Het logboek van Billy Donderbus (thematitel kbw24)

[DOOR LINDA] ‘Ik ga me even voorstellen. Want als dit logboek over 100 miljoen jaar gevonden wordt door schatzoekers of landrotten, gaan die er anders weer eens niks van snappen, zoals gewoonlijk. Ik heet Billy Donderbus en ik weet niet precies hoe oud ik ben. Papa en mama zeggen dat ze zich niet helemaal herinneren wanneer ik ben geboren. Ze hadden het in die tijd nogal druk met schepen beroven, ontsnappen aan soldaten en vechten met andere piraten, zeggen ze.’
– Het logboek van Billy Donderbus –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Het logboek van Billy Donderbus

In Het logboek van Billy Donderbus lees je hoe het leven van Billy Donderbus eruit ziet. Over de avonturen die hij meemaakt met Michiel en Lizzy. Billy, zijn ouders en zijn opa zijn piraten, maar ze wonen nu aan land, tussen de landrotten. In het begin heeft Billy niet zoveel te vertellen in zijn logboek, maar dan komt er ineens een vrouw die zegt dat ze met opa getrouwd is. Wie is deze vrouw en wat komt ze doen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het gezin van Billy bestaat uit piraten die aan land wonen. Hun huis is alles behalve normaal en ook hun omgangsnormen komen niet helemaal overeen met die van de landrotten. Dat levert hilarische situaties op, waar ik smakelijk om heb gelachen.

Het logboek van Billy Donderbus past bij de serie De piraten van hiernaast. Daarin is Billy Donderbus één van de hoofdpersonen.

Dit boek is één van de thematitels van de Kinderboekenweek 2024, met als thema Lekker eigenwijs. Wil je meer lezen over eigenwijze hoofdpersonen dan kun je De Gemeneriken, Atta of Dwars & Co proberen.

Met dank aan Uitgeverij Ploegsma voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het logboek van Billy Donderbus

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het logboek van Billy Donderbus zijn:

  • Billy legt aan het begin van zijn logboek uit wat een logboek is. Lees bladzijde 7 ‘Papa zei vandaag…’ t/m bladzijde 9 ‘…dood te schamen.’ voor.
    Leesvraag: Worden moeilijke woorden in je boek uitgelegd?
  • In het begin van zijn logboek stelt Billy een aantal belangrijke personen voor. Lees bladzijde 13 ‘Nu zal ik…’ t/m bladzijde 14 ‘…aan moeten passen!’ voor. Na papa en mama gaat het ook nog over opa, Fred en Roy.
    Leesvraag: Worden de personen uit je boek aan het begin van het verhaal voorgesteld?
  • Als een haai een tand verliest dan wordt hij automatisch vervangen, dat is een handige eigenschap. Lees bladzijde 31 ‘We hebben ontdekt…’ t/m bladzijde 32 ‘…echt zal zien.’ voor.
    Leesvraag: Is er in je boek iemand met een handige eigenschap?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het logboek van Billy Donderbus.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen