Gespot – Jack en Twitch en de jacht op de lammergier

[DOOR LINDA] ‘Tippi sprong overeind en schreeuwde, alsof ze bijna knapte omdat ze zich zo lang had moeten inhouden: ‘Er komt een lammergier aan!’ ‘Tippe,’ siste Ava ‘Dat zouden we samen vertellen’. ‘Wát?’ Twitch keek met een ruk naar Ava. Ava knikte. ‘Hij vliegt deze kant op’, fluisterde ze opgewonden. Twitch pakte haar arm. Zij pakte zijn hand. Hun ogen glommen en Jack voelde een steek van afgunst. ‘Gieren zijn cool,’ zei Theo tegen Jack. ‘Ze eten dode dingen. Net als zombies eigenlijk.’ ‘Zombies eten geen dode dingen. Die zíjn dood, soort van. Ze eten levende mensen’,, reageerde Jack geërgerd. Hij snapte weer eens niet waar het over ging – hij had nog nooit van lammergieren gehoord.’
– Gespot – Jack en Twitch en de jacht op de lammergier –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Gespot

Als Twitch ontdekt dat de lammergier gespot is en waarschijnlijk binnen een paar dagen in Poeldal zal arriveren, is hij niet meer te houden. Hij duikt in de boeken rondom deze bijzondere vogel en houdt al het nieuws goed in de gaten. Ondertussen houdt Jack zich bezig met een zaak van een aantal katten die zijn neergeschoten. Bij zijn onderzoek op een landgoed pikt hij een paar signalen op dat de bewoners de lammergier willen neerschieten, zodat ze hem kunnen toevoegen aan de collectie van opgezette dieren. Als Jack dit deelt met Twitch gelooft deze er niks van. Er zijn zoveel vogelliefhebbers bezig met het volgen van de lammergier dat het onmogelijk is om hem ongezien iets aan te doen. Zal Twitch daarmee gelijk hebben?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

De schrijfstijl van M.G. Leonard is heel beeldend, waardoor je veel van de scenes echt voor je kunt zien. Deze schrijfstijl zorg er ook voor dat je echt met de hoofdpersonen meevoelt, bijvoorbeeld op het moment dat Jack boos is op Twitch om iets dat hij heeft gezegd. Ook voel je de afschuw op de momenten dat meneer Vilder wordt besproken. Het verhaal is spannend en meeslepend en dat zorgt ervoor dat je door wil blijven lezen.

Net als in het eerste deel spelen dieren weer een belangrijke rol in het boek. Tijdens het lezen stuit je op verschillende weetjes over de lammergier en er zijn ook katten die gewond raken.

Kinderen die dol zijn op spannende verhalen met een mysterie en dieren vinden het wellicht ook leuk om Fabulant of Julia en de haai te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Gespot – Jack en Twitch en de jacht op de lammergier

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Gespot – Jack en Twitch en de jacht op de lammergier zijn:

 • Jack hoort een vreemd geluid en meteen komt hij in actie. Lees bladzijde 11 ‘Jack liep het…’ t/m bladzijde 13 ‘…vrienden moest missen.’ voor.
  Leesvraag: Worden er in je boek geluiden gebruikt? Waarvoor?
 • De hut wordt zo beschreven dat je er een voorstelling van kunt maken. Lees bladzijde 29 ‘Bij een vertrouwde…’ t/m bladzijde 32 ‘…wat voor een.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iets dat beeldend wordt beschreven?
 • Tara doet vreemd. Lees bladzijde 38 ‘Hé kijk, daar…’ t/m bladzijde 41 ‘…een verrassing zijn.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die zich vreemd gedraagt?
 • Jack doet hier een belofte aan Angela. ‘We komen er wel achter wie dit heeft gedaan. Voordat er nog een kat gewond raakt’. Lees bladzijde 49 ‘Angela knikte en…’ t/m bladzijde 52 ‘…gaan het oplossen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die een belofte doet?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Gespot – Jack en Twitch en de jacht op de lammergier.

Overig idee

 • Verhaal: Stel je voor dat jij in de schoenen van Jack zou staan op het moment dat Twitch zijn onderzoek belachelijk maakt. Lees bladzijde 152 ‘Twitch…’ Jack kon…’ t/m bladzijde 155 ‘verbitterde klank kreeg.’ voor. Hoe zou jij reageren als het jou zou overkomen? Wat zou je doen?

Andere delen

Vergelijkbare artikelen