Het dikke boek van alle bijzondere dino’s

[DOOR LINDA] ‘Ben je klaar voor een wonderbaarlijke expeditie die van start gaat bij het ontstaan van het leven op aarde? In dit boek ontdek je hoe de allereerste levensvormen zich ontwikkelden in het water, en hoe lange tijd later planten en daarna ook dieren het land op trokken. Je ontmoet bizarre en prachtige prehistorische wezens die je verbeelding te boven gaan, waaronder angstaanjagende vissen, reusachtige insecten en ja, volop dinosauriërs! Later in het boek kom je erachter wat er van de dinosauriërs en hun nakomelingen is geworden en hoe zoogdieren onze planeer hebben overgenomen. Ten slotte, aan het eind van onze reis, neem je een kijkje bij onze vroegste menselijke verwanten en de dieren die in hun tijd leefden. Kom op, dan gaan we op pad…’
– Het dikke boek van alle bijzondere dino’s –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Het dikke boek van alle bijzondere dino's

Het dikke boek van alle bijzondere dino’s staat bomvol weetjes en verhalen over de dinosaurussen en alles wat tegelijkertijd op aarde leefde. Dit boek gaat over alles wat we inmiddels weten over het leven en de leefomstandigheden van de dinosaurussen.

Weet jij bijvoorbeeld welke bijzondere eigenschap de Seymouria heeft? Welke handige eigenschap de Allosaurus heeft? Of welke dier er een ballon op zijn neus had om mee te toeteren?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Ik ben fan van de uitgaves van Het dikke boek van… en dinosaurussen vind ik fascinerend. Ik kon mijn geluk dan ook niet op toen ik ontdekte dat Lannoo een editie ging uitbrengen over dino’s. Er zat een tijdje tussen de bekendmaking van de komst van het boek en het echte verschijnen, maar het was het wachten meer dan waard.

Professor Anusuya Chinsamy-Turan is er in geslaagd de informatie zo weer te geven dan het begrijpelijk is voor kinderen, zeker als ze interesse hebben in dinosaurussen. De illustraties van Angela Rizza en Daniel Long zijn prachtig en samen met de pagina vullende afbeeldingen van fossielen en andere vondsten zorgen zij ervoor dat het verhaal nog inzichtelijker wordt.

Kinderen die dol zijn op informatie over dinosaurussen kunnen verder lezen in Alles wat cool is aan dino’s en andere prehistorische dieren!, Dinosauriërs en De belangrijke encyclopedie van alle dino’s.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het dikke boek van alle bijzondere dino’s

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het dikke boek van alle bijzondere dino’s zijn:

 • De cooksonia was één van de eerste planten die op het land groeide. Lees bladzijde 16 en 17 ‘Cooksonia’ voor.
  Leesvraag: Wat voor planten groeien er in jouw boek?
 • Planten en dieren evalueren om te kunnen overleven en om zich steeds beter aan te passen aan hun omgeving. Lees bladzijde 36 en 37 ‘Het droge op’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets of iemand die zich aanpast aan zijn omgeving?
 • De Seymouria ondergaat in zijn leven waarschijnlijk een metamorfose. Net als een kikker. Lees bladzijde 52 en 53 ‘Seymouria’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een metamorfose ondergaat?
 • Een Allosaurus had een bijzonder goede neus. Dat is een handige eigenschap bij het opsporen van prooidieren. Lees bladzijde 84 en 85 ‘Allosaurus’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een handige eigenschap heeft?
 • Alles aan deze dino is zo vormgegeven dat hij zichzelf kan verdedigen. Lees bladzijde 86 en 87 ‘Stegosaurus’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zichzelf moet verdedigen? Hoe doet hij dat?

Andere delen van Het dikke boek van…

Vergelijkbare artikelen