Het geheim van de malamander

[DOOR LINDA] ”Verstop me!’ Ik bekijk haar van top tot teen. Nou ja, meer top dan teen, want ze heeft het voor elkaar gekregen aan de raamknop te blijven haken, en de kelderraampjes zitten tegen het plafond. Als ze een inbreker is, is ze geen erg goede.
‘Alsjeblieft!’ Ik krijg haar los, al word ik zowat fijn geperst als ze naar binnen tuimelt. En omdat het sneeuwt, komt er ook een heleboel winter mee door het raam. We krabbelen overeind en nu sta ik oog in oog met haar: een meisje met een rafelige trui en met een wollen ijsmuts op een dikke bos krullen. Ze ziet eruit alsof ze iets wil zeggen, maar houdt haar mond als ze boven ons luide stemmen hoort. Luide stemmen die dichterbij komen. Ze spert haar ogen open van paniek.’

– Het geheim van de malamander –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Het geheim van de malamander

Herbert Citroen is de gevonden-voorwerper van het Grand Hotel Nautilus. Het is zijn taak om te zorgen dat de voorwerpen die achterblijven in het hotel, weer terugkomen bij hun eigenaar. Dat is geen gemakkelijke opdracht en hij neemt zijn werk dan ook erg serieus.

Het meisje dat hij verborgen houdt heet Violet Purperwier. Haar ouders zijn jaren geleden op het eiland verdwenen en nu wil zij heel graag weten waar ze zijn gebleven. Het verhaal gaat dat haar vader op zoek was naar de malamander en een boek schreef over dit zeemonster.

Violet en Herbert gaan op onderzoek om het mysterie rondom de verdwijning van de ouders van Violet te ontrafelen. Bestaat de malamander echt? Of is het slechts een legende? En heeft deze malamander iets met de verdwijning van de ouders van Violet te maken?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar of de boektrailer:

Recensie

In het begin van het boek wist ik niet zo goed wat ik ervan moest vinden, maar toen ik eenmaal in het verhaal zat, was het moeilijk om het boek weg te leggen. Het verhaal is ontzettend spannend en Herbert en Violet ontdekken steeds een beetje meer over het wel of niet bestaan van de malamander.

Het eiland zit vol met bijzondere bewoners, de een is nog mysterieuzer dan de ander. Alle verschillende types hebben iets waarmee de lezer zich misschien wel kan identificeren of die hij herkent van mensen in zijn omgeving. Maar zijn de eilandbewoners allemaal te vertrouwen? Of zijn er eilandbewoners die proberen Herbert en Violet op het verkeerde been te zetten?

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Bekijk ook: Atalas van monsters

Ideeën mini leeslessen Het geheim van de malamander

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het geheim van de malamander zijn:

 • Er staat een meisje in de kamer bij Herbert Citroen en zij vraagt hem om haar te verstoppen. Lees bladzijde 12 ‘Ik heet trouwens…’ t/m bladzijde 14 ‘…het deksel zakken.‘ voor. Wat zou jij doen?
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets of iemand verstopt?
 • Herbert betaald met oude schatten, in plaats van met geld. Lees bladzijde 72 ‘Ik wroet in…’ t/m bladzijde 73 ‘…zoals Violet doet.‘ voor.
  Leesvraag: Waarmee betalen ze in jouw boek?
 • Violet en Herbert weten op spectaculaire wijze te ontsnappen als Bootshaakman ze wil pakken. Lees bladzijde 108 ‘Voor ons strekt…’ t/m bladzijde 113 ‘…is Sebastiaan Aals.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die ergens aan ontsnapt?
 • Herbert en Violet komen erachter dat Bootshaakman en Aals samenwerken. Lees bladzijde 121 ‘Verdorie, dat stomme…’ t/m bladzijde 122 ‘…zelf heeft ontmoet.‘ voor.
  Leesvraag: Zijn er in jouw boek mensen die samenwerken?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het geheim van de malamander.

Andere delen

 • Het geheim van de gargantis. Verschijnt in het voorjaar van 2021.

Bekijk ook: Lampje

Vergelijkbare artikelen