[DOOR LINDA] ‘Zelfs al kon je met de snelheid van het licht reizen,
dan nog had je miljoenen jaren nodig om de Lokale Groep van sterrenstelsels te verlaten!’
– Het dikke boek van ons bijzondere heelal –
Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.
Het verhaal
Dit boek laat je vertrekken vanaf de aarde en neemt je mee langs alle planeten van ons zonnestelsel. Daarna kom je langs de sterren en planeten die buiten ons zonnestelsel liggen. Op iedere pagina tref je nieuwe informatie, gecombineerd met grote tekeningen en foto’s van het onderwerp dat besproken wordt.
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar of de boektrailer hieronder:
Recensie
Informatieboeken vind ik leuk en interessant om te lezen en in te zetten in mijn klas. Vaak merk je dat het voor schrijvers lastig is de teksten zo te schrijven dat ze toegankelijk zijn voor jonge kinderen. In dit boek is het Will Gater bijzonder goed gelukt om de informatie over de planeten en het heelal zo uit te leggen dat het voor kinderen in groep 5 en 6 al goed te begrijpen is.
De zijkanten van dit boek zijn goudkleurig. Wat mij betreft is het letterlijk en figuurlijk een boek met een gouden randje. Op iedere pagina zijn adembenemende afbeeldingen te zien van de planeten die worden beschreven. Ik vond het een zeer indrukwekkend boek om te lezen en te bekijken.
Kinderen die dol zijn op informatieboeken over het heelal zouden ook eens Het ruimteboek of Willewete – Sterren en planeten kunnen bekijken. Onderaan deze pagina vind je 2 andere delen uit de serie.
Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen Het dikke boek van ons bijzondere heelal
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het dikke boek van ons bijzondere heelal zijn:
- De wetenschappelijke naam voor een vallende ster is een meteoor. Lees bladzijde 8 ‘Meteoren’ voor en laat bladzijde 9 zien. Heb jij weleens een vallende ster gezien?
Leesvraag: Wordt er in jouw boek gesproken over een vallende ster? - De maan ziet er iedere dag een beetje anders uit. Lees bladzijde 18 ‘Fasen van de maan.’ voor en laat bladzijde 19 zien.
Leesvraag: Is de maan in jouw boek te zien? Wordt er iets over gezegd? - Mars heeft een zanderig en rotsachtig oppervlak. Valles Marineris is een ravijn dat meer dan 2000 km lang is. Lees bladzijde 55 ‘Mars’ en bladzijde 56 ‘Valles Marineris.’ voor.
Leesvraag: In wat voor omgeving speelt jouw verhaal zich af? - Sterren worden geboren in een wolk van gas en stof. Lees bladzijde 127 ‘Soms spuit er…’ t/m ‘…heen te kijken.’ voor.
Leesvraag: Wordt er in jouw boek iets of iemand geboren?