Groene Planeet

[DOOR MARIE-JOSE] ‘Planten hebben misschien geen hersenen, maar ze zijn wel intelligent en net zo ontwikkeld als dieren – ze misleiden zelfs dieren om ze voor zich te laten werken. Ze zorgen voor andere planten en kunnen ruiken, proeven, voelen, horen – en ongelofelijk maar waar – PRATEN!’
-Groene Planeet- 

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Groene planeet

Dit boek neemt je mee over de hele aarde. Verhalen van planten uit de tropische wereld, de woestijn, waterwerelden, de zee, zandvlakten, woestijnen tot verhalen over de seizoenen en de mensenwereld. Welke planten vind je er, welke bewoners horen bij die planten en wat betekenen de bewoners en de planten voor elkaar?

Recensie

Het boek is een vertaling van ‘The green planet’ van Leisa Stewart-Sharpe en geïllustreerd door Kim Smith. Het boek is gemaakt naar aanleiding van de baanbrekende BBC earth serie van David Attenborough. Hoe David in beeld heeft gebracht hoe planten leven, voelen, ruiken, proeven, horen en praten is adembenemend mooi.

In het boek lees je hoe de poep van een vogel een cactus kan helpen. Via deze link vind je een filmpje van het hele proces. Ook van andere verhalen uit het boek kun je filmmateriaal bewonderen. De taal in het boek is best moeilijk te begrijpen voor jonge kinderen. Voor hen is het wel een geweldig kijkboek. Zij zullen gegrepen worden door de mooie afbeeldingen en vragen gaan stellen. De verschillende kopjes tekst bij de illustraties geven goede informatie in taal die door oudere kinderen en volwassenen begrepen kan worden. De Latijnse namen voor de planten en de vele namen van de dieren storen niet in het verhaal.

De uitleg van sommige processen is soms iets te bondig en vraagt om nadere uitleg (bijvoorbeeld de uitleg van fotosynthese). De illustraties geven echter aanvullend nog meer informatie. Sommige tekstblokjes, zijn moeilijk te lezen omdat de ondergrond een donkere kleur heeft, maar de informatie is zo interessant dat je zeker de moeite doet om het te lezen!

Ik heb genoten van dit boek, de humoristische kopjes bij vele interessante tekstboekjes en de geweldige manier waarop planten en hun bewoners in beeld gebracht is.

Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het toezenden van dit recensie exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Groene Planeet

Om kinderen te enthousiasmeren om dit informatieve rijk geïllustreerde boek te lezen kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit is tevens een manier om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken.

Bekijk met de kinderen eerst het filmpje hoe ze de groei van de planten hebben vastgelegd met de camera en bespreek daarna hoe ze daardoor te weten zijn gekomen hoe planten kunnen ruiken, voelen, horen, proeven, en praten.

Enkele mini leeslessen voor het boek Groene Planeet zijn:

  • In dit stukje staat precies uitgelegd hoe een bekerplant een mier lokt in de val. Lees ‘Het sappige einde’ uit de verhalen van de tropische wereld voor. Laat via het digibord de illustratie zien die erbij hoort.
    Leesvraag: Staat in jouw boek ook iets in stapjes uitgelegd?
  • De Saguaro cactus is een heel bijzondere cactus en zorgt voor veel dieren. Lees ‘Cactusvriendjes’ uit verhalen uit de woestijn voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die zorgt voor een ander zonder dat hij/zij dat zelf in de gaten heeft?
  • Deze vleesetende plant valt zomaar onverwachts  insecten aan die toevallig voorbij komen. Lees ‘Blaadjesaanval’ uit verhalen uit de waterwereld voor.
    Leesvraag: Gebeurt in jouw boek ook iets onverwachts?
  • De hamerorchidee heeft een prachtige oplossing gevonden om zijn zaadjes te verspreiden. Hij maakt gebruik van bedrog! Lees ‘De Meestermanipulator’ uit verhalen uit de seizoenen voor.
    Leesvraag: Wordt in jouw boek ook iemand bedrogen?
  • We krijgen bewondering voor deze moedige planten! Lees ‘Pientere planten’ uit verhalen uit de mensenwereld voor.
    Leesvraag: Voor wie of wat in jouw boek heb jij bewondering?
  • Van dit boek heb je misschien wel een heleboel geleerd. Lees ‘Persoonlijke actie: Kennis doorgeven’ uit oproep voor alle plantenbeschermers voor.
    Leesvraag: Wat heb jij van jouw boek geleerd. Aan wie wil je die kennis doorgeven?

Overige ideeën

  • Je kunt samen met de kinderen naar natuurfilmpjes van BBC earth kids kijken .
  • Bekijk hier de planten die een urban jungle van je klas kunnen maken.
  • Onderwijs van morgen geeft 11 tips om met planten aan de slag te gaan.
  • Planten in de klas geven betere concentratie en betere toetsresultaten. Hier kun je er meer over lezen en lesmateriaal aanvragen.
  • Doe gratis mee aan de vijf lessen van De Grote Plantenjacht van Eco Schools.
  • Young crowds geeft digitaal lesmateriaal bij de verschillende seizoenen.

Andere titels met lessuggesties bij het thema:

Vergelijkbare artikelen