[DOOR MARIE-JOSE] ‘In filosofie gaat het om het goede (gedraagt iemand zich netjes), het ware (klopt het wat iemand zegt) en het schone ( wat vinden we mooi)’
– Het grote boek van mooi en lelijk –
Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.
Het verhaal
Dit boek leert je filosoferen over mooi en lelijk. Op allerlei manieren kijk je naar mooi en lelijk. Bijvoorbeeld of je iemand mooi of lelijk vindt of zit je haar mooi of lelijk, vind je sommige woorden mooi of lelijk, wat is mooi of lelijk in de sport. Is kunst mooi of lelijk? Niet alleen jouw mening wordt gevraagd maar ook krijg je informatie van mensen die een bepaald beroep hebben. Zo vertellen een museumdirecteur, een weervrouw, een kapper, een architect en nog vele andere wat mooi en lelijk in hun beroep betekent. Door dit boek leer je nadenken hoe je aan je smaak komt!
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.
Recensie
Stine Jensen heeft dit mooie boek geschreven. Zij is een bekende filosoof en in dit boek slaagt ze erin om de begrippen mooi en lelijk van alle kanten te bekijken. Het is geschikt voor kinderen om zelf te lezen. Ik zie ook heel goede mogelijkheden om dit boek te gebruiken bij lessen als begrijpend lezen, burgerschap en ook als er in de groep iets speelt met betrekking tot mooi en lelijk.
Er staan prachtige foto’s in die het verhaal ondersteunen. Achter in het boek vind je een fotoverantwoording. Stine vertelt zelf dat ze dit boek om twee redenen wilde maken. Ten eerste omdat ze vindt dat de waarde van creativiteit, schoonheid en expressie niet afhangt van de punten die mensen eraan geven en ten tweede omdat ze het belangrijk vindt dat er gesprekken plaatsvinden over schoonheid. Deze gesprekken gaan namelijk over wat je belangrijk vindt en wat voor jou van waarde is.
Stine heeft vele mensen geïnterviewd omdat ze vindt dat mensen met een bepaald beroep het beste uit kunnen leggen wat hun vak inhoudt. Ook maakt ze gebruik in dit boek wat kinderen vinden. Al deze informatie over elk onderwerp zorgt ervoor dat je een oordeel kunt vormen. Ook kom je erachter dat je oordeel kan veranderen als je ergens meer informatie over krijgt of als je ouder wordt. Een mooi boek om het met kinderen te hebben over vooroordelen en meningen.
Met dank aan uitgeverij Kluitman voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen Het grote boek van mooi en lelijk
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor Het grote boek van mooi en lelijk zijn:
- Stine geeft uitleg over de woorden ‘lelijk en mooi’ Als je deze inleiding leest krijg je zin om het boek te gaan lezen. Lees bladzijde 13 + 15 ‘Inleiding’ voor.
Leesvraag: Heeft jouw boek ook een inleiding? - Mark Hekkert vertelt o.a. waarom hij het Guggenheim museum een van de mooiste gebouwen vindt. Lees bladzijde 27 ‘Vind jij de Eiffeltoren mooi?’ tot en met bladzijde 35 voor.
Leesvraag: Wordt in jouw boek ook ergens heel precies beschreven hoe iets eruit ziet. Hoe heeft jouw schrijver de ruimte en plaats waar het verhaal zich afspeelt beschreven. - Stine geeft uitleg over vorm, inhoud en emotie. Lees bladzijde 39 en 40 voor.
Leesvraag: Welke woordkeuze (vorm) van de schrijver van jouw boek vind je mooi?, welk thema heeft jouw boek (inhoud) en welke gevoelens roept jouw boek bij je op? (emotie) - In dit hoofdstuk gaat het over hoe iemand eruitziet en of mensen dit mooi of lelijk vinden. Ook lees je hoe mensen zich mooier maken. Lees bladzijde 49-53 voor.
Leesvraag: Hoe zien de personen in jouw boek eruit. Vind je ze mooi of lelijk en hoe ben je tot dat oordeel gekomen? - In dit stuk vertelt Ester wat voor haar mooie en lelijke woorden zijn. Ook vertelt ze wat ze de lelijkste zin vindt. Je komt erachter dat lelijke woorden iets moois kunnen zeggen en dat je met mooie woorden iemand kunt kwetsen. Lees bladzijde 94 het kadertje van Ester Naomi Perquin voor tot en met bladzijde 97.
Leesvraag: Kom je in jouw boek mooie of lelijke woorden tegen. Zegt jouw hoofdpersoon iets lelijks tegen iemand anders maar gebruikt daar mooie woorden voor (of andersom)?
Download hier de Mini leesles leskaart Het grote boek van mooi en lelijk.
Overige ideeën
- Stine Jensen heeft op haar website filmpjes staan. Het filmpje Stine leest de krant past bij het hoofdstuk over uiterlijk van mensen. Ook andere filmpjes kun je gebruiken bij de verschillende hoofdstukken.
- Op de website van filosofievaardig vind je vele mogelijkheden en materialen om te filosoferen met kinderen.
- Filosoferen met kinderen moet aan bepaalde eisen voldoen. In dit filmpje van leraar 24 krijg je meer uitleg.
- Via YouTube vind je vele filmpjes over filosoferen met kinderen.