De speurders van morgen – De ontvoering

[DOOR LINDA] ‘Maartje vond natuurlijk dat ik me aanstelde, maar toen we de trein uit gingen en die gast ons volgde, dacht ze daar toch anders over. Met een afleidingsmanoeuvre wisten we hem af te schudden en zijn we snel weer de trein in gestapt. Dat zorgde er alleen wel voor dat ons plan in duigen viel. Het was de bedoeling dat we om kwart voor twaalf – het moment dat we contact met opa konden leggen – in een parkje zouden zitten. Maar nu zaten we in de trein. Omdat niemand ons mocht horen, doken we de wc in. Precies om kwart voor twaalf ging de tijdgenerator. Het was mijn opa, met het nieuws van morgen. Er zouden zes tieners ontvoerd worden… en een van hen was Maartje. Opa stuurde een krantenknipsel door, waarin stond wat er tot op dat moment bekend was.’
– De speurders van morgen – De ontvoering –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

De speurders van morgen - De ontvoering

Jonas en Maartje krijgen van opa informatie door over een ontvoering. Ze schrikken enorm als blijkt dat Maartje één van de personen is die ontvoerd zal worden. Naast Maartje zijn er nog meer bekende vloggers die ontvoerd zullen worden.

Snel bedenken Jonas en Maartje een plan. Ze willen de ontvoering voorkomen. Ze stappen in de trein en reizen naar de eerste persoon die ontvoerd zal worden. Onderweg hebben ze het idee dat ze in de gaten worden gehouden. Niet lang daarna verschijnt er een foto op Maartje haar profiel en een link naar een spannend verhaal op de website van Dutchcreepypasta. Zou de jongen in de trein daar iets mee te maken hebben? En lukt het Jonas en Maartje om de anderen op tijd te bereiken?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Dit derde deel van De speurders van morgen kun je prima lezen als je de andere twee delen niet hebt gelezen. Als is het natuurlijk leuker om dat wel te doen. In het eerste hoofdstuk wordt je meegenomen langs de belangrijkste onderdelen uit de eerdere delen. Daarnaast wordt het probleem van dit deel onthuld. De manier waarop dit hoofdstuk geschreven is zorgt er eigenlijk direct voor dat je verder wil lezen.

Dat Maartje één van de personen is die als vermist staat opgegeven in het bericht van opa, maakt het verhaal extra spannend. Terwijl Jonas en zij proberen de ontvoering van de vloggers tegen te houden weet je dat Maartje ook straks aan de beurt is.

Kinderen die dol zijn op verhalen vol spanning zouden ook Twitch en de vlucht van de ijsvogel, Het van Gogh-mysterie en Storm en Bliksem en de vlucht van de cloudsurfers kunnen lezen

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De speurders van morgen – De ontvoering

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De speurders van morgen – De ontvoering zijn:

 • In dit stukje wordt vrij uitgebreid beschreven wat Jonas en Maartje van elkaar vinden en wat voor relatie ze hebben. Lees bladzijde 5 ‘Beste lezer, voordat…’ t/m bladzijde 7 ‘…op te laden.’ voor.
  Leesvraag: Wat voor relatie hebben de hoofdpersonen in je boek en hoe denken ze over elkaar?
 • Maartje wordt helemaal gek omdat ze een foto, die ze verschrikkelijk vindt, niet verwijderd krijgt van haar profiel. Lees bladzijde 14 ‘Duurt het nog…’ t/m bladzijde 17 ‘…de letters DCP.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die helemaal gek wordt? Waarom?
 • Voor het plan van Maartje zijn spullen van haar vader nodig. Lees bladzijde 18 ‘DCP? Wat betekent…’ t/m bladzijde 21 ‘…andere perron klaarstond.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die iets meeneemt of gebruikt dat niet van hem is?
 • Mensen die de beelden hebben gezien, denken dat het fake is. Lees bladzijde 28 ‘Wat hebben we…’ t/m bladzijde X ”…moeten,’ zei Maartje.’ voor.
  Leesvraag: Gebeurt is in jouw verhaal iets dat niet echt lijkt te zijn?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De speurders van morgen – De ontvoering.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen