Het geheim van het verdwenen paard

[DOOR ALICE] ‘Wallen onder haar ogen, haar haar staat alle kanten op. Is’ zij dat in de spiegel? Ze heeft de hele nacht aan Texas gedacht. Waar is hij? Vinden ze hem ooit nog terug?
– Het geheim van het verdwenen paard-

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Het geheim van het verdwenen paard

Mira is sinds kort verhuisd naar een gat aan zee, zoals ze het zelf noemt. Ze heeft nog twee weken vakantie, maar ze kan niet wachten tot de school weer begint. Mira verveeld zich namelijk vreselijk, totdat ze een paard tegenkomt. Het lijkt wel het paard van Pippi Langkous. Het paard is niet wild, want hij heeft een zadel. Alleen is de ruiter nergens te bekennen. Mira pakt voorzichtig de teugels van het paard en niet veel sneller komt de eigenaar aanrennen. Als dank voor het vangen van het paard ‘Texas’, mag Mira de volgende dag mee met een buitenrit bij manege Duinzicht.

Mira is compleet in haar sas en al snel wordt ze stalknecht bij Duinzicht. Texas is helaas verboden terrein. Niemand mag bij hem komen, alleen Storm, de eigenaar van Texas. En dan is daar nog die enge man die altijd in de buurt lijkt te zijn. Mira vertrouwt het niet. Het lijkt wel of ze iets verbergen, maar wat?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

‘In de duinen draaft Judith een smal pad in. ‘Volg me,’ roept ze. Bij elke stap veert Mira omhoog. Lichtrijden is fijner dan als een zak aardappels door de lucht geschud worden.’

Door het lezen van Het geheim van het verdwenen paard, was ik weer terug op vakantie op Texel. Texel staat vol met prachtige maneges. Samen met mijn schoonzus hadden we een buitenrit geboekt. Het was voor ons jaren geleden dat we voor het laatst paard hadden gereden. Maar we voelden ons zelfverzekerd en hadden ons opgegeven als ervaren. Hoe moeilijk kan het zijn dachten we. Toen we eenmaal op het paard zaten, kwamen de kriebels.

Het moment dat we mochten draven bij de buitenrit, moest ik mijn beweging vinden. Ik voelde me even net als Mira, als een zak met aardappels. Later gingen we over op galop en de kriebels gierden door mijn lijf. Ik moest me stevig vasthouden en had de neiging om mijn ogen dicht te doen. Een paar seconden baalde ik gigantisch dat we ons als ervaren hadden opgegeven, maar na de derde keer, voelde het alsof ik zweefde.

‘Van galop krijgt Mira altijd fijne kriebels in haar buik. Het voelt alsof ze vliegt. Als het pad overgaat in een brede zandvlakte, haalt Josefien Judiths paard in. Haar manen wapperen heen en weer. Mira heeft nog nooit zo hard gegaloppeerd. Ze knijpt haar benen in het zadel en houdt de teugels stevig vast. Een buitenrit is eng en leuk tegelijk.’

Toen we de volgende dag wakker werden, kon ik mijn handen niet eens optillen, zoveel spierpijn had ik. Ik stapte uit bed en zakte nog net niet door mijn hoeven. Mijn broers proestten het uit van het lachen. ‘Paardrijden, dat is niet eens een sport. Moet je eens kijken hoe jullie erbij lopen!’ Je kon het niet eens lopen noemen. Maar toen ik het boek las, moest ik lachen om de volgende zin. Misschien wordt het tijd dat ik mijn broers meeneem op een buitenrit.

‘Mensen die zeggen dat paardrijden geen sport is, hebben nog nooit op een paard gezeten. Haar T-shirt is kletsnat, haar handpalmen branden en  morgen heeft ze overal spierpijn.’

Meiden die vaak bij de paarden te vinden zijn, kunnen zich terug vinden in het boek. Het boek is vlot geschreven en het roept allerlei vragen op. Is Texas wel echt het paard van Storm en als Hank niet de vader is van Storm, wie is hij dan wel? En waarom gaan mijn haren rechtop staan als ik over Hank lees? Een spannend boek dus met een goede afloop.

Kinderen die dol zijn op paardenboeken en dieren vinden vast Britt & Esra – Safari en Wat stinkt dat paard ook leuk.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het geheim van het verdwenen paard

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het geheim van het verdwenen paard zijn:

 • Mira haar moeder is Spaans. Er wordt dus thuis ook Spaans gesproken. Lees bladzijde 7 ‘Het is zo…’ t/m bladzijde 8 ‘…op zijn rug.’ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook een andere taal gesproken? Welke taal en welke woorden ken je hierdoor nu?
 • De ‘vader’ van Storm wordt beschreven in het boek. Lees bladzijde 17 ‘Natuurlijk vinden papa…’ t/m bladzijde 19 ‘…wil zeggen. Wegwezen!’ voor.
  Leesvraag: Wordt in jouw boek ook een personage beschreven? Hoe ziet hij/zij eruit?
 • Mira heeft last van plaatsvervangende schaamte. Lees het hoofdstuk ‘Verboden toegang‘ op bladzijde 29 t/m bladzijde 33 voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook een situatie waarbij de hoofdpersoon zich schaamt?
 • In het hoofdstuk ‘De letter’, leert Mira iets nieuws. Namelijk een zadel poetsen. Lees bladzijde 34 ‘De zadelkamer ruikt…’ t/m bladzijde 37 ‘…huis te gaan.’ voor.
  Leesvraag: Leert de hoofdpersoon in jouw boek ook iets nieuws? Wat dan? Wist jij dit zelf ook al?
 • In het hoofdstuk ‘De val’ komt Mira in een nagelbijtende situatie terecht. Mira is bang en vraagt zich af of de rest net zo bang is als zij in deze situatie. Lees bladzijde 72 ‘Vanuit de kijkersruimte…’ t/m bladzijde 78 ‘…hij haar begrijpt.’ voor.
  Leesvraag: Welke gevoelens kom je bij jouw hoofdpersoon tegen? Waardoor zijn die gevoelens ontstaan?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het geheim van het verdwenen paard.

Overige ideeën

 • PSSST! Weet jij een spannend geheim? Schrijf dit geheim uit en stuur het op via deze site. Elk jaar organiseren ze een schrijfwedstrijd. Doe mee en misschien win jij wel een boek met jouw naam erop!
 • Er is een hele serie van de ‘GEHEIM- boeken’. Bespreek de lijst met de klas. Zijn er kinderen die boeken herkennen? Wat voor geheim speelt zich af in dat boek? Zou je het boek aan iemand anders aanraden?

Andere delen

Wil je nog meer spannende boeken lezen uit de reeks ‘Het geheim van’? Op Kinderboekenjuf zie je nog meer van deze boeken:

Vergelijkbare artikelen