Het Kerstvarken

[DOOR MAAIKE] ‘Je moet hem waarschuwen dat het gevaarlijk zal zijn,’ zei de dinky toy tegen het Kerstvarken. ‘Anders weet hij echt niet waar hij aan begint.’ De andere Dingen in de kamer mompelden instemmend. ‘Ik had geen idee,’ zei Jack, die eindelijk zijn stem terug had. ‘Ik had geen idee dat Dingen konden… praten.’
– Het Kerstvarken –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Het kerstvarken

Jack en zijn speelgoedknuffel Ut Varken zijn hun hele leven onafscheidelijk. Knuffel UV is zijn maatje, waarmee hij alle leuke en minder leuke belevenissen kan delen en waar hij altijd bij terecht kan. Maar dan is UV weg! Niet even kwijt, maar echt foetsie.

Gelukkig is het Kerstavond en tijdens Kerstavond gebeuren er de mooiste dingen. Zo komt al het speelgoed van Jack tot leven en gaat Jack samen met het Kerstvarken (de vervanger van zijn geliefde UV) op zoek naar UV. Ze belanden samen in het Land van Verlies en met behulp van onder andere een pratende lunchtrommel, een blauw konijntje en het moedige kompas gaan ze op zoek om zijn allerbeste vriend terug te vinden. Zijn ze op tijd om UV te vinden en hem uit de klauwen van de vreselijk, allesetende Grote Verliezer te houden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Na de welbekende Harry Potter serie en De Ickabog is Het Kerstvarken het nieuwste kinderboek van schrijfster J.K. Rowling. Het kerstvarken is een geweldig boek vol fantasie en spanning. Wanneer je eenmaal in het boek bent begonnen is het lastig om het boek weg te leggen en ben je erop gebrand om te lezen hoe het avontuur van Jack verder gaat.

Het boek bestaat uit 58 korte hoofdstukken en meerdere hoofdstukken behoren weer tot een deel. In totaal lees je 9 delen in het boek. Vaak is een deel een bepaald land waar Jack met Kerstvarken is beland. Elk nieuw deel wordt gestart met prachtige zwart-wit illustratie van Jim Field, die over twee pagina´s is verdeeld. Zo krijg je als lezer al een beetje een idee wat Jack te wachten staat in het nieuwe deel.

Het boek is een combinatie van Toy Story meets The Polar express, met een link naar Stranders en een vleugje Lotta van de Kabaalstraat. Dit boek is een aanrader voor kinderen in de bovenbouw (en elke volwassene). Een heerlijk verhaal om in de Kerstvakantie te lezen. 

Met dank aan Uitgeverij De Harmonie voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het Kerstvarken

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het Kerstvarken zijn:

 • De knuffel Ut Varken (UV) is voor Jack heel belangrijk Ut Varken kent alle geheimen van Jack en ze beleven avonturen en een hoop lol. Lees bladzijde 13 ‘Ut Varken was…’ t/m bladzijde 16 ‘…hem ook begraven.’ voor.
  Leesvraag: Waar is jouw hoofdpersoon erg aan gehecht?
 • In het volgende stukje kom je het woord ´pleieren´ tegen. Wanneer je in de tekst terugleest, kun je de betekenis van dit woord achterhalen. Vaak is het ook andersom: door een stukje verder te lezen kun je de betekenis van een woord achterhalen. Lees bladzijde 31 ‘Op een zonnige…’ t/m bladzijde 32 ‘…zijn vader geleerd.’ voor.
  Leesvraag: Wat betekent ´pleieren´? Ben je in jouw leesboek ook een onbekend woord tegengekomen, waarbij je door terug- of door te lezen de betekenis hebt weten te achterhalen?
 • Sanne heeft UV, de favoriete knuffel van Jack, vanuit de auto door het raam gegooid en sindsdien is UV spoorloos. In het volgende stukje lees je hoe Jack zich voelt na de actie van Sanne. Lees bladzijde 53 ‘Jack liet zich…’ t/m bladzijde 54 ‘…de snelweg lag.‘ voor.
  Leesvraag: Is er iemand die in jouw boek woedend is? 
 • Soms komen er in leesboeken situaties voor die in werkelijkheid niet kunnen gebeuren. Dan gebruikt de schrijver fantasie. Lees bladzijde 56 ‘Jack wist dat…’ t/m bladzijde 59 ‘…toch vooral angstaanjagend.’ voor.
  Leesvraag: Wat kan er uit het voorgelezen stukje nooit in het écht gebeuren? Ben je in jouw leesboek ook stukjes tegengekomen vol fantasie?
 • Lees bladzijde 186 ‘Kompas rolde met…’ t/m bladzijde 189  ‘…los te rukken.’ voor. Dit stukje is enorm spannend en als lezer wil je graag weten hoe het afloopt.
  Leesvraag: Wat maakt dit stukje zo spannend? Kun je een stukje uit je eigen boek wat enorm spannend is, voorlezen?
 • Ook in boeken komt afscheid nemen van iets of van elkaar regelmatig voor. Lees bladzijde 271 ‘De Kerstman ging…’ t/m bladzijde 272 ‘…wat hij voelt.’ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw leesboek ook afscheid van iets of iemand genomen? 

Overige ideeën

 • Wanneer kinderen een boek uitkiezen speelt de kaft van het boek vaak een grote rol. De kaft van het Kerstvarken is opvallend: grote, glimmende, gouden letters die de titel vormen, samen met een kleurrijke illustratie. Bespreek met de kinderen of deze kaft hen aanspreekt. Waarom wel of niet? Vervolgens laat je de kinderen in een kring zitten waarbij iedereen zijn leesboek in het midden legt. De kinderen pakken steeds een leesboek en bekijken alleen de kaft. Dit doen zij gedurende 5 minuten. Na afloop laat je de kinderen vertellen welke boeken hen alleen op basis van de kaft aanspreken en welke juist niet.
 • Op bladzijde 319 lees je informatie over de illustrator van het boek. Er wordt verteld hoe Jim Field zijn carrière is begonnen en wat hij tot nu toe heeft bereikt. Zoek op internet naar de illustrator van jouw leesboek. Wat kom je over deze persoon te weten?

Vergelijkbare artikelen