijst kwam met een klap op het bureau terecht en de veel lichtere schaal met de Lieve Lijst vloog omhoog naar het plafond…’
-De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen-

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6 .

Het verhaal

Cover De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen

Dit verhaal begint op de allerkerstigste plek op de aarde: de Noordpool. Onder een deken van wervelend groen en blauw noorderlicht staat het sneeuwkasteel van de Kerstman. De Kerstman is druk bezig met het wegen van zijn twee belangrijkste boeken: het grote boek met de Stoute Kinderen en het grote boek met de Lieve Kinderen. Als het Kerstmis is worden de twee boeken op de weegschaal gelegd en moeten ze in evenwicht zijn, zodat de Kerstman cadeaus kan gaan rondbrengen bij de kinderen die op de Lieve Lijst staat.

Wanneer de Kerstman begin december alvast een proef weging doet, blijkt het grote boek van de Stoute Kinderen veel te zwaar te zijn. Dan is het tijd voor de Kerstmisaurus om in actie te komen! Hij gaat op pad om een aantal Stoute Kinderen te verplaatsen naar de Lieve Kinderen lijst, maar dit gaat niet zomaar. Lukt het de Kerstmisaurus om de Stoute Kinderen lijst te verkleinen, zodat de Kerstman toch zijn cadeaus kan gaan bezorgen tijdens Kerstmis?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Na De Kerstmisaurus en De Kerstmisaurus en de winterheks is dan nu het derde deel De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen verschenen. In dit verhaal zitten eigenlijk zes afzonderlijke verhalen waarbij de Kerstmisaurus Stoute Kinderen helpt om weer lief te worden. Zo maak je kennis met twee prinsessen zusjes die niet kunnen en willen delen, steelt Ronnie geld van de jongere kinderen van zijn school en is er voor Marvin niet meer belangrijker dan alleen zijn gamebox. Het mooie van dit boek is dat iedereen een tweede kans kan krijgen en je je gedrag dus kunt veranderen. Of zoals de schrijver zegt:

‘De Kerstmisaurus glom van trots toen hij bij de Kerstman zag verdwijnen in de schoorsteen van de huizen van de kinderen die hij had geholpen om weer op de Lieve Lijst te komen. Dankzij hem hadden ze ontdekt hoe belangrijk het was om aardig te zijn en niet alleen omdat ze dan kerstcadeautjes krijgen… Oke, misschien óók een beetje omdat ze graag kerstcadeautjes willen, maar toch vooral omdat het fijn is om aardig te zijn voor anderen.’ 

Het boek kent veel illustraties en er wordt flink gespeeld met verschillende lettertypes. Dit maakt dat het boek meer geschikt is om door kinderen zelf te lezen, dan dat je het klassikaal voorleest. Wat ook prettig is, is dat je dit derde deel op zichzelf kunt lezen, zonder het eerste en tweede deel te gelezen moeten hebben. Kortom, een perfect boek om in op de bank bij de kerstboom te lezen en alvast in de sfeer te komen van de gezellige Kerstdagen.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen zijn:

 • De Kerstman bekijkt de Stout Lijst en ziet hier heel veel namen op staan van kinderen die allemaal iets stouts hebben gedaan. Lees bladzijde 25 ‘Terwijl de Kerstman…’ t/m bladzijde 28 ‘…kaars werd uitgeblazen.’ voor.
  Leesvraag: Wie doet er in jou boek iets stouts? Kun je vertellen wat hij of zij heeft uitgehaald?
 • In kinderboeken kom je regelmatig een pestkop tegen. In dit boek maak je kennis met Ronnie Halvezool, dé pestkop van de school. Lees bladzijde 41 ‘Ronnie Halvezool was…’ t/m bladzijde 44 ‘…lekkers konden bemachtigen.‘ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw leesboek een pestkop voor? Waaruit blijkt dat diegene een echte pestkop is?
 • Je zal toch maar in een kasteel wonen met een hele vleugel voor al je speelgoed.. In het volgende stukje lees je hoe de prinsessenzusjes Stellig en Ultima leven in hun kasteel. Lees bladzijde 84 ‘Ver van het…’ t/m bladzijde 90 ‘…zee van speelgoed.’ voor.
  Leesvraag: Waar woont jouw hoofdpersoon?
 • Twee verwende prinsessen willen maar één ding: al het speelgoed dat de arme speelgoedmaker maar in zijn winkel heeft, omdat zij van koninklijke komaf zijn, krijgen ze alles gratis en verdient de speelgoedmaker helemaal niets, waardoor hij misschien wel zijn winkel moet sluiten. Lees bladzijde 107 ‘Hoogheden, wat een…’ t/m bladzijde 115 ‘…ander de staart.’ voor.
  Leesvraag: De actie van de prinsessen is niet eerlijk voor de speelgoedmaker. Gebeurt er iets in jouw leesboek wat niet eerlijk is?
 • De Kerstmisaurus is samen met Willem op zoek naar een hele bijzondere vondst die zij kwijt zijn. Lees bladzijde 383 ‘Op deze kaart…’ t/m bladzijde 389 ‘…Bruutsma er is.’ voor.
  Leesvraag: Is er iets of iemand in jouw verhaal kwijt?
 • Ze zeggen vaak ‘eerlijkheid duurt het langst’. In het volgende stukje lees je dat Willem Tuffer niet helemaal eerlijk is geweest tegen zijn vader. Lees bladzijde 393 ‘Wacht eens even…’ t/m bladzijde 395 ‘…meende hij echt.’ voor.
  Leesvraag: Wie is er in jouw boek niet eerlijk geweest?

Overig idee

 • Verhaal: In het boek lees je in verschillende verhalen welke kinderen er iets stouts hebben gedaan. De Kerstmisaurus helpt hun om dat gedrag te veranderen. Bedenkt zelf een verhaal over een kind wat iets stouts heeft gedaan. Kijk ook hoe hij of zij het gedrag heeft weten te veranderen.

Andere delen

De Kerstmisaurus en de lijst van stoute kinderen is het derde deel in een serie. Inmiddels is er ook een prentenboek over De Kerstmisaurus verschenen.

Vergelijkbare artikelen