[DOOR DORY] ‘Niemand die het precies wist. En niemand wist hoe hij heette.
Ze noemden hem het kattenmannetje, want hij was altijd omringd door katten.’
– Het kattenmannetje –
Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.
Het verhaal
Een vriendelijke, oude meneer zat iedere morgen in het park op een bankje. Daar werd hij omringd door vele katten. Dit was natuurlijk niet zomaar, want de meneer kon met katten praten! Al gauw kwamen alle buurtkatten met hun problemen naar de meneer, want hij kon ze allemaal oplossen. Steeds meer en meer katten kwamen elke ochtend naar het park. Tot het moment kwam, dat het bankje leeg bleef. Het kattenmannetje was er niet!
De katten vergaten hun eigen problemen en hadden samen nog maar één probleem: waar was het kattenmannetje? Samen gingen ze op zoek naar het kattenmannetje. Vinden ze de vriendelijke oude meneer? Om hierachter te komen lees je dit ontroerende sprookje ‘Het kattenmannetje’.
Dit sprookje en 14 andere nieuwetijdse sprookjes lees je in Het kattenmannetje, een sprookjesbundel van Janneke Schotveld met 15 verschillende illustratoren.
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.
Recensie
Het kattenmannetje is een verzameling van vijftien verrassende en geestige moderne sprookjes. Wat denk je van een sprookje waarin twee koninginnen samen een kindje willen? Of een sprookje waarin gegoogeld wordt? In de sprookjes kom je veel moderne dingen tegen zoals mailen en een skatebaan. Dit maakt de sprookjes voor kinderen van nu erg herkenbaar.
De verhalen hebben soms raakvlakken met ouderwetse sprookjes. Zo is er overlap met bijvoorbeeld Sneeuwwitje en Ali Baba. Voor volwassenen is er dus ook veel herkenning. Mijn persoonlijke favoriet is het titelverhaal: Het kattenmannetje. Er zit een mooie boodschap in. Het laatste sprookje sluit mooi aan op het Het kattenmannetje en geeft de bundel een mooi eind.
Lijken moderne sprookjes je leuk? Janneke Schotveld heeft eerder een sprookjesbundel uitgebracht: De kikkerbilletjes van de koning. Het kattenmannetje is wat mij betreft een geweldig boek om cadeau te krijgen of om gewoon zelf te kopen. De sprookjes zijn heel verschillend waardoor er voor ieder wat wils is.
Met dank aan De leukste kinderboeken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen Het kattenmannetje
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het kattenmannetje zijn:
Het kattenmannetje
- Het kattenmannetje is een vriendelijke oude heer. Hij wordt zo genoemd omdat hij gek is op katten. Lees bladzijde 4 ‘In het Florapark…’ t/m bladzijde 4 ‘…praatte met ze.‘ voor.
Leesvraag: Welke dieren komen er in jouw verhaal voor? Welke rol spelen ze? - Het kattenmannetje kan met katten praten. Hij weet zelf ook niet hoe dit kan en de katten zijn nog meer verbaasd. Lees bladzijde 4 ‘De mensen dachten…’ t/m bladzijde 5 ‘…zei het mannetje.‘ voor.
Leesvraag: Gebeuren er in jouw boek dingen die in het echt niet kunnen? Wat gebeurt er? - Het kattenmannetje doet voor elke kat en zijn baasje een goede daad. Hij helpt mensen die met een probleem zitten. Lees bladzijde 5 ‘De volgende ochtend…’ t/m bladzijde 6 ‘…doen, zei hij.‘ voor.
Leesvraag: Doet er in jouw boek iemand iets goeds voor een ander? Wat? - In het verhaal van het kattenmannetje zit een wijze les. De wijze les is dat je meer naar elkaar moet luisteren in de drukte van alledag. Lees het hele verhaal van het kattenmannetje voor.
Leesvraag: Wat is de wijze les in jouw boek? Wat kun je leren van jouw verhaal?
De laatste ooievaar
- In dit verhaal heb je te maken met een ouderwetse ooievaar die alles nog wil doen net zoals vroeger. Tegelijkertijd wordt er in het verhaaltje gemaild en gegoogeld. Lees bladzijde 16 ‘Is er iets…’ t/m bladzijde 17 ‘…hij welkom is.‘ voor.
Leesvraag: Zie je in jouw verhaal ouderwetse en moderne dingen? - Meestal zie je in een gezin een vader en een moeder, maar het kunnen ook twee vaders of twee moeders zijn. In dit verhaal zie je twee koninginnen die getrouwd zijn en samen een kindje willen. Lees bladzijde 18 ‘Twee dagen later…’ t/m bladzijde 19 ‘…is de regel.‘ voor.
Leesvraag: Hoe zijn de families in jouw verhaal samengesteld? - Lees het hele verhaal van de laatste ooievaar voor. Je ziet dat de twee koninginnen iets heel graag willen, het eerst niet krijgen maar uiteindelijk loopt het goed af en krijgen ze het wel.
Leesvraag: Wil iemand in jouw boek graag iets hebben, worden of bereiken? En lukt het?
Bunny
- Mijntje heeft één hele grote wens. Ze wil een konijn. Lees bladzijde 40 ‘Al sinds ze…’ t/m bladzijde 43 ‘Bobbie is een.‘ voor.
Leesvraag: Heeft er iemand in jouw verhaal een grote wens? - Het broertje van Mijntje is door de spreuk van een heks omgetoverd in een konijn. Hij blijkt ergens heel goed in te zijn; springen! Lees bladzijde 45 ‘Als Mijntje terugdacht…’ t/m bladzijde 45 ‘…zoals jongetjes doen.‘ voor.
Leesvraag: Is er iemand in jouw verhaal ergens heel goed in? In wat?
Het meisje met de lange vingers
- Pirette is een bijzonder meisje, want ze heeft vingers die zeker tot haar knieën komen! Lees bladzijde 86 ‘Op de dag…’ t/m bladzijde 86 ‘…in haar handpalm.‘ voor.
Leesvraag: Zien jouw personages er bijzonder uit? Wat hebben ze voor aparts? - Pirette speelt met de kinderen uit haar klas het spelletje ‘juwelendiefje’. Lees bladzijde 88 ‘ Ondertussen verdwenen er…’ t/m bladzijde 88 ‘…steeds moeilijker maakten.‘ voor.
Leesvraag: Welke spelletjes worden er in jouw verhaal gespeeld?
Prins Ebben
- De stiefkoning heeft een nare eigenschap. Hij is snel jaloers. Lees bladzijde 105 ‘De stiefkoning opende…’ t/m bladzijde 105 ‘…kunt denken: wraak.‘ voor.
Leesvraag: Heeft er iemand in jouw boek een slechte of nare eigenschap? - In dit sprookje worden veel rijmpjes verteld. Lees alle rijmpjes voor.
Leesvraag: Zitten er in jouw boek stukjes die rijmen? Misschien een versje of een liedje?
De muur van Dompelburg
- Donnie is een verwend jongetje dat altijd meer en beter wil. Gelukkig kan zijn juf hem een beetje tegenhouden. Lees bladzijde 118 ‘Vlak aan zij…’ t/m bladzijde 119 ‘…in de kring.‘ voor.
Leesvraag: Is er bij jou iemand verwend? - Juffrouw Fabula zorgt ervoor dat de president op zijn eigen muur gaat zitten. Zodra de muur door de dwergen gebouwd wordt, verdwijnt de president in de wolken. De president krijgt wat hij verdient. Lees bladzijde 127 ‘Juffrouw Fabula…’ t/m bladzijde 130 ‘…Dompelburg zien zitten.‘ voor.
Leesvraag: Is er bij jou iemand die een straf krijgt die hij verdient? Krijgt iemand boontje om zijn loontje?
Krulstaarten in Kruitveen
- Je zou denken dat de tandenfee een euro onder je kussen legt. In dit verhaaltje is dat helemaal niet waar! De tandenfee verzamelt tanden voor de kunstgebitjes van bejaarde feetjes. Lees bladzijde 131 ‘In het dorpje…’ t/m bladzijde 131 ‘…voor bejaarde feetjes.‘ voor.
Leesvraag: Is er in jouw verhaal ook iets wat je niet verwacht had? Iets dat anders is dan de meeste mensen denken? - Feetje Fiedelia vindt het zielig hoe de varkens opgesloten zitten en met haar toverkunsten laat ze ze voor een nachtje vrij. Lees bladzijde 132 ‘Fidelia dacht dat…’ t/m bladzijde 132 ‘…kunnen varkens goed.‘ voor.
Leesvraag: Doet er iemand in jouw boek een goede daad?
Moza en de sjeika
- Moza heeft een handicap, ze zit in een rolstoel. Lees bladzijde 140 ‘Zeven dorpen verderop…’ t/m bladzijde 141 ‘…de krant gelezen.‘ voor.
Leesvraag: Heeft iemand in jouw boek een handicap? - Moza wordt twee keer gered door Jabir. Eerst plakt hij haar band en daarna redt hij haar uit de gevangenis. Lees bladzijde 141 ‘Je hebt een…’ t/m bladzijde 142 ‘…van mijn benen.‘ voor. En lees bladzijde 147 ‘Na een week…’ t/m bladzijde 149 ‘…ze had gemaakt.‘ voor.
Leesvraag: Wie wordt er in jouw boek gered?
Het dametje van goud
- Dametje Hartvangoud wordt gered door een actie van het kattenmannetje, maar dit weet ze niet. Dit lees je tussen de regels door als lezer. Lees bladzijde 157 ‘We kregen een…’ t/m bladzijde 159 ‘…uit te vragen.‘ voor.
Leesvraag: Heeft de schrijver van jouw verhaal ook zo geschreven dat je tussen de regels door moet lezen?
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het kattenmannetje.
Overige ideeën
- Sprookjes staan erom bekend dat er een wijze les in het verhaaltje zit. Ga in de verhaaltjes op zoek naar de wijze lessen. Misschien kun je dezelfde wijze les wel in een ouderwets sprookje vinden?
- Sommige sprookjes hebben elementen uit oude sprookjes, zoals draken, Sneeuwwitje en Ali Baba. Ga op zoek naar sprookjes die op elkaar lijken en bekijken de overeenkomst en verschillen.
- Schrijf zelf een sprookje! Bedenk eerst welke moderne elementen terug kunnen komen in je sprookje. Bundel alle sprookjes uit de klas zodat je een eigen sprookjesbundel krijgt.
- Het kattenmannetje. De katten hebben baasjes met problemen en het kattenmannetje lost ze op! Schrijf een verhaaltje waarin een kat een probleem aan het kattenmannetje vertelt. Vertel natuurlijk ook hoe het kattenmannetje het oplost!
- De muur van Dompelburg lijkt heel erg op wat er nu gebeurt met president Trump in Amerika. Met groep 8 kun je dit verhaal naast de situatie in Amerika leggen en de overeenkomsten en verschillen bespreken.
- Krulstaarten in Kruitveen: Houd een klassengesprek over dierenwelzijn. Hoe zouden allerlei soorten dieren moeten leven? Ieder kind kan zijn mening geven.
- In Het dametje van goud wordt duidelijk het verschil tussen goed en slecht genoemd. Ga in jouw verhaal op zoek naar het verschil tussen goed en slecht.
- In Het dametje van goud zitten stukjes tekst van een ander sprookje uit deze bundel (het kattenmannetje). Laat de kinderen op zoek gaan naar die stukjes.
Andere delen
- De kikkerbilletjes van de koning (Bekijk de lesideën)
- Avonturen van de dappere ridster (bekijk de lesideeën)
Wil je na Het Kattenmannetje nog verder lezen met het thema sprookjes? Neem dan een kijkje bij Lampje, Jippie! Een humeurig sprookje, Sprookjes van Andersen, De Sprookjessprokkelaar of De tovenaar van Oz.