Dummie de mummie en de gouden scarabee

Het verhaal

Dummie de mummie en de gouden scarabee
Goos en zijn vader Klaas Guts wonen in het doodgewone Polderdam. Op een dag vindt Goos een mummie in zijn bed, een levende mummie. Ze weten niet wat ze overkomt! Al snel blijkt dat de mummie geen kwaad in de zin heeft en dat het eigenlijk een verdrietige, eenzame jongen is die nu 2000 jaar later weer tot leven is gekomen. Ze nemen hem in huis, noemen hem Dummie (afkorting van zijn Egyptische namen) en leren hem Nederlands. Het karakter en temperament van Dummie zorgen voor vele hilarische momenten.
Het is een geweldig grappig boek, zeer geschikt om voor te lezen aan de middenbouw of om zelf te lezen (ook voor kinderen in de bovenbouw). Ik heb dit boek gelezen tijdens zo’n vrij leesmoment waarbij ik een voorbeeldrol heb, dat was nog moeilijk omdat het boek zo grappig was en ik maar bleef lachen.
Wil je dit boek zelf aanschaffen?

Koop bij bol.com

Boekverfilming

dummie de mummie en de gouden scarabee film
De film is leuk, maar niet zo grappig als het boek. De mummie is naar mijn idee erg nep gemaakt, maar daar kijken kinderen zo doorheen. De verhaallijn komt redelijk goed overeen en het verhaal kijkt prima weg. Rollen als juffrouw Friek en Annalies zijn erg goed gespeeld. Goos kwam volledig overeen met mijn beeld bij het boek.
Bekijk de trailer hier en klik hier voor een kleurplaat van deze film.

Zelf de dvd aanschaffen?
Koop bij bol.com

Ideeën mini leesles Dummie de mummie

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om er over na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Dummie de mummie en de gouden scarabee zijn:

1. Lees blz. 22 “Klaas Guts was…” tot “…dat vonden ze allebei.” voor. Welk zelfbedacht scheldwoord zou jouw hoofdpersoon gebruiken als je fantasiewoorden moest gebruiken?
2. Lees blz. 26 t/m 29 “En daar zag Goos hem…” tot “…Holde de trap af.” voor. Wat zou jouw hoofdpersoon doen in zo’n situatie?
3. Heeft jouw hoofdpersoon een beste vriend/vriendin in het verhaal? Vertel daar eens over.

Overige ideeën

1. Maak je eigen Dummie de mummie. Klik hier voor de (Spaanse) uitleg met een filmpje.
2. Zijn de kinderen druk met tafels leren? Klik hier voor een tafelposter van Dummie de Mummie.
3. Op zoek naar leuke traktatie ideeën? Deze traktatie heeft een van mijn leerlingen getrakteerd:
dummie de mummie
Voor een gezonder idee, klik hier.

 

Andere delen uit de serie Dummie de mummie zijn:

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen