Het grote reptielenboek (thematitel KBW22)

[DOOR LINDA] ‘Hij was waarschijnlijk het allereerste reptiel dat op de aarde rondstruinde: de Hylonomus lyelli. Door zijn hagedisachtige uiterlijk ziet hij er wat gewoontjes uit, maar dit oerbeestje leefde dus wel al zo’n 315 miljoen jaar geleden! Hij woonde in de moerasbossen van Noord-Amerika en at waarschijnlijk insecten. Na de Hylonomus lyelli zijn er nog veel meer soorten reptielen bij gekomen, maar ook weer uitgestorven.’
– Het grote reptielenboek –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Het grote reptielenboek

Ben jij gek op reptielen of blijf je er liever ver vandaan? Sterrin Smalbrugge vindt reptielen superhelden. Ze is ecoloog en herpetoloog en doet onderzoek naar reptielen.

In Het grote reptielenboek leert Sterrin je alles over reptielen. Hoe ze leven, welke trucjes ze gebruiken en waarom ze belangrijk zijn voor de natuur. Wist jij bijvoorbeeld dat het gilamonster mensenlevens kan redden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

In dit boek worden de informatieve teksten aangevuld met foto’s en verhalen over persoonlijke ervaringen van Sterrin. Interessante weetjes staan in kleur en beginnen met Wist je dat… Dit zorgt ervoor dat er veel afwisseling is tijdens het lezen en dat vind ik prettig.

De tekst is zo geschreven dat het voor kinderen vanaf groep 5 goed te begrijpen is. Moeilijke woorden worden in de tekst uitgelegd en er worden veel voorbeelden en foto’s gebruikt om de tekst te verduidelijken. Bij dit boek schreef ik een Close Reading les. Je vindt deze les in het e-book Close Reading Gi-Ga-Groen.

Het grote reptielenboek is een thematitel voor groep 5/6 voor de kinderboekenweek 2022. Dit boek sluit goed aan bij het thema Gi-ga-groen.

Met dank aan Luitingh-Sijthoff voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het grote reptielenboek

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het grote reptielenboek zijn:

  • Er zijn verschillende slangen die gif gebruiken bij een aanval. Lees bladzijde 29 ‘Gif is eigenlijk…’ t/m bladzijde 31 ‘…de prooi gekauwd.’ voor.
    Leesvraag: Wordt er in jouw boek iemand vergiftigd of aangevallen?
  • Het gif van een aantal giftige slangen wordt gebruikt in medicijnen. Lees bladzijde 33 ‘Dat gif enorm…’ t/m bladzijde 34 ‘…dat) te bijten.’ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die medicijnen gebruikt? Of goed zou kunnen gebruiken?
  • De zwarte adder en de dwergpofadder kunnen zich goed verstoppen. Lees bladzijde 44 ‘Een van de…’ t/m bladzijde 45 ‘…de hongerige adder.’ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iets dat goed verborgen blijft?
  • Gekko’s kunnen iets bijzonders. Ze kunnen lopen op muren en plafonds. Lees bladzijde 56 ‘De gekko’s zijn…’ t/m bladzijde 57 ‘…robots te ontwikkelen!‘ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets bijzonders kan?
  • Een krokodil is enorm sterk als het gaat om het dichtklappen van zijn bek. Lees bladzijde 58 ‘Van de 25…’ t/m bladzijde 59 ‘…gemakkelijk kunt dichthouden.’ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die enorm sterk is?

Overige ideeën

  • Op bladzijde 84 t/m 91 staat een quiz. Ben jij na het lezen van dit boek een reptielenexpert? De quiz is leuk om met de klas te doen.
  • Sterrin doet in het boek meerdere keren verslag van haar ontmoeting met een bepaald reptiel. Heb jij een dier dat je graag eens in het echt zou willen zien? Of misschien heb je zelfs al eens een dier in het echt gezien waar je onder de indruk van was. Beschrijf een verhaal, net zoals Sterrin doet in het boek, hoe deze ontmoeting eruit zou kunnen zien.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen