Doeltrappers 2 – Zeven keer in eigen doel

[DOOR DORY] ‘De bal vloog in het doel van Inter. Voorbij alle spelers.
Zonder dat de keeper ‘m kon stoppen. Gooooaaaal voor Soto Alto!!!’

– Doeltrappers 2 – Zeven keer in eigen doel –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Doeltrappers 2 - Zeven keer in eigen doel

Francisco mag samen met zijn voetbalteam Doeltrappers van club Soto Alto mee doen aan een internationaal jeugdvoetbaltoernooi. Er gebeurt van alles! Ze winnen wedstrijden op een hele bijzondere manier en zo belanden ze in de finale.

Deze finale krijgt een rare voorbereiding als blijkt dat voor het spelen al bekend zou zijn wie er gaat winnen. Francisco wordt hiervoor gewaarschuwd door Luc, de sterspeler van de tegenpartij. Dan blijkt ook nog dat Luc plotseling verdwenen is. Ook zijn er nog twee mannen in pak die overal tevoorschijn komen en de trainers van de Doeltrappers doen geheimzinnig.

De doeltrappers gaan op onderzoek uit om te achterhalen wat er nu nu allemaal speelt. Uiteindelijk komen ze achter de waarheid. Ben je benieuwd wat er gebeurd is? Lees dan het tweede deel van de Doeltrappers.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Voor kinderen die van voetbal en mysteries houden is Doeltrappers een super leuk en herkenbaar boek. De tekeningen in het boek zijn stripachtig en af en toe wordt de tekst ook onderbroken door een paar pagina’s die lijken alsof ze uit een stripboek komen. Wellicht is dit voor kinderen die niet heel erg van lezen houden toch motiverend om te lezen.

Het verhaal vind ik een wat ongewone opbouw hebben. In eerste instantie bouwt het op naar een spannende ontknoping en deze wordt daarna plotseling afgebouwd waarna er toch weer een verrassende wending komt. Als lezer moet je hier wel van houden.

Met dank aan Uitgeverij de Fontein voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Doeltrappers 2 – zeven keer in eigen doel

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Doeltrappers 2  – zeven keer in eigen doel zijn:

 • De schrijver schrijft hier een hoofdstuk waarbij je geen flauw idee hebt wat er nu gaat gebeuren. Pas na een paar bladzijdes snap je het. Lees bladzijde 5 ‘Mijn hart ging…’ t/m bladzijde 13 ‘…ik las: Benidorm‘ voor.
  Leesvraag: Zit er in jouw boek een stuk waarbij je geen idee hebt wat er gaat gebeuren?
 • Dit boek is geschreven door een Spaanse schrijver. Dat kun je goed zien aan de namen die gebruikt worden. Lees bladzijde 12 ‘Maar ineens hoor...’ t/m bladzijde 13 ‘…ik las: Benidorm‘ voor.
  Leesvraag: Wat voor soort namen worden er in jouw boek gebruikt? Zijn ze typisch Nederlands of hebben ze ook een buitenlands tintje?
 • Francisco is verliefd op Helena. Helena heeft hem zelfs gekust! Lees bladzijde 22 ‘Helena kwam naast…’ t/m bladzijde 27 ‘…Helena. Onze kus‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand verliefd?
 • Het team van Francisco wint geheel onverwacht van Inter Milaan. Dit had niemand verwacht. Lees bladzijde 101 ‘Ik zal dit…’ t/m bladzijde 107 ‘…We hadden gewonnen‘ voor.
  Leesvraag: Waar gebeurt er in jouw verhaal iets onwaarschijnlijks?
 • Francisco zoekt samen met Charlie in de kleedkamer naar het boeken van de trainer. Ze stelen zijn notitieboekje. Lees bladzijde 226 ‘In dekluitjes werden…’ t/m bladzijde 228 ‘…notitieboekje van Habermas hadden gewonnen‘ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek iets gestolen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Doeltrappers 2 – zeven keer in eigen doel.

Ben je op zoek naar een boek over voetbal voor jongere lezers?
Dan zou je het boek Voetbalverhalen kunnen proberen.

Overige ideeën

 • Op bladzijde 15 wordt het clublied van het schoolvoetbalteam Soto Alto verteld. Laat de kinderen hierbij een melodie bedenken.
 • De fans bedenken op bladzijde 141 een liedje voor de trainer. In het liedje wordt de trainer Snorremans genoemd omdat hij een grote snor heeft. Laat de kinderen een liedje/versje bedenken over zichzelf waarbij ze een (fysieke) eigenschap van zichzelf gebruiken.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen