Het geheim van het kerkhof

[DOOR LINDA] ‘Nou, ik werk voor M18. We vormen een hecht team – de afdeling Warley Tower. We zijn niet groot, maar gaan uiterst doeltreffend te werk.’ ‘Wacht eens even,’ zei ik. ‘Je heet dus Hal Vincent en werkt voor de afdeling Warley Tower van M18. En je houdt een gevaarlijke misdadiger in de gaten die Martin Stone heet en die wordt gezocht voor een juwelendiefstal die een aantal jaren geleden heeft plaatsgevonden. Sorry hoor, maar… is het eigenlijk wel de bedoeling dat je me dit allemaal vertelt? Is het niet geheim?’ Ik sloeg mijn armen over elkaar en keek hem vragend aan.’
– Het geheim van het kerkhof –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Het geheim van het kerkhof

Melody heeft bij het kerkhof een verlaten huis ontdekt. Het wordt het pesthuis genoemd omdat daar vroeger de mensen met de pest geïsoleerd werden. Als ze voor de tweede keer in het huis gaat kijken ontdekt ze dat ze niet de enige is. Er is een jongen in het huis, die zichzelf voorstelt als Hal.

Hal vertelt dat hij geheim agent is en dat hij vanuit het huis observaties doet voor een geheime missie. Hij probeert met zijn afdeling een diefstal op te lossen en de dader op te pakken. Al snel ontdekt Hal dat Melody hem misschien wel zou kunnen helpen bij het ontrafelen van het mysterie.

Als Melody haar vrienden, Matthew en Jake, vertelt over Hal dan twijfelen zij meteen aan het verhaal van Hal. Zij denken dat hij helemaal geen geheim agent is en besluiten hem eens flink aan de tand te gaan voelen. Zou het kunnen dat Matthew en Jake gelijk hebben? En wat heeft Hal dan te verbergen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het geheim van het kerkhof is de opvolger van De Goudvisjongen. Ik heb dit boek niet gelezen, maar had niet het idee dat ik daardoor het verhaal minder goed begreep. Soms wordt er een stukje uitgelegd over wat er in De Goudvisjongen gebeurde.

Het verhaal is vlot geschreven en ik vond het ook al snel spannend. Je merkt dat Melody soms twijfelt aan Hal en zijn verhaal, maar dat ze hem tegelijkertijd ontzettend graag wil geloven. Dit heeft natuurlijk ook te maken met haar eigen verleden en de ervaringen met haar vader. Vertrouwen is in dit boek een groot onderwerp, want wanneer kun je iemand vertrouwen en wanneer ben je te goed van vertrouwen? Hierover kun je ook goed met de klas in gesprek gaan.

Kinderen die dol zijn op mysterie vinden Marie Boe – Het spook van Villa Donkerhout en Sterrensteen 2 – Het feest van de wolfmaan feest van de wolfmaan waarschijnlijk ook leuk.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het geheim van het kerkhof

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het geheim van het kerkhof zijn:

 • De moeder van Melody heeft achtergehouden dat ze het huis moeten verkopen. Lees bladzijde 29 ‘Ik ijsbeerde door…’ t/m bladzijde 32 ‘…verte geen team!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets achterhoudt voor een ander?
 • Melody probeert Jake te helpen door meneer Jenkins te herinneren aan de huisaandoening, maar Jake is helemaal niet blij met de hulp. Hij wordt zelfs boos. Lees bladzijde 51 ‘Voordat ik Matthew…’ t/m bladzijde 53 ‘…lieten ze staan.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een ander helpt zonder dat de ander daar dankbaar voor is?
 • Jake zegt tegen Melody dat Matthew iets vervelends over haar heeft gezegd. Lees bladzijde 54 ‘Toen ik uit…’ t/m bladzijde 56 ‘…voor zou terugkomen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets vervelends over een ander zegt?
 • De jongen zegt dat hij geheimagent is, maar Melody gelooft hem eigenlijk niet. Lees bladzijde 63 ‘Het eerste wat…’ t/m bladzijde 65 ‘…in de gaten.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die niet gelooft wat hem vertelt wordt?

Overig idee

 • Verhaal: Stel jij ontdekt iemand in een verlaten huisje, net zoals Melody. Wat zou jij doen en hoe zou je reageren? Zou je Hal geloven? Schrijf hier een verhaal over.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen