De speurders van morgen – De overval

[DOOR LINDA] ‘Ik kan je niet vertellen hoe ik heet. Of waar ik woon. Daarvoor heb ik iets in bezit dat té kostbaar is. De namen in dit verhaal zijn veranderd. Anders zou je me misschien kunnen vinden. Anders zij híj ons kunnen vinden. Hij, Ludovic. Hij wil de tijdgenerator van ons stelen.
Tijdgenerator? zul je waarschijnlijk denken. Wees gerust, ik leg alles uit. Maar houd het voor je. Beloof het me. Dit verhaal is alleen voor jou. Mocht je het toch verder vertellen, nou… de gevolgen kunnen gigantisch zijn. Ze kunnen zelfs invloed op jou hebben!’
– De speurders van morgen – De overval –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover De speurders van morgen - De overval

De opa van Jonas is uitvinder. Hij heeft een tijdscapsule gemaakt en als het hem eindelijk lukt daarmee een reis te maken, komt hij in de toekomst terecht. Eén dag bij Jonas vandaan.

Opa ontdekt dat er een bankoverval gaat plaatsvinden en dat daarbij gewonden, en misschien zelfs doden, vallen. Hij vraag Jonas om ervoor te zorgen dat de bankoverval niet plaats gaat vinden. Maar Jonas heeft geen flauw idee hoe hij dat moet gaan doen en wie hij om hulp zou kunnen vragen. Zal het hem lukken om de bankoverval uiteindelijk tegen te kunnen houden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het verhaal begint een beetje zoals veel verhalen. Op school wordt een samenwerkingsopdracht uitgedeeld en de hoofdrolspeler uit het boek moet samenwerken met iemand waar hij echt niet op zit te wachten. Gelukkig blijkt al snel dat het verhaal een heel andere wending krijgt. Opa gaat zijn tijdcapsule gebruiken en door de inmenging van Maartje komt hij niet in het verleden terecht, maar in de toekomst. Hierdoor ontdekt hij dat er een overval gaat plaatsvinden en hij wil graag dat Jonas dit gaat voorkomen. Direct tijd voor actie dus.

‘Bovenaan in beeld stond in rode letters: BREAKING NEWS: Bankoverval Wieringa loopt gruwelijk mis. Veel gewonden, mogelijks zelfs doden door bomexplosie.
Er liep een rilling over mijn rug. Links onderaan stond de datum van morgen. Dit moest nog gebeuren…

Kinderen die dol zijn op spannende verhalen waarin een mysterie moet worden opgelost, vinden het misschien ook leuk om Twitch en de vlucht van de ijsvogel, Pien Vermeer en de getekende stad en Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de junglebende te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De speurders van morgen – De overval

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De speurders van morgen – De overval zijn:

 • Door de waarschuwing op de eerste bladzijde ben je meteen heel benieuwd naar de rest van het boek. Lees bladzijde 5 ‘Ik kan je…’ t/m ‘…op jou hebben!‘ voor.
  Leesvraag: Heeft jouw boek een introductie? Wordt je warmgemaakt voor het verhaal?
 • Maartje flapt alles eruit wat ze denk, Jonas zou dat echt niet durven. Lees bladzijde 7 ‘Meneer Bertens vertelde…’ t/m bladzijde 8 ‘…moest met Maartje.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die alles eruit flapt?
 • De opa van Jonas is uitvinden. Hij heeft een eigen laboratorium in de rododendronstruik. Lees bladzijde 12 ‘We gingen naar…’ t/m bladzijde 14 ‘…was opa’s tijdcapsule.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een uitvinding doet?
 • Maartje schaamt zich voor haar dronken moeder. Lees bladzijde 28 ‘Een kwartier later…’ t/m bladzijde 30 ‘…ze het meende.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zich ergens voor schaamt?
 • Jonas vindt het heel eng op de fiets in de donker, helemaal alleen. Lees bladzijde 39 ‘Om tien uur…’ t/m bladzijde 41 ‘…met je neemt.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand idee iets heel eng vindt?

Overige ideeën

 • Ontwerpen: Stel je voor dat jij uitvinder zou zijn, net zoals de opa van Jonas. Waar zou jij dan graag iets voor willen uitvinden? Maak een ontwerp en leg uit hoe de uitvinding werkt.
 • Stellen: Vanuit de toekomst krijgt Jonas van zijn opa de opdracht om een overval te voorkomen. Welke gebeurtenis had jij graag willen voorkomen? Schrijf hier een verhaal over.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen