Gekke goden van de Olympus

[DOOR MAAIKE]En de tweede baby is geboren! Een tweeling! Een jongen! O, en hij is… euh…hum…tsja… Mij. Niet echt een goed gelukt Grieks godje. Papa kijkt naar mij, kijkt naar mam,kijkt dan weer naar mij, kijkt weer naar mam, en zegt… KAK!’ En dus noemen ze me- hoe kan het anders?- Kakdonis´.
– Gekke goden van de Olympus –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5 .

Het verhaal

Gekke goden van de Olympus

De Griekse god Adonis is bij veel mensen bekend, maar wist je dat hij ook nog een tweelingbroer had? Dat is Kakdonis. Waar bij Adonis alles lukt en overal goed in is, is dit bij zijn broertje Kakdonis niét het geval. Kakdonis is niet zo sportief, knap, slim en beschikt niet over godenkrachten.

Het boek start op de eerste schooldag op de middelbare school voor de twee broers. Al snel wordt er door school een klassenvertegenwoordiger gezocht. Adonis stelt zich direct kandidaat en gaat ervan uit geen tegenstander te krijgen. Maar na veel wikken en wegen meldt ook Kakdonis zich aan en samen met zijn vrienden bedenkt hij een plan om een eerlijke kans te maken én de verkiezing te winnen. Ze zullen eens bewijzen dat je ook zonder godenkrachten klassenvertegenwoordiger kan zijn.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar of bekijk de boektrailer:

Recensie

Gekke goden van de Olympus is het eerste boek van deze kinderboekenserie. Het boek bevat veel illustraties, staat boordevol woordgrappen en heeft korte zinnen. Hierdoor leest het makkelijk weg en zal het kinderen die minder van lezen houden erg aanspreken.

Kinderen vanaf ongeveer 9 jaar kunnen het boek zelf lezen. Om voor te lezen is dit boek minder geschikt, omdat het veel illustraties bevat. Het is een hedendaags verhaal, dat zich alleen in een andere geschiedenisperiode plaatsvindt. De volgende thema’s passeren de revue: onzekerheid, tweedeling in populariteit, vriendschap en doorzetten.

Op zoek naar nog  meer boeken die zich afspelen in de tijd van de Grieken? Lees dan ook Professor Kleinbrein – De Oude Grieken of Chaotische goden 1 De ontsnapping van Thanatos.

Met dank aan Uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Gekke goden van de Olympus

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Gekke goden van de Olympus zijn:

  • Bekijk de cover van het boek  samen met de klas.
    Leesvraag: Kun je aan de hand van de kaft al enkele onderdelen van het verhaal voorspellen? Laat kinderen gebruik maken van de Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? en Hoe? vragen.
  • Geef de kinderen een samenvatting van het verhaal en bekijk dan nogmaals de cover van het boek.
    Leesvraag: Past de cover bij het verhaal? Waarom wel/niet? Past de cover van jouw boek bij het verhaal? Waarom we/niet?
  • Laat de kinderen de binnenkant van het boek zien. Het boek bevat veel illustraties en afwijkende lettergroottes, laat de kinderen dit ontdekken.
    Leesvraag: Heeft jouw boek ook veel illustraties en verspringende lettergroottes? Ben je dit in een eerder boek al eens tegengekomen? Wat vind je van deze manier van schrijven?
  • Lees hoofdstuk 1 voor. Dit hoofdstuk is geschreven als een flashback en introductie.
    Leesvraag: Waarom zou de schrijver ervoor hebben gekozen om het verhaal op deze wijze te beginnen? Start jouw leesboek ook met een introductie en/of flashback?
  • Lees bladzijde 90 ´Mijn vader en …´ t/m bladzijde 91… ´Nee, dank je mam´.
    Leesvraag: Adonis heeft een streepje voor bij zijn vader. Wat vindt jij ervan dat vader onderscheidt maakt in zijn twee zoons. Wordt er in jouw boek iemand voorgetrokken of beter gevonden dan een ander?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Gekke goden van de Olympus.

Overige ideeën

  • In het boek komen heel veel Griekse goden voor. De goden hebben allemaal hun naam en kracht. Ontwerp je persoonlijke Griekse god. Waar zorgt deze god voor en welke naam past er bij die god?

Andere delen

Vergelijkbare artikelen