[DOOR MAAIKE] ”Trouwens Emma,’ zei Bonnie, ‘je hebt nog geen verlanglijstje gemaakt voor kerst. We weten dat je die glinsterende halsband voor Wieps wilt hebben, maar je hebt verder nog niets gezegd…’
‘Dat klopt,’ zei Emma. ‘Want ik wil niet dat al mijn pakjes worden bezorgd door drones. Ik hoopte…’ Ze maakte haar zin niet af. ‘Dat de echte Kerstman ze zou komen brengen…’ fluisterde haar vader tegen haar moeder.
– Het is mis met Kerstmis-
Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.
Het verhaal
De elfjarige Emma houdt van Kerst, de mooiste tijd van het jaar. Toch is de liefde voor de Kerst compleet weg bij Emma sinds internetgigant ‘Winterzone’ de feestdagen tot zich heeft getrokken en er niets meer van het mooie feest over is. Geen sneeuw, geen familietradities meer, geen gezelligheid. Alles wat met Kerstmis te maken heeft is overgenomen door robots, 3D-hologrammen van Kerstmannen (ook wel Santavatars genoemd) die inspecteren of je wel een cadeautje hebt verdiend en de cadeaus worden tegenwoordig door drones thuisbezorgd. Geen rendier en échte Kerstman komt er nog voor.
Emma vindt dit alles maar niets en dan werkt haar eigen vader ook nog eens bij ‘Winterzone’. Op een dag ontmoet Emma samen met haar maatje Morris een mysterieuze man, die wel veel gelijkenissen vertoont met de échte Kerstman. Dit is het startsein voor de twee om ervoor te zorgen dat Kerstmis weer moet worden zoals het vroeger was. Lukt het Emma en Morris om de échte Kerstman te vinden en Winterzone te stoppen?
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.
Recensie
en kerstverhaal in een hypermodern jasje, zo zou je dit leesboek van David Baddiel het beste kunnen omschrijven, waarbij de betoverende kerstsfeer niet verloren gaan. Het is een vlot leesboek met een fijne zinsbouw, waardoor je snel door het boek heengaat. Ook is er gebruik gemaakt van en grotere marge witregel, wat er als tweede component voor zorgt dat je snel door de bladzijdes gaat. Het boek kent korte hoofdstukken, wat er bij mij voor zorgde dat ik vaak dacht ´oh, één hoofdstuk extra lezen kan nog wel!´ Ook het feit dat de schrijver er voor zorgt dat elk hoofdstuk spannend eindigt, zorgt er voor dat je als lezer er nog een extra hoofdstuk aan wilt vastplakken.
Meer avontuurlijke boeken in het kerstthema lezen? Dan zijn De Kerstmisauris en de lijst met stoute kinderen en Het Kerstvarken twee prima exemplaren om als cadeau onder de kerstboom te vinden.
Met dank aan Veltman Uitgevers voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen Het is mis met Kerstmis
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het is mis met Kerstmis zijn:
- De schrijver kiest er in het volgende stukje voor om meerdere persoonsbeschrijvingen te geven van de hoofd- en bijpersonen uit het boek. Ook beschrijft hij uitgebreid een belangrijke plek in het Winterzone-gebouw.
Lees bladzijde 15 ‘Hoi. Gary?’ vroeg…’ t/m bladzijde 20 ‘…Natuurlijk, ’zei Gary.’ voor.
Leesvraag: Ga met de klas kort in gesprek over voor-en nadelen van het uitgebreid beschrijven van de schrijver. Komt er er in jouw boek een persoons- of plaatsbeschrijving voor? Wat kun je erover vertellen? Wat had je als schrijver wel of niet verteld aan de lezer? - In het volgende fragment lees allerlei moderne onderdelen van de Kerst, die nu nog niet bestaan. Je leest dus eigenlijk een verhaal dat zich in de toekomst afspeelt.
Lees bladzijde 40 ‘Wat is er…’ t/m bladzijde 44 ‘…de meeste kinderen.’ voor.
Leesvraag: Heb je in jouw boek voorbeelden waardoor het boek in de toekomst afspeelt? Of heb je juist voorbeelden waardoor het boek zich in de geschiedenis afspeelt? - Wanneer je het volgend fragment leest, leer je veel buitenlandse benamingen voor het woord Kerstman.
Lees bladzijde 78 ‘Bent u de…’ t/m bladzijde 81 ‘…Ho, ho, ho,’ zei Morris.’ voor.
Leesvraag: Wat heb jij uit je boek geleerd?
Leesvraag: Ben je een woord uit een andere taal tegengekomen? Welk woord was dat en wat betekende het? - Laat bladzijde 252 t/m 256 aan de kinderen zien. Op deze bladzijdes lees je welke andere boeken de schrijver heeft geschreven.
Leesvraag: Heeft de schrijver van jouw boek ook andere boeken geschreven?
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het is mis met Kerstmis.
Overig idee
- Zoals eerder aangegeven staan er achterin het boek vier boeken beschreven die David Baddiel ook heeft geschreven. Maak van elke bladzijde meerdere kopieën en leg deze verspreid door het lokaal. Laat de kinderen langs de verschillende boeken lopen en geef hen de tijd om de boekfragmenten te lezen. Bevraag enkele kinderen over een boek dat het aansprak van deze schrijver. Bespreek wat er precies voor zorgde dat dit boek je aansprak. Wellicht is er vervolgens een mogelijkheid om deze boeken de klas in te halen.