Films die nergens draaien

[DOOR LINDA] ‘En plotseling, als een golf die haar zomaar overspoelde, voelde ze het in elke vezel van haar lichaam: beneden aan de trap stond iemand die ze kende. Cato begreep niet hoe ze dat kon weten en ze had ook geen idee wie het kon zijn, maar ze voelde het zo duidelijk als de pijn aan haar voet. Ze dacht aan die middag in het veldje-dat-niet-bestond, toen ze er zo zeker van was geweest dat iemand haar zat te bespieden en ze vroeg zich af of de insluiper beneden daar iets mee te maken kon hebben. Maar wie kon het zijn?’
– Films die nergens draaien –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Films die nergens draaien

Cato is twaalf en haar vader is altijd alleen maar stil en afwezig. De moeder van Cato is overleden toen Cato geboren werd. Een vervelende buurvrouw, Cornelia, komt vaak bij hun thuis schoonmaken en koken. Cato vindt het verschrikkelijk als Cornelia er is, maar haar vader lijkt het allemaal wel prima te vinden.

Op een dag vindt Cato een kaartje van de oude bioscoop. Ze gaat er direct heen. De bioscoop ziet er verlaten uit, maar via een ingang aan de zijkant kan ze toch naar binnen. Eenmaal binnen treft ze een vreemde vrouw aan, mevrouw Kano, die voor haar een baantje heeft. Cato gaat helemaal op in het schoonmaken van de oude bioscoop. Soms gaan er gasten met mevrouw Kano de filmzaal in. Cato heeft geen idee wat ze daar doen, totdat ze haar nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en stiekem een kijkje gaat nemen. Zal ze haar eigen vragen kunnen beantwoorden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Diep onder de indruk ben ik van dit boek. Vanaf het eerste moment heeft het me gegrepen en zelfs nu het uit is, wil het me nog niet helemaal loslaten. Het verhaal is mysterieus, vreemd en ontzettend spannend en ontroerend. Iedere keer krijg je een beetje meer informatie, maar net niet genoeg om alle mysteries op te kunnen lossen.

Er komen in dit boek veel verschillende thema’s voorbij waarover je in de klas in gesprek kunt gaan. Zo wordt er gesproken over overlijden van een ouder, pestkoppen en je zelfbeeld. Daarnaast gaat het ook over lef hebben. Als je iets wil veranderen heb je lef nodig om in actie te komen.

Kinderen die dol zijn op mysterieuze verhalen, die spannend en meeslepend zijn, kunnen waarschijnlijk De woordsmid, Het geheim van de Malamander en De veger ook waarderen.

Met dank aan Uitgeverij Ploegsma voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Films die nergens draaien

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Films die nergens draaien zijn:

 • De vader van Cato is erg afwezig, hij krijgt niet mee wat er om hem heen gebeurt. Lees bladzijde 11 ‘Cato was twaalf…’ t/m bladzijde 12 ‘…die leefde, tenminste.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die erg afwezig is?
 • Cato is een beetje bang voor Cornelia. In het dorp doen de gekste verhalen de ronde. Lees bladzijde 28 ‘Die avond aan…’ t/m bladzijde 30 ‘…het visitekaartje tevoorschijn.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand waar anderen verhalen over vertellen?
 • Mevrouw Kano en Cato zijn allebei een beetje vreemd. Lees bladzijde 49 ‘Dit is de…’ t/m bladzijde 50 ‘…moer kon schelen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een beetje vreemd is?
 • Cato is heel erg nieuwsgierig en dat heeft haar al weleens problemen opgeleverd. Lees bladzijde 68 ‘Ze liep de…’ t/m bladzijde 70 ‘…zouden kunnen komen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand erg nieuwsgierig? Komt hij hierdoor in de problemen?
 • Ronnie en Dario hebben Flip stiekem van het bureau van de meester gepakt en doen net alsof ze van niets weten. Lees bladzijde 114 ‘Ze schrok op…’ t/m bladzijde 117 ‘…zich nog ongelukkiger.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets van een ander afpakt?

Overig idee

 • Verhaal: Stel je voor dat jij jouw film mag gaan bekijken op het filmdoek in de LUX bioscoop. Welk moment of welke herinnering zou jij dan willen herbeleven? Schrijf een verhaal waarin je met mevrouw Kano door het filmdoek stapt om dat moment opnieuw te beleven.

Vergelijkbare artikelen