De Sterrensteen 2 – Het feest van de wolfmaan

[DOOR LINDA] ‘Damaris zuchtte overdreven. ‘Het is heel leuk meester. De moeder van Nova kwam de moeder van Elfie tegen bij de groenteboer. Elfies moeder geeft een feest tijdens de maansverduistering. Dan gaan ze in een kringetje in het licht van de maan dansen en spreuken opzeggen.’ Even was het doodstil. Elfie voelde zich alsof ze een stomp in haar maag had gekregen.
Toen barstte er een luid geschater los.’
– De Sterrensteen 2- Het feest van de wolfmaan –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

De Sterrensteen - Het feest van de wolfmaan

De moeder van Elfie geeft een feest omdat het volle maan is. Voor het feest van de wolfmaan heeft ze iedereen uitgenodigd die het maar wilde horen. Zo ook de moeder van een klasgenoot van Elfie. Hier wordt in de klas over gesproken en hard om gelachen. Ze wordt vaker belachelijk gemaakt om haar ouders.

Een van de grootste pestkoppen uit de klas meldt dat ze komt om het hele feest van de wolfmaan te vloggen, zodat iedereen kan zien wat voor gekke dingen er op dat feest gebeuren. Elfie maakt zich in de dagen voorafgaand aan het feest heel erg zorgen om het feest van de wolfsmaan. Zeker als er in het dorp iemand wordt overvallen en er een inbraak is bij een van de gasten van het wolfsfeest. Zou één van de andere gasten ermee te maken hebben?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar of bekijk de trailer:

Recensie

Het zit Elfie niet echt mee, ze ligt niet zo lekker in de groep op school en dan helpt het werk van haar moeder niet echt mee. Als de kinderen in de klas horen dat zij de persoon achter De betweter is, zijn ze wel onder de indruk. Tof dat dit zorgt voor waardering van haar klasgenoten.

Ieder hoofdstuk begint met een overzichtslijstje. Welke verdachte gebeurtenissen zijn er en welke mensen moeten in de gaten worden gehouden. Heerlijk dat dit lijstje steeds wordt aangepast met de laatste bevindingen en dat Mats en Elfie er ook een aantal keer helemaal naast blijken te zitten. Dit zie je dan ook weer terug in het overzicht.

Elfie is verslaggever en ze heeft haar eigen nieuwsblog, die De betweter heet. Haar moeder heeft een eigen praktijk voor therapie vanuit spiritualiteit. Beide beroepen zijn interessant om in de klas te bespreken en passen goed bij het thema van de Kinderboekenweek: Worden wat je wil.

Kinderen die dol zijn op boeken met een mysterie zouden ook Het Ministerie van Oplossingen en Pages & Co kunnen bekijken.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen De Sterrensteen 2 – Het feest van de wolfmaan

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Sterrensteen 2 – Het feest van de wolfmaan zijn:

 • Mats en Elfie vinden een aanwijzing die ze kan helpen bij het oplossen van het raadsel rondom de inbraak. Lees bladzijde 78 ‘Elfie spitste haar…’ t/m bladzijde 81 ‘…bij Madame Florence?’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die een aanwijzing vindt?
 • De gasten schrijven allemaal een brief aan zichzelf, waarin ze vertellen wie of wat hen dwarszit en wat ze los willen laten. Lees bladzijde 134 ‘Petronella schudde glimlachend…’ t/m bladzijde 136 ‘…zijn eigen altaar.’ voor.
  Leesvraag: Als jouw hoofdpersoon zo’n brief zou schrijven, wat zou daar dan in staan?
 • Elfie en Mats zijn stiekem in de kamer van Rufus en worden bijna ontdekt. Lees bladzijde 176 ‘Maar dan weet…’ t/m bladzijde 178 ‘…trillend uit, ‘samen!” voor.
  Leesvraag: IS er in jouw boek ook iemand die bijna ontdekt wordt als hij iets stiekem doet?
 • De naam van Elfie wordt op school vaak belachelijk gemaakt. Lees bladzijde 190 ‘Elfie wist dat…’ t/m bladzijde 191 ‘…drie keer verplaatsen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand waarbij zijn naam belachelijk wordt gemaakt?
 • Damaris heeft aangegeven dat ze tijdens het feest van de wolfmaan komt vloggen. Elfie maakt zich heel erg zorgen over wat Damaris allemaal te zien krijgt en met de wereld zal delen. Lees bladzijde 191 ‘Met z’n vieren…’ t/m bladzijde 193 ‘…gaan bijna beginnen!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zich ergens heel erg zorgen over maakt?

Overige ideeën

 • Nieuwsblog: Elfie is verslaggever voor haar eigen nieuwsblog. Maak zelf een nieuwsblog over iets dat op school of bij jou in de buurt is gebeurt de afgelopen tijd.
 • Vlog: Damaris wil komen vloggen over het feest van de wolfmaan. Maak zelf een vlog over iets dat je gaat doen of over iets dat je hebt meegemaakt de laatste tijd.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen